kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • Profesor Avi Loeb o neidentificiranim zračnim fenomenima i vanzemaljskoj tehnologiji
Svemir

Profesor Avi Loeb o neidentificiranim zračnim fenomenima i vanzemaljskoj tehnologiji

Izvor: Pixabay.com / qimono.
objavljeno

Avi Loeb voditelj je projekta Galileo, osnivački direktor Inicijative za crne rupe Sveučilišta Harvard, direktor Instituta za teoriju i računanje pri Harvard-Smithsonian Centru za astrofiziku i bivši predsjedavajući Katedre za astronomiju na Sveučilištu Harvard (2011.- 2020.). Predsjeda savjetodavnim odborom za projekt Breakthrough Starshot i bivši je član Predsjedničkog savjetničkog vijeća za znanost i tehnologiju te bivši predsjednik Odbora za fiziku i astronomiju nacionalne akademije. 

Avi Loeb je u nedavnoj kolumni za američki portal TheHill iznio svoja razmišljanja o neidentificiranim zračnim fenomenima i pronalasku potencijalne vanzemaljske tehnologije.

Promatranje UAP-ova pomoću satelita i umjetne inteligencije

Ured ravntelja nacionalne obavještajne službe u SAD-u, objavio je 25. lipnja 2021. godine svoj izvještaj o neidentificiranim zračnim fenomenima (eng. UAP, prethodno poznat pod nazivom NLO). Pola godine nakon izvješća te agencije, predsjednik Biden, uz dvostranačku potporu u američkom Kongresu, uspostavio je novi ured za UAP-ove. Ured će nastaviti svoj rad sve do lipnja 2022. kako bi poboljšao izvješćivanje i efikasnu razmjenu podataka između vladinih agencija kada su u pitanju UAP-ovi.


Avi Loeb smatra kako je moguće identificirati UAP-ove pomoću satelita koji okružuju Zemlju. Kao primjer je naveo projekt Planet Labs koji koristi flotu mini satelita za snimanje cijele Zemlje u visokoj razlučivosti (3 metara po pikselu. Pritom je dodao Projekt Galileo koji osobno vodi, ima za cilj razotkriti prirodu UAP-ova.  Osim izgradnje prvog teleskopskog sustava na krovu opservatorija Harvard Collegea u narednim mjesecima, projekt planira koristiti podatke Planet Labsa u potrazi za UAP-om odozgo.

Tome možemo dodati da algoritmi umjetne inteligencije (AI) mogu razlikovati potencijalnu vanzemaljsku tehnologiju od poznatih objekata poput meteora, zrakoplova ili atmosferskog fenomena. Budući da iznad Zemljine atmosfere nema ptica, aviona ili munja, bilo koji objekt s nadmorskom visinom većom od 50 kilometara činio bi se neobičnim i time bi zaslužio daljnju analizu.

Loeb dalje objašnjava kako je najjednostavniji način rješavanja ovog zadatka definirao Arthur Conan Doyle u knjizi The Case-Book of Sherlock Holmes, u kojoj je izjavio: “Kada eliminirate sve što je nemoguće, onda sve što preostaje, koliko god bilo nevjerojatno, mora biti istina.” “Dedukcija eliminacijom”, tvrdi Loeb, “najbolji je način da stanovnik špilje zaključi da mobitel nije sjajna stijena, naravno temeljem sposobnosti uređaja da snima glasove i slike. Slično, kada analiziraju nove podatke s teleskopa, AI algoritmi mogu odvojiti nepoznate objekte od onih koji su prirodni.”

https://kozmos.hr/ekskluzivno-za-kozmos-hr-profesor-avi-loeb-o-istrazivanju-svemira-nlo-ima-i-buducnosti-covjecanstva-i-dio/

Kako prepoznati potencijalnu vanzemaljsku tehnologiju?

