kozmos.hr

Politika provjeravanja činjenica

Stalo nam je do toga da budemo savršeno jasni i precizni s riječima, naslovima i URL-ovima, razumijemo da riječi imaju najveću moć, te se ponašamo u skladu stime.

Autori koji pišu za Kozmos.hr i Petri Pixel obvezni su u svakom trenutku provjeravati podatke koje prikupljaju i pišu. To uključuje identificiranje podataka poput imena, lokacija, točnih izjava i izvještaja povezanih sa sadržajem.

Pisci sami provjeravaju činjenice koristeći se vlastitom prosudbom i informacijama na tragu naše etike poslovanja.

Kozmos.hr i Petri Pixel spremni su i provjeravat će činjenice, kako na relevantnim web mjestima, tako i unutar uredničkog tima, ako to zahtijeva prilika ili smo zaprimili izvješća o sadržaju koji krši ovo pravilo.

Predani smo nepristranosti, transparentnosti izvora, transparentnosti financiranja i otvoreni smo za razumne i kontruktivne kritike i ispravke u našoj organizaciji. Informacije provjeravamo sa svim povezanim stranama prije nego što ih objavimo na web mjestu.

Ako na našem web mjestu primimo zahtjev za provjeru činjenica, prvo ćemo kontaktirati pošiljatelja zahtjeva za daljnju razradu i dodatne informacije. Također, kontaktiramo pojedince i organizacije koji bi imali više informacija ili relevantno iskustvo o toj temi, kao i istraživanje relevantne literature (članci na relevantnim portalima, članci u znanstvenim i medicinskim časopisima, knjige, transkripti intervjua, statistički izvori) koji imaju utjecaj na temu.

Fokusiramo se na korištenje nepristranih informacija i relevantnih izvora podataka. Također upozoravamo svoje čitatelje da podaci i informacije koji dolaze iz izvora poput organizacija koje zastupaju političke stranke ili samih političkih stranaka, trebaju biti pažljivo procijenjene.

Ovisno o prirodi i složenosti teme, drugi članovi uredništva mogu pridonijeti dodatnim istraživanjima i promjenama u radu spisatelja, a konačni će proizvod proći kroz ruke naših urednika.  Za bilo koji članak za koji jedan ili više urednika smatra da ne podliježe našim standardima podložan je daljnjoj reviziji i pregledu prije objavljivanja.

Ako smatrate da nešto objavljeno na Kozmos.hr ne slijedi ovu politiku provjeravanja činjenica  i predstavlja netočan sadržaj, molimo vas da nas kontaktirate.