kozmos.hr
Jeste li znali?

Brazilski borbeni avioni jurili NLO-e koji su se kretali do 15 puta brzine zvuka

Neidentificirani zračni fenomen (UAP). Izvor: Depositphotos.com / Curiosmos.com.
objavljeno

Dvadeset i jedan objekt pojavio se i nestao pred očima petorice pilota, a vidjeli su ih i stotine vojnika na zemlji. Riječ je o događaju za kojeg šefovi Brazilskog ratnog zrakoplovstva tvrde da “nema objašnjenja”. Epska potjera neidentificiranih zračnih fenomena (UAP-ova) u Brazilu, koja će naposlijetku postati poznata kao ‘Noć NLO-a’, dovela je do toga da su brazilski borbeni avioni uvučeni u jurnjavu za objektima 100-metarskih promjera koji su navodno putovali brzinama do petnaest puta većim od brzine zvuka.

Prema izvještajima, ukupno pet pilota vidjelo kako se pojavljuje i nestaje više od dvadeset neidentificiranih letećih objekata, a identičan fenomen promatralo je i stotine vojnika na zemlji. Šefovi zračnih snaga priznali su da nemaju objašnjenje za ovaj događaj. “Noć NLO-a” jedan je od mnogih incidenata o kojima će se raspravljati na saslušanju koje se ovog tjedna održava u brazilskom Senatu, stoji na službenim stranicama brazilske Vlade.

Ovaj događaj gotovo koincidira sa saslušanjima u američkom Kongresu na kojima se raspravljalo o “Tic-Tac” snimci borbenog aviona Američke mornarice. Na spomenutoj snimci mogu se promatrati neobjašnjive kretnje neidentificiranog objekta koji neometano leti nebom. Ono što se dogodilo u Brazilu desetljeće prije tih videozapisa, jednako je zapanjujuće. Svjedoci, uključujući najviše vojne časnike, vidjeli su kako se čudni objekti kreću nevjerojatno brzo, a cijeli događaj trajao je nekoliko sati.


Prema The Sun-u, piloti su ispred sebe gledali objekte koji se nisu nalazili na radarima zrakoplova. Ovi objekti igrali su se “mačke i miša” sa zrakoplovom. Narednik Sergio Mota da Silva, kontrolor zračnog prometa Brazilskih zračnih snaga, prijavio je prve znakove neobičnog incidenta 19. svibnja 1986. Dok je sjedio u kontrolnom tornju zračne luke u blizini Sao Paula, uočio je svjetlo na nebu, “Ne ide ni gore, ni dolje, ne ide ni lijevo, ni desno, samo stoji na mjesto”, ustvrdio je. U odgovoru na Motin upit, kontrolori u međunarodnoj zračnoj luci Sao Paulo zanijekali su da je bilo planiranih letova do njegovog aerodroma.

Svjetla na pisti zračne luke u jednom su se trenutku prigušila, što je uzrokovalo pomicanje objekata prema kontrolnom tornju. Međutim, kako se svjetlina vraćala, objekti su se ponovno udaljili od nje. “Jesu li pokušavali komunicirati sa mnom, ne znam. Ono što znam jest da su se ponašali inteligentno”, naveo je Mota za BBC.

Svjetla su oko osam popodne prijavili 2000 kadeta i časnika zračnih snaga iz Škole za obuku zračnih snaga na tom području. Osim toga, nekoliko objekata na nebu vidio je CEO Embraera (brazilske kompanije za proizvodnju zrakoplova) dok je sat kasnije slijetao na istu zračnu luku.

Piloti ostali zatečeni neobičnim ponašanjem objekta

Dva putnička zrakoplova također su izvijestila da su vidjela neobična svjetla na nebu, uključujući jedan koji je letio kroz unutrašnjost Brazila. Zračne snage krenule su u akciju, pokrenuvši svoje borbene avione kako bi presrele objekte. Ipak, to se pokazalo kao nimalo jednostavan zadatak jer su piloti postali pomalo dezorijentirani. “Ponekad su piloti imali vizualni kontakt s ciljevima, ali radari nisu ništa zabilježili”, objašnjava Mota. “Drugi put su radari čak otkrili prisutnost objekata, ali ih piloti nisu mogli vidjeti.”