Potencijalna vanzemaljska tehnologija razlikuje se od zemaljskog objekta na temelju svog neobičnog ponašanja. Takve anomalije mogu uključivati kretanje brzinom i/ili ubrzanjem bez presedana koje inače nije dostupno ljudskim ili prirodnim fenomenima. Pored toga, lako je uočiti i inteligentnu aktivnost tj. traženje informacija ili reagiranje na okolnosti na načine koji se ne mogu pripisati poznatim objektima. Kombinacija neobičnih fizičkih značajki i inteligentnog ponašanja mogla bi upućivati na vanzemaljsku tehnološku opremu.

Nakon što se identificira vanzemaljski objekt, dolazimo do težeg koraka, a to je otkrivanje njegove svrhe. “Poznavanje namjere našeg posjetitelja od veće je važnosti ako se s njima može surađivati”, tvrdi Loeb. “Susret s vanzemaljskim posjetiteljem lako bi se mogao pogrešno protumačiti, kao u priči o trojanskom konju iz grčke mitologije, pogotovo ako je AI sustav gosta daleko napredniji od naše prirodne inteligencije.”

https://kozmos.hr/ekskluzivno-za-kozmos-hr-profesor-avi-loeb-o-potrazi-za-zivotom-u-svemiru-i-buducnosti-covjecanstva-ii-dio/

Vanzemaljska inteligencija ima naprednije znanje o svemiru i fizici

Nadalje, vanzemaljski hardver može iskoristiti fizičku stvarnost na način koji nadilazi naše trenutno znanstveno razumijevanje. Moramo uzeti u obzir da je objekt proizveden od strane napredne civilizacije čija je baza znanja  daleko naprednija od našeg razumijevanja kvantne mehanike i gravitacije kojima se bavimo tek nešto više od jednog stoljeća.


Ljudi su svjesni da je njihovo razumijevanje svemira nepotpuno s obzirom da većinu svemira svrstavaju pod tajnoviti sadržaj: “tamnu tvar” i “tamnu energiju”. Nemamo konkretnog znanja o njihovoj prirodi, smatra Loeb. Jedino što znamo jest da tamna tvar inducira privlačnu gravitaciju poput obične materije, dok tamna energije izaziva odbojnu gravitaciju zbog koje dolazi do širenja svemira. Ako vanzemaljska tehnološka civilizacija posjeduje znanje koje joj pomaže da iskoristi ove misteriozne svemirske sastojske za pogon svojih letjelica, naši teleskopi ne mogu otkriti ispušne ‘plinove’ koje za sobom inače ostavljaju tipični ljudski pogoni.

Iako fizika i matematika vrijede za sve tehnološke civilizacije jednako, vrlo je lako moguće da postoje pogonske i komunikacijske mogućnosti izvan našeg trenutnog razumijevanja i kapaciteta spoznaje, objašnjava Loeb. Susret s vanzemaljskom tehnologijom mogao bi nam pružiti nova znanstvena saznanja, a ne samo informirati nas o činjenici da postoje druge napredne civilizacije.

“Gledajući [nesretnu] ljudsku povijest, potencijalni ‘međuzvjezdani odbor’ mogao bi odlučiti da nema dokaza za inteligenciju u Sunčevom sustav. No, naši sustavi umjetne inteligencije mogli bi ostaviti bolji dojam na svoje tehnološke rođake tj. sustave umjetne inteligencije koje su proizveli izvanzemaljci. Nadajmo se da će naša tehnološka djeca odnosno sustavi umjetne inteligencije koje trenutno razvijamo, funkcionirati bolje od samih ljudi. U široj svemirskoj perspektivi, samo je nebo granica” – zaključio je Loeb.

https://kozmos.hr/znanstvenik-s-harvarda-predlaze-novu-koncepciju-postanka-svemira-je-li-nas-svemir-nastao-u-naprednom-laboratoriju/

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

Izvori:

Loeb A. (24. siječnja 2022.), Can we find UFOs from above?, TheHill.com (pristup 31. siječnja 2022.)

Ja sam Matija Klarić.
Student sam Ekonomskog fakulteta, a u slobodno se vrijeme bavim volonterstvom te istraživanjem, čitanjem i pisanjem o mojim omiljenim temama; svemiru, astronomiji, astrofizici i tehnologiji.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.