kozmos.hr
Jeste li znali?

Top 15 priča o NLO-ima i naprednim izvanzemaljskim civilizacijama u 2022.

Izvanzemaljska civilizacija, Beacon in the galaxy poruka. Izvor: Depositphotos.com.
objavljeno

Ovdje donosimo top 15 priča o NLO-ima (UAP-ima) te potencijalnim naprednim izvanzemaljskim civilizacijama koje su obilježile 2022. godinu!

Prvo sveučilište priznalo UAP kao legitiman objekt akademskog istraživanja

Ove godine, po prvi put u povijesti, neidentificirani zračni fenomeni (UAP-i ili popularnije NLO-i), službeno su priznati kao legitimni objekt akademskog istraživanja na jednom sveučilištu. Priopćenje za javnost Sveučilišta Julius Maximilian u Wuerzburgu (Njemačka), glasilo je „Interdisciplinarni istraživački centar za izvanzemaljske znanosti (IFEX) je interdisciplinarni znanstveni institut Fakulteta matematike i računarstva JMU-a. Osnovan je s ciljem intenziviranja i institucionalizacije suradnje između uključenih ljudi i institucija. Njegovi članovi razvijaju tehnologije za istraživanje svemira, objekata u našem Sunčevom sustavu, zvijezda i galaksija. Također paze na znakove izvanzemaljskog života i izvanzemaljske inteligencije. Od 25. siječnja 2022. istraživanje neidentificiranih zračnih fenomena (UAP) također je jedan od službenih ciljeva centra.

„Željeli bismo promovirati istraživačku granu UAP-a u interdisciplinarni okvir, provoditi vlastite projekte i tražiti suradnju s relevantnim institucijama i tijelima, kao što su Max Planck Society, Njemački svemirski centar, Savezni ured za zrakoplovstvo ili Njemačku službu za vrijeme”, izjavio je predsjednik IFEX-a, Hakan Kayal, profesor zrakoplovnog inženjerstva na JMU.


NASA postavila svoje istraživanje NLO-a kao visoki prioritet

Američka NASA najavila je da će se ozbiljno posvetiti istraživanju NLO-a odnosno kako ih popularno nazivaju neidentificirani zračni fenomeni (UAP). NASA-in tim za istraživanje NLO-a započeo je sa svojim radom u listopadu, kada su objavljena i imena njegovih 16 članova.

Glavni ciljevi NASA-inih dužnosnika bit će identifikacija i karakterizacija dostupnih podataka o NLO-ima, postavljanje procedure za prikupljanje budućih promatranja te određivanje kako će agencija analizirati dane podatke ne bi li unaprijedila naše razumijevanje UAP-a. Dužnosnici agencije također su dodali kako se nadaju da će studija pridonijeti legitimizaciji UAP-a unutar rigoroznih i objektivnih znanstvenih okvira. Nalazi tima bit će objavljeni za javnost sredinom 2023. godine, tvrde iz NASA-e.

Pentagon službeno otvorio ured za istraživanje NLO-a

Iz Pentagona su najavili otvaranje ureda koji se isključivo bavi istraživanjem NLO-a (UAP-a). Novi ured zove se All-domain Anomaly Resolution Office (AARO) odnosno Ured za rješavanje anomalija iz svih domenama, a služi kao središte za prikupljanje, istraživanje i upravljanje izvješćima o NLO-ima iz svih sektora kao što su Američka vojska, mornarica i zračne snage. Ured vodi Sean M. Kirkpatrick, glavni znanstvenik u Obavještajnom centru za rakete i svemir Obrambene obavještajne agencije.

AARO koji je krenuo je s radom prije nešto manje od pola godine, već ima pune ruke posla. Naime, ured je dosad primio nekoliko stotina izvještaja o NLO-ima od strane američkog vojnog osoblja, tvrdi Kirkpatrick. Ovih nekoliko stotina anomalija prijavljeno je samo u 2022. godini, ne računajući pritom oko 140 izvještaja koje je vojska predala između 2004. i 2021. Novi izvještaji koje je podnijelo osoblje Američke vojske, mornarice i zračnih snaga opisuju tzv. neidentificirane zračne fenomene (UAP – druga riječ za NLO-e) u zraku, svemiru i pod vodom.

