Povežite se s nama

Pretražite Kozmos

Svemir

Rekordne solarne baklje najbliže zvijezde

Umjetnička impresija rekordne solarne baklje sa Proxima Centuari. Izvor: NRAO / S. Dagnello

Egzoplanet Proxima Centauri b možda i nije najugodnije mjesto za život.

Prilikom promatranja Crvenog patuljka Proxima Centauri 2019. godine, astronomi su primjetili bljesak, za koji se ispostavilo da je to bila jedna od najjačih solarnih baklji ikada zabilježenih. Navedeni bljesak trajao je samo nekoliko sekundi, no za to vrijeme zvijezda je povećala svoju svjetlinu u ultraljubičastom opsegu 14 tisuća puta.

Što je Proxima Centuari?

Proxima Centauri je naša najbliža susjedna zvijezda, udaljena 1.3 parseca( 4.2 svjetlosne godine) od središta našeg Sunčevog sustava. Pripada skupini crvenih patuljaka. Planet koji rotira oko ove zvijezde je potencijalno mase jednake masi našeg planeta.

Udaljenost između zvijezde i planeta je 0.05 astronomskih jednica, dok je ravnotežna temperatura na površini oko 230 Kelvina (-40 stupnjeva Celzijusa). Nedavno su znanstvenici otkrili drugi, još masivniji planet u tom sustavu, koji se nalazi u široj orbiti.

Nastavak teksta je ispod oglasa.

 

Što je isijavanje Crvenih patuljaka?

Crveni patuljaci malih masa, ili zvijezde spektralne klase M, su najćešća vrsta zvijezda u Mliječnoj Stazi. Dodatno, planeti slični zemlje često orbitiraju oko takvih zvijezda, sa temperaturama koje u teoriji dozvoljavaju postojanje tekuće vode na tim planetima.

S druge strane, M-Patuljci pokazuju izraženo veće razine zvjezdane aktivnosti i solarnih baklji kroz svoj vijek postojanja, za razliku od zvijezdi sličnih našem Suncu. Ovako snažne solarne baklje i energija koja se ispušta sa njima mogu unišiti ozonski sloj u atmosferi planeta, što povlači pitanje jesu li takvi planeti naseljivi.

Nastavak teksta je ispod oglasa.

Solarne baklje sa Proxima Centari pokazuju tipične karakteristike za M-patuljke, te se one koriste kao referentna točka za proučavanje potencijalnih utjecaja takve zvijezde i zvjezdanih vjetrova na egzoplanete.

Jedna od nama najbližih zvijezda možda je tvornica tamne tvari

Rekordna solarna baklja sa Proxima Centauri

Znanstvenici su promatrali Proxima Centauri gotovo 40 sati u travnju i srpnju 2019. godine koristeći devet teleskopa na Zemlji i svemiru, koji su radili na različitim duljinama zračenja.

Oni su 1. svibnja svjedočili isijavanju koje je trajalo manje od 10-ak sekundi. Za vrijeme ovih 10-ak sekundi, ALMA kompleks teleskopa zabilježio je povećanje od tisuću puta u zvjezdinoj radio radijaciji, dok je Hubble teleskop zabilježio povećanje od 14 tisuća puta u njezinom ultraljubičastom zračenju.

Odgovarajuće svjetlosno povećanje u radijaciji optičkog spektra, koje je promatrao TESS, bilo je samo 0.9%, te je imalo vrhunac nakon 1 minute.

Nastavak teksta je ispod oglasa.

Što nam nedavna otkrića govore o ovom solarnom sustavu?

Otkada je egzoplanet Proxima b potvrđen 2016. godine, sustav Proxima Centauri smatran je jednim od najizglednijih mjesta gdje bi mogli pronaći izvanzemaljski život ili barem naseljive planete. Na ovakvo razmišljanje navela nas je blizina ovog sustava Zemlji, činjenica da postoje egzoplaneti slični Zemlji, te da su iz tog smjera došli misteriozni radio signali.

 

Navedeni faktori napravili su od Proxima Centauri žarišnu točku za astronomske studije i promatranja, te će se najvjerojatnije tamo uputiti prva svemirska ekspedicija, naravno, kada razvijemo za to potrebnu tehnologiju. Do tada, znastvenici će nastaviti pratiti i proučavati ovaj zanimljiv sustav.

Nastavak teksta je ispod oglasa.

Rekordna solarna baklja Proxima Centauri koja je zabilježena 2019. godine dovodi u pitanje naseljivost njezinih najbližih egzoplaneta. Ovo, naravno, ne znači da planeti koji se nalaze u široj orbiti oko ove zvijezde nisu naseljivi ili da na njima već ne postoji izvanzemljaski život. No, potrebna su daljnja promatranja kako bismo mogli biti sigurni.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram-t.me/kozmoshr

Izvori:

• MacGregor, M., Weinberger, A., Loyd, R., Shkolnik, E., Barclay, T., Howard, W., . . . Matthews, J. (2021, April 19). Discovery of an extremely short DURATION flare from Proxima Centauri using MILLIMETER THROUGH FUV Observations.
• NASA. (2021, April 23). Neighboring star’s bad Behavior: Large and FREQUENT FLARES.
• Strain, D. (2021, April 21). Humongous flare from sun’s nearest neighbor breaks records.
• Williams, M. (2021, April 23). A recent Megaflare shows that Proxima Centauri is not a nice place to live.

 

Nastavak teksta je ispod oglasa.

Pročitaj više

Svemir

Neki fizičari smatraju da svemir nije započeo Velikim praskom. Prema njima svemir postoji oduvijek i zauvijek. Prije Velikog praska, svemir se smanjivao, a nakon...

Svemir

Pronađen je najnoviji poznati primjer rijetke vrste objekta u Sunčevom sustavu, kometa skrivenog među asteroidima glavnog pojasa, stoji u novom radu višeg znanstvenog suradnika...

Svemir

Pakleni egzoplanet WASP-76b toliko je vruć da na njemu isparava željezo koje se zatim kondenzira na noćnoj strani planeta te pada s neba poput...

Svemir

Znanstvenici pretpostavljaju da se na rubu Sunčevog sustava nalazi još jedan izgubljeni planet. Orbita iza Neptuna Tim znanstvenika nedavno je objavio rad u kojem...

Jeste li znali?

Internetom kruži zanimljiva ideja: planeti Sunčevog sustava mogu se poredati unutar jedne udaljenosti od Zemlje do Mjeseca. Svi planeti na samo jednoj udaljenosti od...

Astronomija

Pomoću podataka s većeg broja teleskopa, znanstvenici su otkrili oblake u atmosferi plinskog diva, udaljenog 520 svjetlosnih godina od Zemlje. Radi se o opažanjima...

Svemir

Ovaj novi pristup primjenjiv je na bilo koju vrstu astronomskih promatranja. Fizičari su primijenili kvantne informacije na problem izravnog promatranja egzoplaneta. Pokazali su da...

Svemir

Dva neobična signala koja je uhvatio mali detektor gravitacijskih valova mogli bi predstavljati cijelu lepezu zanimljivih fenomena; novu fiziku, interakciju tamne tvari i crnih...

Oglas