Povežite se s nama

Pretražite Kozmos

Svemir

Sunce u 2020: Projekcija godišnje aktivnosti naše zvijezde

2020. bila je velika godina za istraživanje svemira kada je u pitanju Sunce. Lansiranjem Solarnog orbitera znanstvenici su otkrili mnogo novih stvari o zvijezdi uključujući takozvane "logorske vatre" koje možete vidjeti u nastavku. Izvor: ESA.

Sunce je započelo svoj 25. ciklus aktivnosti.

ESA-in satelit Proba-2 neprestano nadgleda promjene u Sunčevoj aktivnosti. Budući da svakodnevno snima brojne slike naše zvijezde, znanstvenici su odabrali po jednu za svaki dan u godini da nam pokažu kako se Sunce mijenjalo tijekom 2020.

2020. nam je bila  važna godina za naše Sunce jer je označila početak 25. ciklusa sunčeve aktivnosti (svaki ciklus traje približno 11 zemaljskih godina).

Teško je shvatiti kako se solarna aktivnost mijenja na temelju minijaturnih slika u jednoj velikoj kompilacijskoj slici, ali je zato mnogo lakše putem posebne animirane verzije koju možete vidjeti na ovoj poveznici.

Nastavak teksta je ispod oglasa.

Prema znanstvenicima, Sunce je bilo manje aktivno u ranim mjesecima 2020., za razliku od  studenog i prosinca te iste godine.

Također treba napomenuti da je ESA-ina Proba-2 zabilježila nekoliko djelomičnih pomrčina Sunca. Možete ih vidjeti na slikama 21. lipnja i 14. prosinca ili jednostavno strpljivo pratite animaciju.

Sve u svemu, jedno od glavnih pitanja na koje tražimo odgovor jest što uzrokuje cikluse Sunčeve aktivnosti? Znanstvenici bi uskoro mogli pronaći odgovor.

Kompilacija 366 snimaka Sunca – po jedna za svaki dan prethodne godine. Izvor: ESA / Royal Observatory of Belgium.

Razumijevanje Sunca; Budućnost solarnog istraživanja

Značaj prošle godine ne ogleda se isključivo u promatranju solarne aktivnosti. Obilježilo ju je lansiranje solarnog orbitera od strane NASA-e i ESA-e. Kao što i samo ime govori, misija je posvećena dugoročnom istraživanju Sunca.

Nedavno je proletio pored Venere, prikupljajući o njoj važne podatke, ali to je već druga tema. Što kažete na to da ukratko prođemo najnovija otkrića o Sunčevom sustavu i Suncu u 2020. godini?

Otkriven divovski, užareni planet oko zvijezde Vege

Nastavak teksta je ispod oglasa.

Nekoliko mjeseci nakon lansiranja, Solarni Orbiter proletio je pored Sunca. Uspio se približiti na čak 77 milijuna kilometara od naše zvijezde. Da kojim slučajem nije prekriven najnovijim visokotehnološkim štitom, vjerojatno bi potpuno izgorio.

Jedno od najvećih otkrića u 2020. godini bile su takozvane “logorske vatre” koje pokrivaju cijelo Sunce. Znanstvenici još nisu sigurni što je njihova stvarna svrha jer su milijuni puta slabije od uobičajenih Sunčevih bljeskova. „Logorske vatre“ možete vidjeti na ESA-inom videu u nastavku.

Budući da je Solar Orbiter opremljen s čak 10 specijalnih instrumenata, uspio je prikupiti važne podatke o magnetskom polju, protocima plazme, solarnim vjetrovima i drugim važnim karakteristikama Sunca.

Ovaj mjesec, Sunčev orbiter trebao bi se dodatno približiti našoj zvijezdi. Cijela misija trajat će 9 godina. Mnogo se očekuje od ove misije. Možda dobijemo odgovore na neka od najvećih pitanja o Suncu.

Nastavak teksta je ispod oglasa.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram-t.me/kozmoshr

Izvori:

• O’Neill, M. (2021, January 09). The Sun in 2020: 366 Daily Images by ESA’s Proba-2 Satellite.
• The sun in 2020.

Nastavak teksta je ispod oglasa.

Pročitaj više

Svemir

Pronađen je najnoviji poznati primjer rijetke vrste objekta u Sunčevom sustavu, kometa skrivenog među asteroidima glavnog pojasa, stoji u novom radu višeg znanstvenog suradnika...

Svemir

Znanstvenici pretpostavljaju da se na rubu Sunčevog sustava nalazi još jedan izgubljeni planet. Orbita iza Neptuna Tim znanstvenika nedavno je objavio rad u kojem...

Astronomija

Krajem prošlog mjeseca, iza Jupitera je primijećeno nekoliko izrazito jakih bljeskova svjetlosti, no ne radi si niti o supernovi, niti o tajanstvenom planetu. Fenomen...

Jeste li znali?

Internetom kruži zanimljiva ideja: planeti Sunčevog sustava mogu se poredati unutar jedne udaljenosti od Zemlje do Mjeseca. Svi planeti na samo jednoj udaljenosti od...

Svemir

Astronomi teoretiziraju o mogućoj vezi između čudnih orbita transneptunskih objekata i hipotetičke “Devete planete” Sunčevog sustava. Međunarodni tim astronoma, koristeći podatke iz Istraživanja tamne...

Svemir

Podvodni internetski kablovi diljem Zemlje, mogli bi pretrpiti velika oštećenja tijekom jedne od budućih solarnih oluja, tvrdi novo istraživanje. Popravak štete mogao bi trajati...

Svemir

Kappa 1 Ceti nevjerojatno je slična Suncu. Prema mjerilima zvijezda, Sunce je sada “umjereno punašna zvijezda na svom vrhuncu”. No kako bi temeljito razumjeli...

Svemir

Zvijezde srednjih godina, starosti otprilike kao naše Sunce, mogu doživjeti svojevrsnu ‘krizu srednjih godina’ koju prate dramatični prekidi u njihovim aktivnostima i brzinama rotacije,...

Oglas