kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • Istraživači otkrili da crvotočine izgledaju gotovo isto kao crne rupe
Svemir

Istraživači otkrili da crvotočine izgledaju gotovo isto kao crne rupe

Crvotočina. Izvor: Pixabay.com / Genty.
objavljeno

Novo istraživanje pokazalo je da bi crvotočine mogle izgledati gotovo isto kao i misteriozne crne rupe.

Što su crvotočine?

Crvotočine svakako nisu nov koncept i često su uzimane kao tema u znanstveno fantastičnim djelima. U teoriji, crvotočine bi imale oblik tunela ili cijevi, a ovaj tunel povezivao bi dvije različite regije svemira.

Putovanjem kroz crvotočine, skratili bismo put do udaljenih predjela svemira, što ne bi bilo moguće sa običnim svemirskim brodovima koji bi se hipotetski mogli kretati samo do brzine svjetlosti. Međutim, nitko dosad nije promatrao crvotočinu, a nemamo ni direktne fizičke dokaze o njihovom postojanju.

Ipak, u teoriji su moguće i astrofizičari sa velikom sigurnošću pretpostavljaju da one postoje u našem svemiru. Problem leži u tome što zasad nemamo tehnologiju koja bi nam omogućila da ih otkrijemo ili, možda, dosad nismo znali kako ih tražiti.

Crvotočine su nalik crnim rupama?

Tim znanstvenika sa Sveučilišta u Sofiji smatra da smo crvotočine tražili na krivi način. Naime, tim je pronšao dokaze koji sugeriraju da crvotočine nikada nisu bile opažene iz razloga što izgledaju gotovo isto kao crne rupe. Grupu istraživača činili su Petya Nedkova, Galin Gyulchev, Stoytcho Yazadjiev i Valentin Delijski, a njihov rad objavljen je u znanstvenom časopisu Physical Review D.


Rad opisuje proučavanje teoretske linearne polarizacije iz akrecijskog diska koji bi se nalazio oko klase statičnih crvotočina kroz koje se može proći, a ovi nalazi zatim su uspoređeni sa slikama crne rupe. Modeli koje su znanstvenici proizveli, pokazali su da crvotočine i crne rupe izgledaju gotovo isto.

Crvotočine bi mogle riješiti informacijski paradoks crne rupe

‘Ispred nosa’ cijelo vrijeme?

To bi značilo da su se crvotočine zapravo cijelo vrijeme nalazile točno ‘ispred nosa’ na noćnom nebu. Dosad ih nismo ‘vidjeli’ jer smo ih vjerojatno zamijenili za crne rupe. Znači li to da su neki objekti koje smo smatrali crnim rupama zapravo tuneli ili svojevrsni prečaci do udaljenih svemirskih regija?

U radu su istraživači proučavanjem teoretskih crvotočina i uzimajući u obzir karakteristike pretpostavljenog diska koji ih okružuje, razvili simulaciju ovih objekata s naglaskom na polaritet svjetla koje bi emitirali. Zatim su izradili izravne i neizravne slike koje prikazuju kako bi mogle izgledati crvotočine i usporedili ih s crnim rupama. Kao što smo objasnili, zaključak je bio da izgledaju frapantno slično.

Istraživači su pritom naglasili da bi se crvotočine mogle razlikovati od crnih rupa, ali kako bismo ih odvojili jedne od drugih potrebno je uočiti suptilne razlike kao što su polarizacijski obrasci i inteziteti te njihovi radijusi.

Nova hipoteza tvrdi da je putovanje kroz crvotočine moguće

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

Ja sam Matija Klarić.
Student sam Ekonomskog fakulteta, a u slobodno se vrijeme bavim volonterstvom te istraživanjem, čitanjem i pisanjem o mojim omiljenim temama; svemiru, astronomiji, astrofizici i tehnologiji.


Pratite Kozmos na Google Vijestima.