Kapetan Armindo Sousa Viriato bio je za komandom Miragea F-103, jednog od tri zrakoplova koji su prvi poletjeli prije ponoći. Pilot je ubrzao do preko 1000 kilometar na sat u svom ratnom avionu visokih performansi, ali kako se približio NLO-u, objekt je ‘otšišao’ dalje, 15 puta brže od brzine zvuka. “Ako postoji avion koji može razviti tu brzinu, ja za takvo što nikad nisam čuo”, rekao je kapetan u intervjuu nekoliko godina kasnije.


Poručnik Kleber Caldas Marinho upravljao je F-5E-om, poletivši oko 22:30. Opisao je približavanje meti, “koja se zatim prestala kretati prema meni i počela penjati u visinu. Nastavio sam je pratiti do otprilike 10.000 metara kada sam izgubio radarski kontakt. U tom trenutku ostao mi je samo vizualni kontakt.”

Brazilski NLO istraživač Ademar José Gevaerd vjeruje da se te noći ukazala izvanzemaljska tehnologija “neizmjerno superiornija od naše. Ni u jednom trenutku nas nisu pokušali napasti. Umjesto toga, s nama su se igrali ‘mačke i miša’.”

Gdje su završili dokazi?

Na terenu izvanredni događaji nisu prošli nezapaženo. Adenir Britto, fotograf jedne od brazilskih novina, dobio je dojavu da je iznad njegovog ureda uočen tzv. “leteći tanjur”. Novinar je izašao van, u početku vjerujući da se radi o šali, ali kada je vidio objekte, počeo je snimati. Nakon otprilike mjesec dana, dva časnika zračnih snaga pojavila su se u novinama s NLO istraživačem Jamesom J. Hurtakom. Pod izlikom da su htjeli da NASA analizira fotografije, tražili su da im urednik pokaže negative fotografija, no negativi nikad nisu isplivali u javnost.

Naposljetku je incident privukao široku pozornost i dobio opsežnu medijsku pažnju. To je dovelo do neviđene tiskovne konferencije tadašnjeg ministra Zračnih snaga, brigadira Octávia Julia Moreire Lime, tijekom koje su piloti opisali što se dogodilo. “Kontrola me je upozorila da se tridesetak kilometara ispred mene nalazi nekolicina objekata”, otkrio je jedan od pilota. “No bio sam upozoren da se kontakti također približavaju s leđa. Potom su se pojavili oko tri kilometra iza mene i morao sam zaroniti, a kako sam to učinio, oni su se počeli penjati.”

‘Tic Tac’ događaj prije Tic Tac-a?

Čini se da objekti koje su opisali brazilski borbeni piloti i vojno osoblje rezoniraju s onim što su piloti različitih mornarica otkrili o UAP-ima u posljednjem desetljeću. Objekti s kojima su se susreli piloti Američke mornarice, uočeni na radaru, pa čak i snimljeni u akciji, nisu daleko od onoga s čime su se brazilski piloti susreli desetljećima ranije. Međutim, čini se da ti objekti ne pokazuju nikakva vidljiva sredstva za pogon. Umjesto toga, oni mogu putovati brzinama koje ne mogu postići ni najsofisticiraniji moderni zrakoplovi, a da ne govorimo o njihovoj sposobnost naglih zakretaja u bilo kojem smjeru kao da ih ne sputavaju zakoni fizike.

Čini se da je fenomen UAP-ova/NLO-a daleko rašireniji nego što se u početku mislilo, a Vlade su tek sada postale svjesne da ti objekti zahtijevaju opsežnu i rigoroznu znanstvenu pozornost.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

 

 

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.

Ja sam Matija Klarić.
Student sam Ekonomskog fakulteta, a u slobodno se vrijeme bavim volonterstvom te istraživanjem, čitanjem i pisanjem o mojim omiljenim temama; svemiru, astronomiji, astrofizici i tehnologiji.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.