Teoretski fizičar Michio Kaku komentirao saslušanja Američkog kongresa o NLO-ima koji ‘prkose’ zakonima fizike

17. svibnja, u američkom Kongresu je po prvi puta nakon 50 godina održano saslušanje o neidentificiranim letećim objektima. Dužnosnici Pentagona podijelili su dokumente, fotografije i videozapise s kojih je skinuta oznaka tajnosti, a tiču se NLO-a (UAP). Možemo govoriti o približno 400 deklasificiranih slučajeva.


Dr. Kaku u intervjuu sa novinarom Neilom Cavutom, podijelio je svoja viđenja kongresnih saslušanja u kojima je otkriveno preko 400 slučajeva neidentificiranih objekata, čije kretnje ne mogu objasniti niti Mornarički piloti i iskusno vojno zrakoplovno osoblje. “Oni putuju 6 do 25 puta brže od zvuka, mijenjaju visinu za preko 20,000 metara u nekoliko sekundi i uz sve to lete u cik-cak maniri, stvarajući g-silu nekoliko stotina puta jaču od gravitacije. I sve to, bez stvaranja ikakvih ispušnih plinova. Drugim riječima, ‘oni nisu naši’ kao što je rekao jedan dužnosnik Pentagona “, objašnjava Dr. Kaku.

Komentirajući susrete s neidentificiranim zračnim fenomenima (UAP) od strane vojske, Dr. Kaku je zaključio “Piloti u vojsci imaju stotine takvih susreta, ali ih većinu vremena zadrže za sebe. Postoji stigma, faktor ‘hihotanja’, i stoga se mnoga od tih viđenja jednostavno ne prijavljuju. Sada je vojska konačno rekla “ne, morate prijaviti ova viđenja. ma koliko bila bizarna.” To bi sada moglo označiti ‘pucanje brane’ jer se počinje uklanjati ta stigma, bilo kod vojnih, bilo kod komercijalnih pilota, koji sada mogu slobodno govoriti o onome što vide na nebu.”

Američki obavještajni ured stavio je simbol NLO-a na svoj logo

Američki Nacionalni obavještajni upravitelj za zračnu domenu (eng.The National Intelligence Manager for the Air Domain) ažurirao je svoj logo koji sada, među ostalim, uključuje i simbol NLO-a. Leteći tanjur, igrom slučaja, postavljen je upravo na mjesto na karti gdje se dogodio UAP susret s USS Nimitzom.

Na logu se mogu vidjeti mnogi modeli borbenih zrakoplova kako ostavljaju svoje tragove iznad Amerike i kreću se prema ili iznad Sjedinjenih Država. Ovi zrakoplovi uključuju bombardere, lovce, bespilotne letjelice (dronove) i trokutastu letjelicu koja izgleda poput neka vrsta high-tech vozila nevidljivog za radar (ili je možda hipersonična letjelica). Leteći tanjur pojavljuje se u donjem lijevom kutu slike, točno iznad mjesta incidenta s Nimitzom. Zanimljiv logo okružen je natpisom Ureda direktora Nacionalne obavještajne službe (ODNI) i NIM-Aviationa. Potonja agencija, prema informacijama na njihovoj web stranici, ima funkciju savjetovanja ureda i “vođenja napora obavještajne zajednice za identifikacijom, analizom i integracijom obavještajnih podataka o prijetnjama i ranjivostima u zračnoj domeni.”

Logo s NLO-om. Izvor: Airdomainintelligence.mil.
Logo s NLO-om. Izvor: Airdomainintelligence.mil.

NLO-i više nisu teorija ‘urote’

Postoji mnogo važnih institucija i pojedinaca koji se bave istraživanjem NLO-a (UAP-a). Među njima su; katedra za astronomiju na Harvardu, točnije profesor Avi Loeb i njegov Projekt Galileo; zatim američko Ministarstvo obrane tj. Pentagon koji je nedavno službeno otvorio ured za istraživanje UAP-a; profesor na Stanfordu Dr. Garry Nolan; te Sveučilište Julius Maximilian u Wuerzburgu, Njemačka, koje je službeno priznalo UAP-e kao legitimni objekt znanstvenog istraživanja.

