kozmos.hr
Jeste li znali?

Istraživači preokrenuli tok vremena u kvantnom sustavu

Putovanje kroz vrijeme. Izvor: Depositphotos.com.
objavljeno

Iskorištavanjem izvanrednih svojstava kvantnog svijeta, istraživači tvrde da su otključali način manipuliranja brzinom i smjerom sata u sustavu. Njihova otkrića nude obećavajuće rješenje za kontrolu vremena i mogu imati značajne implikacije za budući tehnološki napredak.

Putovanje kroz vrijeme?

Pitanje je li putovanje kroz vrijeme moguće još uvijek je predmet rasprave među znanstvenicima i teoretičarima. Iako je putovanje kroz vrijeme popularan koncept u znanstvenoj fantastici, nijedna poznata znanstvena metoda ne može dopustiti putovanje kroz vrijeme. Neke teorije sugeriraju da je putovanje kroz vrijeme moguće pod određenim uvjetima, kao što je, primjeriuce, teorija opće relativnosti koju je predložio Albert Einstein. Teorija relativnosti dopušta mogućnost dilatacije vremena u prisutnosti masivnih objekata ili pri velikim brzinama.

Međutim, to bi omogućilo samo putovanje u budućnost, ne i prošlost. Druge teorije predlažu postojanje crvotočina ili crnih rupa koje bi potencijalno mogle omogućiti putovanje kroz vrijeme i prostor. Međutim, ove ideje ostaju čisto teoretske i nisu dokazane promatranjima ili eksperimentima.


Crne rupe mogle bi slati materiju u budućnost

No što je s kvantnom mehanikom i putovanjem kroz vrijeme?

Kvantna mehanika je grana fizike koja se bavi ponašanjem materije i energije na vrlo maloj razini, primjerice, ponašanjem atoma i subatomskih čestica. U kontekstu putovanja kroz vrijeme, neke teorije sugeriraju da je moguće putovati kroz vrijeme iskorištavanjem kvantnih fenomena.

Jedna od teorija koja je predložena u kontekstu kvantne mehanike jest koncept “kvantnog sprezanja” koji se odnosi na fenomen kada dvije čestice postižu korelaciju na način da su njihova stanja povezana bez obzira na međusobnu udaljenost. Ovaj koncept naveo je neke znanstvenike da predlože ideju prema kojoj se kvantno sprezanje može koristiti za slanje informacija kroz vrijeme, iako je sve to i dalje na bazi spekulacija.

Još jedna teorija povezana s kvantnom mehanikom i putovanjem kroz vrijeme je koncept takozvanih “zatvorenih vremenski sličnih krivulja” (CTC), svojevrsne staze kroz prostorvrijeme koje se uvijaju oko sebe, omogućujući putovanje kroz vrijeme. Međutim, postojanje CTC-a je u najmanju ruku teoretsko i nije primijećeno u fizičkom svijetu. Neki su fizičari čak tvrdili da bi postojanje CTC-a kršilo zakone fizike kao što je načelo uzročnosti koje kaže da se posljedica ne može pojaviti prije svog uzroka.

Iako je kvantna mehanika otvorila nove mogućnosti za istraživanje koncepta putovanja kroz vrijeme, teorijska priroda ovih ideja znači da trenutačno nema dokaza koji podupiru tezu da je putovanje kroz vrijeme moguće pomoću kvantnih fenomena.

Je li naš svemir simulacija hiper-naprednih izvanzemaljaca?

Putovanje u prošlost?

Tim istraživača nedavno je izišao s tvrdnjom da su pronašli način za putovanje u prošlost, a u središtu teorije nalazi se upravo kvantna mehanika. Poznati zakoni fizike ne primjenjuju se intiutivno na subatomski svijet koji se sastoji od kvantnih čestica zvanih kubiti. Kubiti tehnički mogu postojati istovremeno u više od jednog stanja – fenomen poznat kao kvantno sprezanje. Studija koju su proveli Miguel Navascués i David Trillo, s Instituta za kvantnu optiku i kvantne informacije (IQOQI) Austrijske akademije znanosti (ÖAW) govori da su satovi ovih kvantnih čestica uspješno pomaknuti unaprijed i unazad.

U šest različitih radova, znanstvenici objašnjavaju razvoj “protokola premotavanja” pomoću kojeg bi mogli vratiti elektron u prethodno stanje, što bi ujedno funkcioniralo i za bilo koju drugu česticu poput protona ili miona. U eksperimentima su demonstrirali korištenje “kvantne sklopke” za vraćanje fotona u izvorno stanje prije nego što prođe kroz staklo. Iako je to uzbudljiva perspektiva, proširenje tehnike moglo bi se pokazati iznimno kompliciranim, ako ne i nemogućim. Nadalje, kako otkriva studija, sustav može samo preokrenuti stanje određene čestice. Međutim, istraživači imaju asa u rukavu za ubrzavanje vremena.


Navascués je u članku za El País objasnio da je njihov tim došao do značajnog otkrića. “Otkrili smo da identični fizički sustavi mogu prenijeti evolucijsko vrijeme.” U jednogodišnjem eksperimentu koji je uključivao deset sustava, znanstvenici su uspjeli ‘uzeti’ godinu od svakog od prvih devet sustava i dodijeliti je desetom sustavu.

Istraživači ne planiraju rekreirati scene iz kultnog filma “Povratak u budućnost”; umjesto toga, oni su usredotočeni na pronalaženje praktičnih primjena za svoje otkriće. Oni vjeruju da bi se preokretanje stanja kubita u kvantnom procesoru moglo pokazati kao svakodnevna, ali vrlo korisna upotreba njihovog otkrića. To bi programerima omogućilo da ponište sve pogreške nastale tijekom razvojne faze procesora te da ga dodatno poboljšaju.

Putovanje kroz vrijeme i paralelne svemire – fikcija ili stvarnost ?

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.

Ja sam Matija Klarić.
Student sam Ekonomskog fakulteta, a u slobodno se vrijeme bavim volonterstvom te istraživanjem, čitanjem i pisanjem o mojim omiljenim temama; svemiru, astronomiji, astrofizici i tehnologiji.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.