kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Jeste li znali?
  • /
  • Klasificirane snimke NLO-a ostaju u tajnosti jer bi mogle naštetiti nacionalnoj sigurnost SAD-a
Jeste li znali?

Klasificirane snimke NLO-a ostaju u tajnosti jer bi mogle naštetiti nacionalnoj sigurnost SAD-a

objavljeno

Američka Mornarica ne planira pustiti u javnost određene snimke NLO-a (UAP-ova) jer bi to moglo naštetiti nacionalnoj sigurnost SAD-a.

Video materijal ostaje u tajnosti

Kako piše njihov glasnovornik, Američka mornarica posjeduje zasad neviđene videosnimke neidentificiranih letećih objekata (NLO-a) odnosno neidentificiranih zračnih fenomena (UAP – pojam koji koristi američko Ministarstvo obrane), no ne planira javno objaviti snimke jer bi to naškodilo “nacionalnoj sigurnosti, ” prenio je Theblackvault.com 7. rujna.

Priopćenje Mornarice došlo je kao odgovor na zahtjev američkog Zakona o slobodi informacija (FOIA), podnesen od strane The Black Valuta, organizacije koja se zalaže za transparentnost američke Vlade. The Black Vault ranije je podijelio na tisuće stranica dokumenata koji su se bavali UAP-ima, a koje su primili temeljem FOIA zahtjeva CIA-i i drugim državnim agencijama. Američka mornarica zaprimila je zahtjev još prije dvije i pol godine kada je skinuta oznaka tajnosti sa tri čuvena videozapisa koje su snimili monrarički piloti, a koji prikazuju fizički neobjašnjive manevre neidentificiranih zračnih fenomena. Iz The Black Vaulta tražili su od mornarice da pusti u javnost ostale snimke UAP-ova koje posjeduju, no čini se da taj ‘film nećemo gledati’.

NASA postavila svoje NLO istraživanje kao visoki prioritet

Štetno za nacionalnu sigurnost SAD-a

“Objavljivanje ovih informacija naštetit će nacionalnoj sigurnosti jer protivnicima može pružiti vrijedne informacije o operacijama, ranjivostima i/ili sposobnostima (američkog) Ministarstva obrane/Mornarice”, navodi u priopćenju Gregory Cason, zamjenik ravnatelja mornaričkog ureda za FOIA.

“Nijedan dio videozapisa ne može se izdvojiti za objavljivanje.”

Prema Casonu, tri spomenuta videa koja su puštena u javnost ranije, objavljena su isključivo jer su procurili u medije i već je postojala javna rasprava o njihovom sadržaju. Temeljem toga, američka Mornarica prosudila je da se dane snimke mogu objaviti bez daljnje štete nacionalnoj sigurnost.

Teoretski fizičar Michio Kaku komentirao saslušanja Američkog kongresa o NLO-ima koji ‘prkose’ zakonima fizike

Sada znamo da postoji još snimaka

Iako u javnost nisu puštene nove snimke, sada sa sigurnošću možemo reći da se one nalaze negdje u arhivi jer Mornarica očigledno nije prikrivala ili negirala njihovo postojanje. No, raspravljati o njihovom sadržaju bilo bi ravno spekulacijama jer ne možemo znati što se u njima nalazi. Ipak, čini se da Američka vojska prilično ozbiljno sagledava prijetnju koju predstavljaju UAP-ovi iz čega možemo zaključiti da fenomen nije nimalo bezazlen.

U svibnju ove godine, američko Ministarstvo obrane održalo je svoje prvo saslušanje o UAP-ima u gotovo 60 godina. Tada se raspravljalo o izvješću Pentagona iz lipnja prošle godine u kojem stoji da su mornarički piloti prijavili čak 144 UAP slučajeva od 2004. godine do dana kada je održano saslušanje. Također, Ministarstvo obrane nedavno je najavilo dobivanje federalnih sredstava za otvaranje ureda koji će se baviti isključivo izvještavanjem o UAP-ima (NLO-ima) tj. prijavljenim viđenjima UAP-a od strane Američke vojske, Mornarice i Zračnih snaga.

Pentagon službeno otvara ured za istraživanje NLO-a

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

Izvori:

Weisberger. M. (28. travnja 2020.), ‘UFO’ videos declassified by US Navy, Livescience.com (pristup 25. rujna 2022.)

Specktor B. (13. siječnja 2021.), CIA releases entire collection of UFO-related documents to truth-seeking website, Livescience.com (pristup 25. rujna 2022.)

Bryner J. (26. lipnja 2021.), Long-anticipated ‘UFO report’ finally released. No, it’s not aliens., Livescience.com (pristup 25. rujna 2022.)

Specktor B. (22. srpnja 2022.), The Pentagon is officially opening a UFO investigation office, Livescience.com (pristup 25. rujna 2022.)

Specktor B. (18. rujna 2022.), Classified UFO videos would ‘harm national security’ if released, Navy says, Space.com (pristup 25. rujna 2022.)

Ja sam Matija Klarić.
Student sam Ekonomskog fakulteta, a u slobodno se vrijeme bavim volonterstvom te istraživanjem, čitanjem i pisanjem o mojim omiljenim temama; svemiru, astronomiji, astrofizici i tehnologiji.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.

CroCube