Ne treba izostaviti ni službene izvještaje koji pokazuju da su brojne ratne mornarice različitih zemalja diljem svijeta svjedočile neobjašnjivim zračnim fenomenima u nekim slučajevima čak objavivši video materijal, kao i činjenicu da je saslušanje o NLO-ima u američkom Kongresu nedavno komentirao čak i popularni teoretski fizičar Michio kaku. O svemu ovome izvjestili su i neki od najvažnijih američkih i svjetskih medija poput The New York Timesa, Washington Posta i CNN-a te poznati znanstveni portali kao što su ScientificAmerican.com, LiveScience.com i Space.com. Kako sada stvari stoje, bez obzira što njihovo porijeklo ostaje zagonetno, NLO-i ili UAP-i više se ne mogu smatrati samo teorijom zavjere.

Klasificirane snimke NLO-a ostaju u tajnosti jer bi mogle naštetiti nacionalnoj sigurnost SAD-a

Kako piše njihov glasnovornik, Američka mornarica posjeduje zasad neviđene videosnimke neidentificiranih letećih objekata (NLO-a) odnosno neidentificiranih zračnih fenomena (UAP – pojam koji koristi američko Ministarstvo obrane), no ne planira javno objaviti snimke jer bi to naškodilo “nacionalnoj sigurnosti, ” prenio je Theblackvault.com 7. rujna.

Priopćenje Mornarice došlo je kao odgovor na zahtjev američkog Zakona o slobodi informacija (FOIA), podnesen od strane The Black Valuta, organizacije koja se zalaže za transparentnost američke Vlade. The Black Vault ranije je podijelio na tisuće stranica dokumenata koji su se bavali UAP-ima, a koje su primili temeljem FOIA zahtjeva CIA-i i drugim državnim agencijama. Američka mornarica zaprimila je zahtjev još prije dvije i pol godine kada je skinuta oznaka tajnosti sa tri čuvena videozapisa koje su snimili monrarički piloti, a koji prikazuju fizički neobjašnjive manevre neidentificiranih zračnih fenomena. Iz The Black Vaulta tražili su od mornarice da pusti u javnost ostale snimke UAP-ova koje posjeduju, no čini se da taj ‘film nećemo gledati’.

Prema Gregory Casonu, zamjeniku ravnatelja mornaričkog ureda za FOIA, tri videa koja su puštena u javnost ranije, objavljena su isključivo jer su procurili u medije i već je postojala javna rasprava o njihovom sadržaju. Temeljem toga, američka Mornarica prosudila je da se dane snimke mogu objaviti bez daljnje štete nacionalnoj sigurnost.

Američki Kongres, slika NLO-a. Izvor: Twitter.com.
Američki Kongres, slika NLO-a. Izvor: Twitter.com.

Tim fizičara planira koristiti detektor gravitacijskih valova LIGO za traženje izvanzemaljskih sondi

Tim fizičara s nekoliko različitih američkih institucija sudjelovao je u radu u kojem se raspravlja o korištenju detektora graviticijskih valova LIGO (Laser Interferometer Gravitational Wave Observatory) za traženje dokaza o naprednim izvanzemaljskim civilizacijama u Mliječnoj stazi.  Tim znanstvenika predvodi Gianni Martire, a njihova ideja bazira se na pretpostavci da izvanzemaljci koriste svemirske letjelice ili sonde koje za sobom ostavljaju gravitacijske valove. Ovi gravitacijski valovi mogli bi se detektirati naprednim instrumentima poput LIGO-a

Istraživači su pokušali staviti na papir faktore koji bi mogli biti prisutni unutar takvog scenarija. Za početak, razmatrali su veličinu potencijalne vanzemaljske letjelice. Nalazi su pokazali da bi svemirska letjelica napredne civilizacije trebala biti uistinu velika kako bi generirala gravitacijske valove dovoljno snažne da dosegnu Zemlju. Svemirska letjelica te veličine mogla bi poprimiti razmjere plinovitog diva kao što je Jupiter. Nadalje, svemirska letjelica također bi se trebala kretati iznimno brzo. Ova brzina trebala bi iznositi oko približno jedne desetine brzine svjetlosti.

Sama letjelica morala bi prolaziti barem 326,000 svjetlosnih godina od Zemlje kako bismo mogli detektirati njene gravitacijske valove pomoću LIGO-a. Prema istraživačima, ako napredne izvanzemaljske civilizacije koriste warp pogon, također bismo ih trebali moći uočiti s LIGO-om jer i warp pogon stvara gravitacijske valove.

Izvanzemaljske civilizacije mogle bi putovati svemirom zahvaljujući oceanima lutajućih planeta

Život na Marsu se samouništio?

