Povežite se s nama

Pretražite Kozmos

Svemir

Crne rupe mogle bi slati materiju u budućnost

U osnovi, to je putovanje kroz vrijeme.

Ispada da bi crne rupe zapravo mogle biti svojevrsni alat za putovanje kroz vrijeme.

Neki su astronomi sugerirali da se krivulje prostor-vremena nalaze u blizini središta crne rupe, ali one se ne prekidaju i nastavljaju se u budućnosti sa strukturom  bijele rupe.

Ova ideja dokazuje da su crne rupe definitivno među najčudnijim objektima u svemiru.

Nastavak teksta je ispod oglasa.

Prema Einsteinovoj općoj teoriji relativnosti, sve što uđe u crnu rupu nastavit će padati prema njenom središtu, privučeno sve jačom gravitacijom, sve dok se ne stisne u jednu točku takve gustoće da bi se sama prostorno-vremenska materija slomila .

Ta točka, koja se naziva singularitet, je mjesto gdje zakoni poznate fizike ne bi vrijedili. Samo bi vrijeme stalo, a stvarnost kakvu poznajemo potpuno bi nestala.

No, čini se da se neki astronomi ne slažu.

Prema Abhayu Ashtekaru i Javieru Olmedu s Državnog sveučilišta Pennsylvania i Parampreet Singhu iz Louisiane, te dva nedavno objavljena rada u Physical Review Letters i Physical Review D, stvari bi mogle biti vrlo različite.

Zapravo, njihov bi rad mogao zauvijek promijeniti ono što smo mislili da znamo o crnim rupama.

Nastavak teksta je ispod oglasa.

Pogotovo s obzirom na pravu prirodu njihovih centara, koju su, prema mišljenju ovih istraživača, “mogli biti jako pogrešno shvaćeni”.

Oni sugeriraju kako crne rupe prelaze u bijele rupe.

Glavni problem je singularnost.

Jednostavna ideja da mogu postojati one točke koje, unatoč tome što imaju beskonačnu gustoću, ne zauzimaju niti jedan prostor, smatra se aberacijom, nečim što u prirodi ne može postojati.

Moguće je da izvanzemaljci koriste Crne rupe za kretanje svemirom

Nastavak teksta je ispod oglasa.

Do sada, i pod kišobranom “kvantne gravitacije” (što u biti znači gravitacija najmanjih razmjera), brojni su istraživači formulirali razne teorijske prijedloge, razvijajući potpuno novu matematiku koja može poslužiti za opisivanje djelovanja gravitacije u mikrokozmosu subatomskih čestica.

Astronomi se usmjeravaju prema takozvanoj “kvantnoj gravitaciji petlje“, koja, između ostalog, predviđa da se prostorno vrijeme može kvantificirati tako da postoji minimalna jedinica nakon koje se prostorno vrijeme ne može dalje podijeliti.

Primjenjujući kvantnu gravitaciju petlje na središnje točke crnih rupa, istraživači tvrde da rezultat nebi bila singularnost već nešto vrlo različito.

Nastavak teksta je ispod oglasa.

Ali, ako to nije singularnost, što bi drugo moglo biti?

Novi izračuni predviđaju da se prostor-vrijeme zakrivljuje vrlo snažno u blizini središta crne rupe.

Ali ne puca, već se nastavlja u budućnosti u regiji koja ima strukturu bijele rupe.

Bijela rupa je poput crne rupe, ali obrnuta. Odnosno, umjesto da privuče materiju k sebi, ona je “izbacuje” prema van, u svemir.

Stručnjaci kažu da se u prisutnosti snažnih gravitacijskih polja vrijeme usporava.

Nastavak teksta je ispod oglasa.

A crne rupe sadrže ono što se smatra najjačim gravitacijskim poljima u svemiru.

Zbog toga je moguća interpretacija ovog novog djela da materija upada u crnu rupu, a zatim “odskače”, ispaljujući masu kroz kozmos.

Budući da se vrijeme produljuje u blizini središta crne rupe, gledano izvana, taj bi proces trajao jako dugo.

Ako su istraživači u pravu, u vrlo dalekoj budućnosti postoje crne rupe; materija će eksplodirati, raspršivši se kroz kozmos putem bijelih rupa.

Ideja je svježa i vrlo sugestivna, iako će je biti potrebno eksperimentalno testirati prije nego što se smatra valjanom.

Nastavak teksta je ispod oglasa.

Ispostavilo se da postoji nekoliko načina za to.

Primjerice, već dugo znanstvenici širom svijeta otkrivaju niz enormnih energetskih pojava koje odbijaju objasniti.

To su visokoenergijske kozmičke zrake koje se s vremena na vrijeme sudare sa Zemljinom atmosferom. Takozvani FRB (brzi radijski rafali) javljaju se kada se u malom vremenskom periodu detektira ogromna količina radio energije.

Prema autorima novih radova, obje bi pojave u principu mogle biti trag crne rupe koja prelazi u bijelu rupu.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram-t.me/kozmoshr

Nastavak teksta je ispod oglasa.

Pročitaj više

Astronomija

Znanstvenici su nekad davno mislili da su crne rupe inertne, umiruće zvijezde velike mase. Međutim, Hawkingovim otkrićem iz 1974., došlo se do saznanja da...

Astronomija

U središtima galaksija nalaze se velike crne rupe koje obično sjaje, opskrbljene velikom količinom goriva. Postoje i druge vrste crnih rupa koje miruju milijunima...

Svemir

Znanstvenici su uvjereni da se vrijedi usredotočiti na potragu za Dysonovim sferama, čije će postojanje automatski dokazati postojanje nekih izvanzemaljskih društava. Međunarodni tim astronoma...

Svemir

NASA je podijelila sliku valova u prašnjavim oblacima uzrokovanih eksplozijom rendgenskih zraka u binarnom sustavu crne rupe i zvijezde. Američki znanstvenici koji su koristili...

Svemir

Duge uske niti prašine koje okružuju i hrane crne rupe u središtima galaksija mogle bi biti prirodni uzrok zamračenja središta mnogih galaksija. Misteriozne crne...

Svemir

Astronomi su proveli izvorna opažanja u potpuno drugu svrhu. Prvi put u povijesti promatranja astronomi su zabilježili rendgenske zrake koje se reflektiraju s udaljene...

Svemir

Prema nedavnom istraživanju, odgovor je potvrdan. Pomoću računalnih simulacija američki su fizičari pokazali da zbog magnetske rekonekcije Kerrova crna rupa, okružena jako magnetiziranom plazmom,...

Svemir

Centaurus A jedna je od najbližih radio galaksija Zemlji. Teleskop Event Horizon dobio je najdetaljniju sliku relativističkih mlazova koji izbijaju iz jezgre radio-galaksije Centaurus...

Oglas