kozmos.hr
Jeste li znali?

Je li moguće zaustaviti vrijeme?

Izvor: pinimg.com
objavljeno

Neumoljivi hod vremena može biti izvor tjeskobe. Povremeno će se u znanstveno-fantastičnoj knjizi, filmu ili TV emisiji pojaviti likovi koji mogu učiniti ono što svi mi ponekad želimo: zaustaviti vrijeme.

Ali je li takvo što moguće? Za odgovor na to pitanje potrebno je duboko zaroniti u najudaljenije kutke fizike, filozofije i ljudske percepcije.

Što je vrijeme?

Prvo, moramo definirati vrijeme. “Za fizičara to nije toliko tajanstveno”, rekao je Sean Carroll, teoretski fizičar s Kalifornijskog tehnološkog instituta, za Live Science. “Vrijeme je samo oznaka na različitim dijelovima svemira. Ono nam govori kada se nešto događa.”

Mnoge fizičke jednadžbe ne razlikuju prošlost, sadašnjost i budućnost, dodao je Carroll. Vrijeme se pojavljuje u teoriji relativnosti Alberta Einsteina. Prema Einsteinovoj teoriji, vrijeme se mjeri satovima. Budući da se dijelovi sata moraju kretati kroz prostor, vrijeme se zapliće s prostorom u veći koncept poznat kao prostor-vrijeme koji podupire svemir.

Zakrivljenje prostor-vremena. Izvor: gienvision.com
Zakrivljenje prostor-vremena. Izvor: gienvision.com

Relativnost vremena

Relativnost je pokazala da vrijeme može postati poprilično nesigurno, ovisno o tome koliko se brzo promatrač kreće u odnosu na drugog promatrača. Ako osobu sa satom na svemirskom brodu pošaljete brzinom koja je blizu brzine svjetlosti, čini se da će vrijeme za nju teći sporije nego za nepokretnog kolegu koji je ostao na Zemlji. A astronaut koji padne u crnu rupu, čija neizmjerna gravitacija može iskriviti vrijeme, također bi se mogao usporiti u odnosu na udaljenog promatrača.

Ali to zapravo nije način da zaustavite vrijeme, rekao je Carroll. Dva sata mogu se ne slagati u relativnosti, ali svaki će i dalje bilježiti uobičajeni protok vremena unutar vlastitog referentnog okvira. Da se približavate crnoj rupi, “ne biste primijetili ništa drugačije”, tvrdi Carroll. “Pogledali biste svoj ručni sat i on bi prolazio jednu sekundu po sekundi.”

https://kozmos.hr/prostor-vremenski-kristali-rjesavaju-desetljecima-staru-dilemu/

Što točno znači zaustaviti vrijeme?

Za njega nema smisla razgovarati o zaustavljanju vremena. Znamo da se automobil kreće jer se u različitim trenucima nalazi na drugom mjestu u svemiru, rekao je. “Kretanje je promjena s obzirom na vrijeme, pa se vrijeme samo po sebi ne može pomicati.” Drugim riječima, ako bi vrijeme stalo, zaustavilo bi se i svako kretanje.

Iako nam je znanstvena fantastika ponekad davala protagoniste koji mogu zaustaviti vrijeme za sve ostale, takve situacije postavljaju mnoštvo pitanja. “Zaustavljate li kretanje zraka?” Pitala je Carroll. “Jer ako je tako, onda ste zatvoreni u zraku.”

Lik koji zaustavlja vrijeme također vjerojatno neće moći ništa vidjeti, dodao je, jer svjetlosne zrake više ne bi dopirale do njihovih očnih jabučica. “Zapravo ne postoji dosljedan scenarij u kojem se vrijeme zaustavlja.”

Subjektivno vrijeme

Toliko o fizici. Ali vrijeme je više od pukog čitanja na satu. To je također osjećaj koji imamo u glavama i tijelima, kao i prirodni ritam svijeta. Ipak, u tim slučajevima vrijeme može postati nešto što podliježe osobnim hirovima.

“Razmišljanje o subjektivnom dojmu o vremenu izrazito je zanimljivo”, rekao je Craig Callender, filozof koji se specijalizirao za vrijeme na Kalifornijskom sveučilištu u San Diegu.

Opisao je poznatu psihološku iluziju poznatu kao “kronostaza”, u kojoj osoba postavlja sat na rub vidnog polja, a zatim na trenutak pogleda u nešto drugo. Bacivši pogled na sat i fokusirajući se na drugu kazaljku, ona će se zaustaviti.

Izvor: needpix.com.
Izvor: needpix.com.

Iluzija je povezana s majušnim pokretima oka koji se nazivaju sakadama, u kojima vaše očne jabučice brzo prelaze naprijed-natrag kako bi neprestano skenirale svoje okruženje. Kako bi spriječio kaotičnu zamagljenost, vaš mozak zapravo uređuje ono što vidi u stvarnom vremenu i stvara dojam neprekidnog vidnog polja, rekao je Callender.

Percepcija i stvarnost vremena

Tada se postavlja pitanje, kakav je odnos između naše percepcije vremena i vremena o kojem fizičari govore? Callender je napisao nekoliko knjiga koje pokušavaju istražiti vezu između njih, no još uvijek nema konsenzusa oko konačnog odgovora.

Što se tiče krajnjeg protoka vremena, Callender favorizira sliku “gdje ništa ne teče, ali priča o vama samima teče.”

A što on vjeruje u pogledu mogućnosti zaustavljanja vremena? “Ako razmišljamo o našem subjektivnom osjećaju za vrijeme, onda možemo neke dijelove zaustaviti kronostazom”, rekao je Callender. “Ali to je vjerojatno najbliže što možemo učiniti.”

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

Izvori:

Mann A., Can we stop time?, Livescience.com

Ja sam Matija Klarić.
Student sam Ekonomskog fakulteta, a u slobodno se vrijeme bavim volonterstvom te istraživanjem, čitanjem i pisanjem o mojim omiljenim temama; svemiru, astronomiji, astrofizici i tehnologiji.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.

CroCube