Prema novom istraživanju međunarodnog tima planetarnih znanstvenika, Mars je u davnoj prošlosti imao mnogo topliju i gušću atmosferu, s obiljem vode na svojoj površini. Točnije, prije 4,5 milijardi godina Crveni planet bio je prekriven globalnim oceanom dubine između 300 i 1000 metara. Nadalje, u to su vrijeme kroz Sunčev sustav prolazili brojni asteroidi i kometi koji su mogli nositi organske molekule i druge elemente važne za nastanak života pa je moguće da je Mars također bio prvi planet u Sunčevom sustavu na kojem je postojao život.

Nadalje, u drugom istraživanju francuski znanstvenici ustanovili su da je Mars nekoć imao bogati podzemni svijet s obiljem mikroorganizama. Međutim, ako su ovi jednostavni oblici života doista postojali, njihov utjecaj na atmosferu vjerojatno je pokrenuo Marsovo ledeno doba, što je rezultiralo izumiranjem spomenutih organizama, smatraju istraživači. Radi se o pomalo pesmističnoj perspektivi jer izgleda da čak i jednostavni oblici života poput mikroba “mogu biti uzrok vlastitom izumiranju” navodi glavni autor istraživanja Boris Sauterey, postdoktorski istraživač na Sveučilištu Sorbonne.

Mars prekriven vodom. Izvor: ESO/M. Kornmesser/N. Risinger.
Mars prekriven vodom. Izvor: ESO/M. Kornmesser/N. Risinger.

Anomalične emisije iz dviju udaljenih galaksija možda ukazuju na postojanje izvanzemaljskih civilizacija

U istraživanju objavljenom u časopisu Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, tim znanstvenika analizirao je infracrvene emisije koje dolaze iz čak 21 galaksije. Hongying Chen i njegovi suradnici iz Nacionalnog astronomskog opservatorija Kine skenirali su dio sjevernog neba upravo kako bi vidjeli ima li ondje tragova koji ukazuju na hipernapredne izvanzemaljske civlizacije. Na njihovo iznenađenje, otkriveno je da su četiri galaksije svjedočile infracrvenim emisijama uvećanim za faktor 10. Dvije od četiri, objašnjene su prirodnim procesima, no druge dvije nisu. Kako sada stvari stoje, postoji mogućnost da su istraživači identificirali udaljene galaksije koje sadrže napredne izvanzemaljske civilizacije.

I jedna, i druga galaksija, sadrže znakove neobične aktivnosti koje sugeriraju prisutnost izvanzemaljske civilizacije tipa III na Kardaševoj skali. Civilizacija tipa 3 ne bi imala problema s korištenjem mnogih zvijezda i galaksija kao izvora energije, zahvaljujući izgradnji hipotetskih megastruktura nazvanih Dysonove sfere. Čineći to, ova civilizacija bi mogla prikupiti cjelokupnu energiju koju proizvodi dana zvijezda. Na ovaj način, iskorištavanjem tisuća, ako ne i milijuna zvijezda u svojoj galaksiji, civilizacija tipa III mogla bi zadovoljiti svoje rastuće energetske zahtjeve omogućavajući daljnji razvoj i istraživanje svemira. Kad bi civilizacija tipa III postavila Dysonove sfere oko brojnih zvijezda u svojoj matičnoj galaksiji, vjerojatno bismo im mogli ući u trag.

Galaksije, ILT J134649.72+542621.7 i ILT J145757.90+565323.8, vjerojatno će biti dodatno analizirane u bliskoj budućnosti. U svom radu, Chen i njegovi kolege zaključuju da obje galaksije “zahtjevaju daljnju istragu”. Zaključno, ostaje vidjeti jesu li te galaksije dom moćnih, naprednih vanzemaljskih civilizacija ili nisu.

Kardaševa skala – Rangiranje izvanzemaljskih civilizacija prema stupnju razvoja

Novi rad sugerira da nas izvanzemaljci ne kontaktiraju jer nismo dovoljno inteligentni

Prema Fermijevom paradoksu, svemir je dovoljno star da bi se u njemu mogle razviti brojne napredne civilizacije koje su u stanju stupiti u kontakt sa Zemljanima. S obzirom na broj planeta u našoj galaksiji i šire, svemir bi trebao vrviti od naprednih civilizacija. Međutim, zasad nismo otkrili niti jedan konkretan i nedvosmislen dokaz o njihovom postojanju, čak ni u obliku radijskog signala. Svjestan ovoga Enrico Fermi je još 1950. (a situacija se nije mnogo promijenila ni dan, danas) izjavio – “Dobro pa gdje su svi?”

