kozmos.hr
Jeste li znali?

Pentagon službeno otvara ured za istraživanje NLO-a

NLO (UAP). Izvor: Depositphotos.com.
objavljeno

Američka Vlada sve je ozbiljnija po pitanju istraživanja NLO-a ili kako ih se službeno naziva ‘neidentificirani zraćni fenomeni’ (eng. unidentified aerial phenomena – skraćeno UAP).

Novi ured uskoro kreće s radom

Iz Pentagona su najavili kako će uskoro otvoriti ured koji se isključivo bavi istraživanjem NLO-a (UAP-a), stoji u priopćenju američkog Ministarstva obrane (DOD) objavljenom 20. srpnja. Novi ured zvat će se All-domain Anomaly Resolution Office (AARO) odnosno Ured za rješavanje anomalija iz svih domenama, a služit će kao središte za prikupljanje, istraživanje i upravljanje izvješćima o NLO-ima iz svih sektora poput Američke vojske, mornarice i zračnih snaga.

Na temelju Zakona o autorizaciji nacionalne obrane za fiskalnu godinu 2022.-u, već su delegirana i financijska sredstva za rad ureda. Prema trenutno dostupnim informacijama, ured će voditi Sean M. Kirkpatrick, glavni znanstvenik u Obavještajnom centru za rakete i svemir Obrambene obavještajne agencije, navodi se u priopćenju.


Katedra za astronomiju na Harvardu predvodi tim koji će tražiti NLO-e i vanzemaljske tehnologije

Transmedijski objekti

Bit će to svojevrsna sinkronizacija svih naporna federalne vlade “da otkrije, identificira i opiše objekte od interesa… i, prema potrebi, da ublaži sve povezane prijetnje sigurnosti operacijama i nacionalnoj sigurnosti”, piše u priopćenju iz Ministarstva obrane. “Ovo uključuje sve anomalijske, neidentificirane svemirske, zračne, podvodne i transmedijske objekte.”

Zanimljiva je i upotreba pojma “transmedijski objekti”. Naime, riječ je o objektima koji se neometano mogu kretati različitim medijima poput zemlje, zraka i vode. Primjer transmedijskog objekta jest NLO koji je viđen kako se spušta s neba u ocean na frapantnim snimkama Američke mornarice iz srpnja 2019.

Brazilski borbeni avioni jurili NLO-e koji su se kretali do 15 puta brzine zvuka

Promjena paradigme

Američka Vlada vratila je fokus na NLO-e tijekom posljednjih nekoliko godina, a prekretnica je čini se bila kada su 2017. procurila tri nevjerojatna videozapisa koji prikazuje neobične letjelice bez krila kako lete hipersoničnim brzinama naočigled šokiranih pilota Američke mornarice.

Iz Američke mornarice službeno su potvrdili i skinuli oznaku tajnosti sa spomenutih videozapisa u travnju 2020., međutim nisu dali nikakva objašnjenja o čemu bi se točno moglo raditi.

U to je vrijeme problem bio što nije postojala organizacija za sprovođenje istrage o NLO-ima i sličnim fenomenima. 2020. godine Odbor američkog Senata za obavještajne poslove konačno je uputio poziv na istragu o NLO-ima tj. neidentificiranim zračnim fenomenima kako su često nazivani u službenom žargonu. Ubrzo nakon ovog poziva postalo je jasno da ne postoji jedinstveni pristup od strane američke Vlade za prikupljanje i analizu izvještaja o danim fenomenima.

NASA uskoro započinje istraživanje o neidentificiranim zračnim fenomenima

Službeno deklasificirani brojni dokumenti o NLO-ima

Nedugo nakon toga, u lipnju 2021., Pentagon je objavio izvještaj o preko 140 NLO incidencija kojima su svjedočili američki mornarički piloti. Međutim, u izvještaju su ustvrdili kako u tom trenutku nisu imali dokaze da se radi o izvanzemaljskoj aktivnosti u bilo kojem od pobrojanih slučajeva.


Zahvaljujući američkom Zakonu o slobodi informacija (skr. FOIA), upućeni su brojni zahtjevi Vladi za deklasificiranje materijala povezanih s NLO-ima. Ovaj napor rezultirao je objavom preko 1.500 stranica materijala, uključujući neobična izvješća u kojima stoji da su susreti s NLO-ima ostavili očevice s opeklinama od radijacije te, vjerovali ili ne, ‘nepoznatom trudnoćom’.

Teoretski fizičar Michio Kaku komentirao saslušanja Američkog kongresa o NLO-ima koji ‘prkose’ zakonima fizike

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

Izvori:

Anonymous (20. srpnja 2022.), DoD Announces the Establishment of the All-domain Anomaly Resolution Office, U.S. Department of Defense, Defense.gov (pristup 23. srpnja 2022.)

Roulette J., Gorman S. (18. svibnja 2022.), U.S. officials say Pentagon committed to understanding UFO origins, Reuters.com (pristup 23. srpnja 2022.)

David L. (18. srpnja 2022.), How big a deal is NASA’s new UFO study?, Space.com (pristup 23. srpnja 2022.)

Specktor B. (22. srpnja 2022.), The Pentagon is officially opening a UFO investigation office, Livescience.com (pristup 23. srpnja 2022.)

O’Connor T. (20. srpnja 2022.), U.S. Military Creates New ‘Anomaly Resolution Office’ to Investigate UFOs, Newsweek.com (pristup 23. srpnja 2022.)

Ja sam Matija Klarić.
Student sam Ekonomskog fakulteta, a u slobodno se vrijeme bavim volonterstvom te istraživanjem, čitanjem i pisanjem o mojim omiljenim temama; svemiru, astronomiji, astrofizici i tehnologiji.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.