kozmos.hr
Astronomija

Slijedi li novi ciklus pojačane aktivnosti Sunca?

Izvor: mashable.com
objavljeno

Sunce je ‘eruptiralo’ značajnom aktivnošću u posljednjih tjedan dana. 

Sunce je oživjelo izbacujući nove baklje i višestruke koronalne mase. Američki Centar za predviđanje svemirskog vremena Nacionalne meteorološke službe izdao je naredbe za praćenje i kontrolu potencijalne geomagnetske oluje  od 25. do 29. svibnja. Za sada je i dalje na snazi upozorenje G1 razine​, dok je praćenje G2-umjerene geomagnetske oluje vrijedilo za 26. svibnja.

Koronalno izbacivanje mase. Izvor: TheConversation.com
Koronalno izbacivanje mase. Izvor: TheConversation.com

Znanstvenici iz Centra za predviđanje svemirskog vremena Nacionalne vremenske službe pomno nadgledaju ovaj svemirski vremenski događaj. Iako su obično poznate po svojim vremenskim prognozama, američka Nacionalna uprava za oceane i atmosferu (NOAA) i njena Nacionalna meteorološka služba (NWS) također su odgovorne za “svemirsko vrijeme”.

Meteorolozi za ‘svemirsku’ prognozu

Iako postoje privatne tvrtke i druge agencije koje nadziru i predviđaju svemirsko vrijeme, službeni izvor upozorenja  za svemirsko okruženje je Centar za predviđanje svemirskog vremena (SWPC). SWPC se nalazi u Boulderu,  Kolorado kao servisni centar NWS-a, koji je dio NOAA. Centar za predviđanje svemirskog vremena također je jedan od devet američkih nacionalnih centara za predviđanje okoliša (NCEP) jer oni prate trenutne aktivnosti u svemirskim vremenima 24 sata dnevno, 365 dana u godini.


Ovotjedni događaj jedan je od mnogih solarnih događaja koji su nedavno utjecali na Zemlju. Snažna solarna baklja poremetila je radio komunikacije 22. svibnja. Geomagnetska oluja pogodila nas je i 18. i 19. svibnja, pokrećući zapanjujuću polarnu svjetlost nad sjevernim geografskim širinama. Taj je događaj prouzročila koronalna rupa uočena još 14. svibnja.

12. svibnja smo također svjedočili jednoj od najjačih geomagnetskih oluja u posljednje vrijeme zbog koje je Centar za predviđanje svemirskog vremena bio prisiljen izdati G3 – jako-geomagnetsko upozorenje za oluju. 2. svibnja došlo je do naleta Sunčevog vjetra koji je putovao više od milijun kilometara na sat.

Slijedi novi ciklus pojačane Sunčeve aktivnosti

Stručnjaci su naznačili da sada ulazimo u aktivan solarni ciklus i da će se incidenti poput ovog povećavati  učestalošću i intenzitetom u narednim mjesecima.

https://kozmos.hr/solarna-aktivnost-i-geomagnetno-polje-zemlje/

Geomagnetske oluje rangirane su na skali 1-5, pri čemu je 1 najmanje značajna, a 5 potencijalno najkatastrofalnija. G1 koji je udario 25.5. uzrokovao je slabe fluktuacije elektroenergetske mreže te manje utjecaje na satelitske operacije. Jača oluja G2 27.5. srećom nije utjecala na napone elektroenergetskog sustava, niti oštetitila transformatore, ali je polarna svjetlost bila vidljiva na južnijim geografskim lokacijama.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

Izvori:

Anonymus (24.5.2021.), Geomagnetic Storm Watches Up as Sun Erupts with Activity, Weatherboy.com

Ja sam Matija Klarić.
Student sam Ekonomskog fakulteta, a u slobodno se vrijeme bavim volonterstvom te istraživanjem, čitanjem i pisanjem o mojim omiljenim temama; svemiru, astronomiji, astrofizici i tehnologiji.


Pratite Kozmos na Google Vijestima.