U novom radu, znanstvenici predlažu ideju prema kojoj potencijalne napredne izvanzemaljske civilizacije vjerojatno ne zanima Zemlja jer ljudi nisu dosegli dovoljan stupanj tehnološkog razvoja. Drugim riječima, nismo im interesantni i vjerojatno imaju ‘pametnijeg posla’, stupajući u kontakt s mnogo naprednijim vrstama. “Ako se život razvio na više planeta u našoj galaksiji, onda su vanzemaljci vjerojatno zainteresirani za one na kojima postoje znakovi, ne samo biologije, već i tehnologije” tvrdi autor studije Amri Wandel, astrofizičar s Hebrejskog sveučilišta u Jeruzalemu.

Tehnološki tragovi koji bi nas mogli dovesti do otkrića izvanzemaljskog života

Znanstvenici upozoravaju da bi slanje poruke izvanzemaljcima moglo imati nesagledive posljedice

NASA-in tim iz Laboratorija za mlazni pogon (JPL) predložio je slanje binarno kodirane poruke, posebno dizajnirane za potencijalnu izvanzemaljsku inteligenciju u našoj galaksiji. Riječ je zapravo o ažuriranoj verziji poruke Arecibo koja je emitirala slične informacije u svemir 1974. godine, pomoću radioteleskopa u Portoriku. Nova poruka imena “Beacon In The Galaxy” emitirat će informacije o biokemijskom sastavu života te o osnovnim matematičkim i fizičkim konceptima za uspostavljanje univerzalnog sredstva komunikacije. Nakon toga će uslijediti digitalizirani prikazi Sunčevog sustava, Zemljine površine i ljudi. Poruka će biti odaslana prema dijelu Mliječne staze za koji se smatra da je najvjerojatnije poprište izvanzemaljskih civilizacija.

Mnogi nisu oduševljeni idejom odavanja naše zemaljske lokacije, smatrajući da bi to moglo imati osobito rizične posljedice ako poruka dođe u ‘krive ruke’. Anders Sandberg, viši znanstveni novak na Oxfordovom Institutu za budućnost čovječanstva (FHI), izjavio je za The Telegraph da slanje poruke “može imati prilično velik utjecaj i da je stoga moramo shvatiti jako ozbiljno”.  “Opasnosti su možda male, ali nedovoljno shvaćene jer se nitko njima ne bavi”, komentirao je na tu temu Toby Ord, Sandbergov kolega s FHI-ja u svojoj knjizi “The Precipice” iz 2020, u kojoj se bavio analizom egzistencijalnih rizika i budućnosti čovječanstva. “Glavno pitanje jest omjer miroljubivih i neprijateljskih civilizacija. Imamo vrlo malo dokaza o tome je li omjer visok ili nizak i oko toga ne postoji nikakav znanstveni konsenzus. Uzevši u obzir da bi loše posljedice mogle biti mnogo veće od potencijalni prednosti, ovo mi uopće ne zvuči kao dobra ideja radi koje bih poduzimao aktivne korake prema stupanju u kontakt” objašnjava Ord. Znanstvenici s Oxforda boje se da bi NASA-in plan za slanje naše lokacije u svemir mogao nenamjerno izazvati invaziju napredne izvanzemaljske civilizacije. Slično upozorenje svojevremeno je upućivao i Stephen Hawking.

Arecibo i BITG. Izvor: Nasa.gov.
Arecibo i BITG. Izvor: Nasa.gov.

Harvardski profesor smatra kako je moguće da je u Tihi ocean 2014. pala izvanzemaljska tehnologija

Profesor Avi Loeb voditelj je projekta Galileo, osnivački direktor Inicijative za crne rupe Sveučilišta Harvard, direktor Instituta za teoriju i računanje pri Harvard-Smithsonian Centru za astrofiziku i bivši predsjedavajući Katedre za astronomiju na Sveučilištu Harvard (2011.- 2020.). Predsjeda savjetodavnim odborom za projekt Breakthrough Starshot i bivši je član Predsjedničkog savjetničkog vijeća za znanost i tehnologiju te bivši predsjednik Odbora za fiziku i astronomiju nacionalne akademije.

