kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • Znanstvenik istražuje živimo li u simulaciji i možemo li ju ‘hakirati’?
Svemir

Znanstvenik istražuje živimo li u simulaciji i možemo li ju ‘hakirati’?

Svemir simulacija. Izvor: Yayimage.com.
objavljeno

Dr. David Anderson, informatičar i matematičar sa Sveučilišta Berkley, smatra da ako živimo u svojevrsnoj računalnoj simulaciji stvarnosti, vjerojatno postoji i način da ‘hakiramo’ njen softver, prenosi The New York Times.

Unizam

Dr. David Anderson je informatičar i matematičar sa Sveučilišta Berkley te SETI entuzijast (potraga za izvanzemaljskom inteligencijom). Kako izvještava The New York Times, Anderson tvrdi da ako zaista živimo u nekoj vrsti računalne simulacije stvarnosti, onda je vjerojatno moguće hakirati i utjecati na njen hipotetski softver. Anderson naziva ovaj softver “unizmom” (eng. Unysm).

Ideju o našem svemiru kao računalnoj simulaciji predložio je još Nick Bostrom, filozof sa Sveučilišta u Oxfordu i direktor Instituta za budućnost čovječanstva, u svojem utjecajnom eseju iz 2003. Na liniji toga je i dio kozmologa koji podupire teoriju hologramskog svemira i kvantnih kodova.

Ipak, ako postoji simulacija Zemlje i svemira, njena implementacija i pokretanje vrlo su složeni tako da je funkcionalno hakiranje sustava i dodavanje novih značajki koje mijenjaju stvarnost, praktički nemoguće. No, prema dr. Andersonu, postoji još jedna alternativa – peticija ili svojevrsna molitva.


Koriste li napredne izvanzemaljske civilizacije kvantnu komunikaciju?

‘Pull’ zahtjevi meta-programerima svemira

Andersonov koncepta unizma nalaže da postoji određeni simulirani “meta-svemir” kojeg kodiraju i održavaju “meta-hakeri”. Pojam “Meta-hakera” podrazumijeva ultra napredne računalne inženjere koji bi u teoriji mogli primati i slati “zahtjeve” za popravke, ažuriranja i nove značajke sustava od strane ljudi.

“Postoji li mehanizam pomoću kojeg mi koji se nalazimo unutar simulacije možemo podnijeti zahtjeve za unapređenje značajki repozitoriju unizma?” – pitanje je koje Anderson razmatra na svom blogu. “Moguće je da ‘meta-hakeri’ razmatraju pull zahtjeve tj. promjene u izvornom kodu našeg svemira.”

‘Pull’ ili ‘merge’ zahtjev u doslovnom prijevodu sa engleskog značilo bi zahtjev za ‘povlačenjem’ odnosno ‘spajanjem’. Radi se o procesu koji se odvija tijekom razvoja softvera kada je programer spreman započeti spajanje novih promjena koda s glavnim repozitorijem projekta.

Pravi Matrix? Fizičar kaže da je Svemir vjerojatno neuronska mreža

Manifestacija zahtjeva

Međutim, ne možemo očekivati da “meta-hakeri” tek tako implementiraju naše želje i potrebe. Moramo im na neki način manifestirati svoje nade i snove o novim univerzalnim ažuriranjima. Dr. Anderson u svojem blogu čini upravo to te navodi niz zahtjeva za ažuriranje značajki svemira koje je zaprimio od svojih čitatelja. Zahtjevi se kreću od svakodnevnih do izrazito kreativnih. Neki od zanimljivijih zahtjeva uključuju uključivanje značajke ili svojevrsnog gumba čijim bismo pritiskom mogli vidjeti sve korake kojeg smo ikad napravili, kao i ideje da svi postanemo besmrtni te da dobijemo neograničene količine kredita.

Dr. Anderson ipak ima neke kriterije za primanje i objavljivanje zahtjeva koji su namijenjeni potencijalnim “meta-hakerima”. “Zanimaju me samo promjene koje možemo nadodati trenutnom unizmu tako da simulacija može nastaviti od sadašnjeg stanja… U suprotnom bi “meta-hakeri” mogli početi simulirati ispočetka, a ja možda ne bih postojao [u novoj verziji].”

Elon Musk smatra da živimo u simulaciji


Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

Izvori:

Overbye D. (17. siječnja 2023.), Are We Living in a Computer Simulation, and Can We Hack It?, The New York Times – Nytimes.com (pristup 19. siječnja 2023.)

Harrison M. (18. siječnja 2023.), A Scientist is looking into whether we can hack the reality simulation – gotta manifest it, y’all, Futurism – The__Byte (pristup 19. siječnja 2023.)

David P. Anderson (Feb. 2021), Universe Feature Requests, Continiuum-hypothesis.com (pristup 19. siječnja 2023.)

 

Ja sam Matija Klarić.
Student sam Ekonomskog fakulteta, a u slobodno se vrijeme bavim volonterstvom te istraživanjem, čitanjem i pisanjem o mojim omiljenim temama; svemiru, astronomiji, astrofizici i tehnologiji.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.