kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Znanost
  • /
  • Prvo sveučilište koje je priznalo UAP kao legitiman objekt akademskog istraživanja
Znanost

Prvo sveučilište koje je priznalo UAP kao legitiman objekt akademskog istraživanja

objavljeno

Prvi put u povijesti, neidentificirani zračni fenomeni (UAP), donedavno poznati kao NLO-i, službeno su priznati kao legitimni objekt akademskog istraživanja na nekom sveučilištu.

Sveučilište Julius Maximilian u Wuerzburgu

Priopćenje za javnost Sveučilišta Julius Maximilian u Wuerzburgu (JMU) glasilo je „Interdisciplinarni istraživački centar za izvanzemaljske znanosti (IFEX) je interdisciplinarni znanstveni institut Fakulteta matematike i računarstva JMU-a. Osnovan je s ciljem intenziviranja i institucionalizacije suradnje između uključenih ljudi i institucija. Njegovi članovi razvijaju tehnologije za istraživanje svemira, objekata u našem Sunčevom sustavu, zvijezda i galaksija. Također paze na znakove izvanzemaljskog života i izvanzemaljske inteligencije. Od 25. siječnja 2022. istraživanje neidentificiranih zračnih fenomena (UAP) također je jedan od službenih ciljeva centra.

Danas je senat JMU-a također odobrio odgovarajuće nadopune statuta IFEX-a. „Željeli bismo promovirati istraživačku granu UAP-a u interdisciplinarni okvir, provoditi vlastite projekte i tražiti suradnju s relevantnim institucijama i tijelima, kao što su Max Planck Society, Njemački svemirski centar, Savezni ured za zrakoplovstvo ili Njemačku službu za vrijeme”, izjavio je predsjednik IFEX-a, Hakan Kayal, profesor zrakoplovnog inženjerstva na JMU.


https://kozmos.hr/americko-ministarstvo-obrane-sastavit-ce-novu-grupu-zaduzenu-za-istrazivanje-neidentificiranih-zracnih-fenomena/

Promjena paradigme

Prof. Hakan Kayal (vidi sliku lijevo, JMU) je dugo vremena bio uključen u UAP-istraživanje. Prije samo nekoliko tjedana instalirao je novi sustav kamera na kampusu Hubland u Wuerzburgu koji je namijenjen otkrivanju nepoznatih nebeskih pojava pomoću umjetne inteligencije.

Uključivanja UAP-a u istraživački kanon njemačkog sveučilišta ili akademsko-znanstvene institucije predstavlja promjenu paradigme u dosadašnjem postupanju, ne samo u Njemačkoj nego i u cijelom svijetu. Ovo je prvi put ikad da je veliko zapadno sveučilište službeno priznalo UAP kao potpunu i legitimnu temu i predmet akademskog istraživanja.

https://kozmos.hr/profesor-sa-stanforda-istrazuje-materijale-koje-su-za-sobom-ostavili-navodni-nlo-i/

Ne postoji konsenzus

Svojim istraživačkim radom na temu UAP-a, prof. Kayal postao je pionir akademskog istraživanja UAP-a u Njemačkoj, budući da se niti jedno njemačko sveučilište do sada nije posvetilo pažnju ovom istraživačkom polju.

Ovo područje „nije tema za temeljna istraživanja“, rekao je glasnogovornik Društva Max Planck novinaru i autoru Mülleru Andreasu Mülleru kada je zatražio izjavu za svoju posljednju knjigu bestselera od 452 stranice „Deutschlands UFO-Akten – Über den politischen Umgang mit dem NLO-Thema in Deutschland” (Njemački NLO-spisi – O političkom postupanju s NLO fenomenom u Njemačkoj).

Također, Njemački zrakoplovni centar (DLR) objasnio je da „nema potrebe za poduzimanjem takvih istraživačkih aktivnosti“.

https://kozmos.hr/profesor-avi-loeb-o-neidentificiranim-zracnim-fenomenima-i-vanzemaljskoj-tehnologiji/

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

Izvori:

Müller A. (8. veljače 2022.), First University to recognize UAP/UFO-research as legitimate object of academic research, Grenwissenschaft-aktuell.de (pristup 12. veljače 2022.)

Ja sam Matija Klarić.
Student sam Ekonomskog fakulteta, a u slobodno se vrijeme bavim volonterstvom te istraživanjem, čitanjem i pisanjem o mojim omiljenim temama; svemiru, astronomiji, astrofizici i tehnologiji.


Pratite Kozmos na Google Vijestima.