Avi Loeb, jedan od najistaknutijih znanstvenika koji se bavi istraživanjem neidentificiranih zračnih fenomena i potencijalnom izvanzemaljskom tehnologijom, krenuo je u potragu za međuzvjezdanim objektom koji je 2014. pao nedaleko od Papue Nove Gvineje. Cilj potraga je istražiti je li ovaj objekt potencijalna izvanzemaljska tehnologija. „Naše otkriće međuzvjezdanog meteora otvorilo je novu istraživačku frontu“ rekao je harvardski astronom Avi Loeb za The Debrief, komentirajući međuzvjezdani objekt kojeg je otkrio zajedno sa svojim kolegom teoretskim astrofizičarom Amirom Sirajem. Loeb i Siraj otkrili su dokaze za pad navodnog meteora još prije nekoliko godina, no u međuvremenu bili su prisiljeni voditi akademsku bitku za obznanu tih podataka sve dok Američka vlada (Svemirsko zapovjedništvo Sjedinjenih Država – USSC) naposljetku nije potvrdila postojanje objekta i njegovo međuzvjezdano porijeklo u službenom dokumentu.

Otkriće i potvrda objekta nazvanog  CNEOS-2014-01-08 prema datumu kada se vjeruje da je pao u Tihi ocean, predstavlja novu paradigmu u kojoj je „Zemlja ribarska mreža za velike međuzvjezdane objekte“ smatra Loeb. Loeb je također u svojem eseju naveo kako bi potencijalna ekspedicija u potrazi za uzorcima mogla koristiti posebne magnete za prikupljanje koji bi ‘preorali’ oko 10 kvadratnih kilometara odgovarajuće regije Tihog oceana, gdje se smatra da je objekt sletio. Ako pronađemo pojedine ostatke, bilo bi prilično zanimljivo proučiti njihovu narav i sastav. „Moj san je pritisnuti određeni gumb na funkcionalnom komadu opreme proizvedenom izvan Zemlje“ objasnio je Loeb.

Profesor s Harvarda identificirao drugi međuzvjezdani objekt koji je udario u Zemlju

Profesor Avi Loeb o neidentificiranim zračnim fenomenima i vanzemaljskoj tehnologiji

Prema Loebu potencijalna vanzemaljska inteligencija vjerojatno ima izuzetno napredno znanje o svemiru i fizici. Vanzemaljski hardver može iskoristiti fizičku stvarnost na način koji nadilazi naše trenutno znanstveno razumijevanje. Moramo uzeti u obzir da je objekt proizveden od strane napredne civilizacije čija je baza znanja  daleko naprednija od našeg razumijevanja kvantne mehanike i gravitacije kojima se bavimo tek nešto više od jednog stoljeća. Ljudi su svjesni da je njihovo razumijevanje svemira nepotpuno s obzirom da većinu svemira svrstavaju pod tajnoviti sadržaj: “tamnu tvar” i “tamnu energiju”. Nemamo konkretnog znanja o njihovoj prirodi, smatra Loeb. Jedino što znamo jest da tamna tvar inducira privlačnu gravitaciju poput obične materije, dok tamna energije izaziva odbojnu gravitaciju zbog koje dolazi do širenja svemira.

Ako vanzemaljska tehnološka civilizacija posjeduje znanje koje joj pomaže da iskoristi ove misteriozne svemirske sastojske za pogon svojih letjelica, naši teleskopi ne mogu otkriti ispušne ‘plinove’ koje za sobom inače ostavljaju tipični ljudski pogoni. Iako fizika i matematika vrijede za sve tehnološke civilizacije jednako, vrlo je lako moguće da postoje pogonske i komunikacijske mogućnosti izvan našeg trenutnog razumijevanja i kapaciteta spoznaje, objašnjava Loeb. Susret s vanzemaljskom tehnologijom mogao bi nam pružiti nova znanstvena saznanja, a ne samo informirati nas o činjenici da postoje druge napredne civilizacije.

Koriste li napredne izvanzemaljske civilizacije kvantnu komunikaciju?

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

Ja sam Matija Klarić.
Student sam Ekonomskog fakulteta, a u slobodno se vrijeme bavim volonterstvom te istraživanjem, čitanjem i pisanjem o mojim omiljenim temama; svemiru, astronomiji, astrofizici i tehnologiji.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.