kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • Kozmička 3D Karta Mliječnog puta otkriva lokaciju smeđih patuljaka u blizini Sunčevog sustava
Svemir

Kozmička 3D Karta Mliječnog puta otkriva lokaciju smeđih patuljaka u blizini Sunčevog sustava

Smeđi-patuljak
objavljeno

Ova nova kozmička 3D karta uključuje sve smeđe patuljke u radijusu od 65 svjetlosnih godina

Volonteri koji sudjeluju u građanskom znanstvenom projektu Backyard Worlds: Planet 9 (otvoren i za znanstvenike i za astronome amatere) pomogli su stvoriti najopsežniju 3D kartu do danas koja prikazuje distribucije smeđih patuljaka oko Sunčevog sustava. Rad, o kojem je izvješteno na NASA-inoj web stranici, predstavljen je na 237. sastanku Američke astronomske unije.

Smeđi patuljci se ne mogu klasificirati niti kao zvijezde niti kao planeti. Njihova masa nije dovoljno velika da podrži termonuklearno “izgaranje” vodika, ali u središtu takvih predmeta reakcije se odvijaju uz prisutstvo jezgara deuterija i litija.

Nakon što iscrpe rezerve laganih elemenata, smeđi patuljci se relativno brzo ohlade, pretvarajući se u objekte slične planeti, tako da nikada ne ulaze u glavni slijed Hertzsprung-Russell-ovog dijagrama.Mase smeđih patuljaka su u rasponu između 13 i 80 Jupiterovih masa, a temperatura površine im obično ne prelazi tisuću kelvina.


https://kozmos.hr/iza-mlijecnog-puta-postoji-ogromni-kozmicki-zid-evo-sto-trebate-znati-o-njemu/

Zbog niskih temperatura i male veličine, smeđi patuljci imaju izuzetno nisku osvjetljenost(oko tisućinke Sunčeve osvjetljenosti), što otežava njihovo pronalaženje  i promatranje. Međutim, astronomi su jako zainteresirani za njih, jer nam mogu puno reći o nastanku zvijezda i egzoplaneta.

Autori rada predstavljenog na konferenciji koristili su podatke iz kataloga CatWise i građanskog znanstvenog projekta Backyard Worlds: Planet 9, koji je pokrenut 2017. godine. Mjihov glavni cilje je potraga za smeđim patuljcima i „planetima X“ u arhivu teleskopa Wide-field Infrared Survey Explorer (WISE). Znanstvenici i hobisti proučavaju infracrvene slike kako bi pronašli potencijalno zanimljive predmete.

Istraživači su odabrali 361 smeđi patuljak tipa L-, T- i Y i procijenili njihovu udaljenost pomoću teleskopa Spitzer. Potom su svoja otkrića kombinirali s prethodnim otkrićima kako bi stvorili 3D kartu koja uključuje 525 podzvjezdanih objekata. Prostire se u radijusu od 65 svjetlosnih godina; najbliži susjedi Sunčevog sustava nalaze se unutar otprilike 35 svjetlosnih godina.

Neki od L-, T- i Y-patuljaka imaju mase i temperature slične masama i temperaturama egzoplaneta. Ipak, dobivanje detaljnih informacija o udaljenim planetima može biti teško jer ih svjetlost zvijezda oko kojih se okreću smanjuje. Budući da smeđi patuljci u ovoj studiji ne kruže oko zvijezda, astronomi neće trebati oduzimati svjetlost od zvijezda. To potencijalno čini smeđe patuljke prikladnim laboratorijem za proučavanje svojstava egzoplaneta.

U budućnosti će istraživači moći doznati više o smeđim patuljcima pomoću svemirskog teleskopa James Webb, koji bi se trebao lansirati u listopadu 2021. Uz to, NASA-ina misija SPHEREx, koja će provesti cjelovito infracrveno istraživanje cijelog neba, također će pružiti bolje razumijevanje karakteristika smeđih patuljaka.

Smeđi patuljci obično traže toplinsko infracrveno zračenje, no nedavno su astronomi po prvi put otkrili takav objekt pomoću radio teleskopa. Uz to, znanstvenici su nedavno zabilježili supermoćno izbijanje smeđih patuljaka tipa L.

Nema sumnje da ćemo uskoro imati puno veća saznanja o smeđim patuljcima nego do sada. Ova godina obećava biti puna velikih znanstvenih otkrića.


Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram– t.me/kozmoshr

Izvori:
• Citizen scientists help create ‘most complete’ 3D map of brown dwarfs in Milky Way- Technology News, Firstpost. (2021, January 25).
• Eisenhardt, P. (2020, April 14). The CatWISE Preliminary Catalog: Motions from WISE and NEOWISE Data.
• Mathewson, S. (2021, January 18). Citizen scientists create 3D map of brown dwarfs in our sun’s neighborhood.
• O’Neill, M. (2021, January 21). 3D Map of Cosmic Neighborhood Created With Help From Worldwide Network of Citizen Scientists.
• Talbert, T. (2021, January 13). Citizen Scientists Help Create 3D Map of Cosmic Neighborhood.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.