kozmos.hr
Jeste li znali?

Astrofizičar vjeruje da može izgraditi funkcionirajući vremeplov

objavljeno

Hoće li putovanje kroz vrijeme postati moguće u bližoj ili daljoj budućnosti? Astrofizičar tvrdi da je napisao jednadžbu koja bi mogla biti temelj za izgradnju funkcionirajućeg vremeplova.

Što biste učinili da imate stroj za putovanje kroz vrijeme? Biste li se vratili u trenutak kada ste pogriješili i okrenuli se drugom putu? Ili ćete se stoljećima vratiti u prošlost u razdoblje u kojem ste se oduvijek željeli vidjeti?

Ljudi poput mene često teoretiziraju što bi se dogodilo „AKO“. Istodobno, čak i s milijun scenarija u glavi, vjerojatno neću znati što učiniti ako te maštarije postanu stvarnost.

Što se tiče vremenskih strojeva, čini se da smo možda korak bliže nego što se prethodno mislilo.

Prema Ronu Mallettu, astrofizičaru i profesoru na Sveučilištu Connecticut, napisao je jednadžbu koja bi se mogla koristiti za izgradnju vremeplova.

Štoviše, očito je čak izgradio vlastiti prototip koji nažalost nije javno prikazan.

Čak i s fizičkim prototipom njegovog “vremenskog stroja”, njegove kolege ne dijele njegovo pozitivno gledište o mogućnosti izgradnje funkcionirajućeg  vremenskog stroja.

https://kozmos.hr/deklasificirani-dokumenti-americke-mornarice-otkrivaju-razvoj-naprednog-oruzja/

Mallettova teorija i prototip vremenskog stroja

Sve započinje radom genija – Alberta Einsteina. Ako razumijete njegovu teoriju posebne relativnosti, razumijevat ćete Mallettove ideje.

U slučaju da niste čuli ovu teoriju – sugerira da brzina vremena ovisi o brzini objekta u pokretu.

Kao primjer, zamislite da ste putovali ekstremnom brzinom u svemiru, blizu brzine svjetlosti, ali istovremeno, zamislite drugu osobu koja je u isto vrijeme na Zemlji.

Za vas bi vrijeme usporavalo i prolazilo sporije u usporedbi s osobom u redovnim uvjetima na Zemlji.

Ako putujete ovom velikom brzinom određeno vrijeme i vratite se na Zemlju, recimo nekoliko tjedana kasnije, što će se dogoditi? Ono što biste osjećali kao dva tjedna bilo bi 20 godina za ljude na Zemlji. Zvuči poput putovanja kroz vrijeme, zar ne?

Tada je Mallett spomenuo još jednu teoriju – opću teoriju relativnosti, opet Einsteinovu. Jednostavno rečeno, vrijeme prolazi sporije kad je gravitacija jača.

Ronald Mallett i njegov mali prototip vremenskog stroja s laserima.Izvor: CNN

Uzimajući u obzir ovu teoriju, Mallett sugerira da, ako se prostor može saviti, zašto ne bismo uzeli u obzir da se prostor može namjerno uvijati?

Vjeruje da bi putovanje kroz vrijeme moglo biti moguće ako nađemo način da vrijeme uvijemo u petlju. Većina stručnjaka nije uvjerena da je putovanje u prošlost moguće, ali Mallet sugerira da bi se to moglo riješiti laserima.

Iako je napravio prototip koristeći lasere, Mallett također priznaje da je njegov rad u potpunosti teoretski i ne postoji garancija da će ikada uspjeti. Čak i ako se dogodi, priznaje da možda nikad neće biti moguće čovjeka vratiti u prošlost.

Kao što sam gore spomenuo, njegovi vršnjaci definitivno nisu uvjereni u njegov rad i kažu da u njegovom radu ima puno mana.

Mislim da [njegov rad] neće nužno biti plodan”, rekao je astrofizičar Paul Sutter za CNN, “jer mislim da postoje duboke mane u njegovoj matematici i njegovoj teoriji, pa se čini da je praktični uređaj nedostižan.”

Na kraju, vremenski strojevi i putovanja zasad će ostati teorija i daleka mogućnost. Pa ipak, Mallett je desetljećima istraživao putovanja kroz vrijeme i dobro je znati da postiže nekakav napredak. Na kraju, čak i ako nikada ne postane moguće poslati čovjeka unazad, čak i sposobnost slanja malog predmeta bit će napredak za znanost.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram-t.me/kozmoshr

Houser, K. (2020, January 02). Astrophysicist says he knows how to build a time machine.

Street, F. (2019, December 31). Meet the scientist trying to travel back in time.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.

CroCube