kozmos.hr
Jeste li znali?

10 razloga zašto život vjerojatno postoji u Proksima Centauri

objavljeno

Ima li života u Proksima Centauri? Ima li života igdje u svemiru? Dobrih argumenata ima i za jednu, i za druge stranu priče.

Postoji li osoba koju ne zanima postojanje izvanzemaljaca? Možda vam je ta tema od velike važnosti ili ste u jednom trenutku iz dosade krenuli istraživati dokaze i informacije. U svakom slučaju, bilo bi zanimljivo upoznati nekoga tko je nezainteresiran za pronalazak odgovora.

Nedavno je rečena tematika ponovo privukla pozornost otkrićem radio emisije iz obližnjeg zvjezdanog sustava.

Po čemu se razlikuje od stotine sličnih koje smo čuli u posljednjih nekoliko godina? Razlika je u tome što je ovaj došao iz nama najbližeg zvjezdanog sustava zvanog Proksima Centauri. Frekvencija mu je bila 982 MHz.

Zanimljivo, signal je primljen 2019., ali je objavljen tek godinu dana kasnije. Stručnjaci su priznali da se radi o vrlo specifičnom i posebnom signalu.

Naravno, nema potvrde da je signal povezan s izvanzemaljskom civilizacijom. Čak i da to jest tako, vrlo su male vjerojatnosti da će doći do službene potvrde. No zašto ne bismo raspravljali o mogućnosti postojanja života u Proksima Centaura sustavu? Ima mnogo uvjerljivih faktora.


Slika na kojoj je crvenom bojom označen izvor signala. Izvor: Wikimedia Commons / CC BY-Sa 3.0.

1. Krenimo s posljednjim signalom iz smjera Proksima Centaure. Potpuno je drugačiji od prethodnih emisija za koje znamo da nisu došle od tehnološke civilizacije.

2. Većina takvih signala dolazi od ljudske tehnologije u svemiru kao što su sateliti ili uređaji na Zemlji, no ovaj signal ima frekvenciju koju naša tehnologija ne koristi. Zato se radi o zasada najuvjerljivijem dokazu postojanja tehnološke civilizacije u svemiru.

3. Drugi logični razlozi – u Proksima Centaura sustavu postoji egzoplanet po imenu Proksima B, koji možda sadrži život.

4. Proksima B naš je najbliži egzoplanet, a uz to se nalazi i unutar nastanjive zone.

5. Drugim riječima, moguće je da ondje ima tekuće vode na površini. To je jedan od prvih indikatora koje gledaju astrolozi kada računaju koliko su šanse za životu na nekom planetu.

6. S obzirom na naše zemaljsko iskustvo, možemo zaključiti da gdje god ima vode, ima i života. To ipak još nije dokazano niti za jedan nama poznat planet koji sadrži vodu.

7. Iako uvjeti na Proksimi B nisu povoljni za ljudsku vrstu zbog visoke radijacije i blizine Sunce, to ne znači da se tamo ne može razviti neki drugi oblik života.

8. Kao što se ljudska vrsta i tisuće životinja prilagođava uvjetima na Zemlji i u Sunčevom sustavu, tako se i druga živa bića prilagođavaju svojim uvjetima. Pitanje je postoji li u Proksima Centauri barem najjednostavniji oblik života?

9. Ako život postoji na Zemlji (na ovaj ili onaj način), zašto se tako nešto ne bi dogodilo i na najbližem egzoplanetu?

10. Za kraj se opet vraćamo na signal od prije koju godinu. Zašto se signal pojavio samo jednom? Istraživači su pokušali uhvatiti drugi signal narednih 30 sati, ali bez rezultata.


Još nekoliko riječi o Proksima Centauri

Umjetnička impresija Proksima B. Izvor: Wikimedia Commons

Radio signal iz Proksima Centaure probudio je mnogo interesa u zadnje vrijeme, i s dobrim razlogom. Uočen je prije više od godinu i pol dana, ali otkriće je objavljeno tek prije nekoliko mjeseci. Valja napomenuti da službeno znanstveno izvješće i dalje nije završeno i publicirano. Drugim riječima, sve ove teorije mogle bi uskoro biti odbačene ako znanstvenici nađu kvalitetno objašnjenje.

Hoće li objašnjenje biti onakvo kakvog bih ja volio čuti? Sumnjam. Prema riječima bivšeg šefa izraelskog programa svemirske sigurnosti, kontakti s izvanzemaljcima postoje već desetljećima, no čovječanstvo nije spremno za tu informaciju.

Koliko god ne volim to priznati, uvelike se slažem s tom izjavom. Trenutno, čovječanstvo se ne može nositi sa svojim problemima na Zemlji čak i kad ulaže zajedničke napore. Najbolji primjer je Koronavirus. Što uopće možemo učiniti ako se potvrdi postojanje izvanzemaljaca?

Kako god bilo, vezano za izvanzemaljski život na Proksima Centauri možemo samo nagađati. Iako je udaljen „samo“ 4,2 svjetlosne godine od Zemlje, ta distanca ostaje nepremostiva za našu tehnologiju.

Pitate se koliko je 4,2 svjetlosne godine? Otprilike, bez točnih izračuna – preko 35 trilijuna kilometara.

Izvori:

Crane, L. (2020, December 21). Weird radio beam probably isn’t aliens but it’s the best candidate yet.

O’Callaghan, J. (2020, December 18). Alien Hunters Discover Mysterious Signal from Proxima Centauri.

Shostak, S. (n.d.). A Signal from Proxima Centauri?

Siegel, E. (2018, April 20). Despite Roasting Flares From Its Sun, Proxima b Might Still Have Life.

Ja sam Matija Klarić.
Student sam Ekonomskog fakulteta, a u slobodno se vrijeme bavim volonterstvom te istraživanjem, čitanjem i pisanjem o mojim omiljenim temama; svemiru, astronomiji, astrofizici i tehnologiji.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.