kozmos.hr
Jeste li znali?

Elon Musk smatra da živimo u simulaciji

Film Matrix. Izvor: theconversation.com
objavljeno

Tijekom svojeg gostovanja na E3, 2019., Elon Musk i Todd Howard (kreator kompjuterskih igara poput The Elder Scrolls i Fallout), odgovorali su na pitanja koja im je postavljala publika. Nije se mnogo spominjala teorija koju Musk često naglašava, a to je da živimo u video igri budućnost te da sve što vidimo oko nas nije prava stvarnost, već projekcija prave stvarnosti.

Musk inače smatra da živimo u matrici poput one iz filma Matrix te da ćemo razvojem umjetne inteligencije konačno riješiti tu dilemu. “Zamislite da smo deset tisuća godina u budućnosti… Dakle, to je na evolucijskoj ljestvici beznačajno, ali ako gledamo napredak na svim tehnološkim razinama, moguće je da će u budućnosti video igre biti potpuno identične stvarnosti, a milijarde ljudi bi ih igralo na svojim konzolama.”

Velika vjerojatnost matrice

Musk tvrdi da su šanse da živimo u ‘pravoj’ stvarnosti jedan na prema milijardu. Šef Tesle je osnivaču Vergea, Joshu Topolskyju, rekao: “Imao sam toliko puno razgovora o simulacijama da je to ludo. Svaki moj razgovor se u posljednje vrijeme svodi na diskusiju o proširenoj stvarnosti i simulaciji.”


Analitičari iz Bank of America, smatraju da su šanse da živimo u računalnoj simulaciji poput Matrixa, otprilike 50-50.

S obzirom na brzinu razvoja tehnologije, ubrzo ćemo moći napraviti potpuno vjernu simulaciju naše stvarnosti. Uzmimo u obzir koliko su video igre napredovale u posljednjih nekoliko desetljeća, od tetrisa do izrazito realne grafike i vrlo kompleksnih svjetova. Musk smatra da se u budućnost igre neće razlikovati od realnosti.

Film Prometej. Izvor: thebkmag.com
Film Prometej. Izvor: thebkmag.com

U posljednje vrijeme, velike količine novaca bogataša iz Silikonske doline, odlaze istraživačima kako bi otkrili način ‘hakiranja’ simulacije. Musk je jedno vrijeme ulagao velika sredstva u projekt HyperLoop-a; ogromne mreže vakuumskih cijevi koje bi ljudima omogućavale putovanje suludim brzinama.

Musk se poziva na fizičare i filozofe

Stoljećima su filozofi nastojali riješiti dilemu, nalazimo li se u ‘pravoj’ stvarnosti ili projekciji više stvarnosti. Posljednjih godina ta priča dodatno je dobila na težini, razvojem tehnologije i umjetne inteligencije.

“Vrlo je vjerojatno i izgledno da postoje brojne simulacije. Možemo ih, dakako, zvati i stvarnostima ili pak multiverzumima. Medij kroz koji te simulacije nesmetano teku – ma što on bio – vjerojatno je značajno dosadniji od samih simulacija. Zašto bi netko uopće radio simulaciju koja bi bila dosadna? Radiš je da bi bila zabavnija od same polazišne stvarnosti.” – tvrdi Musk koji se više puta pozivao na fizičare, kozmologe i filozofe koji su pobornici ‘holografske teze’.

Među njima je i Dr. Karl H. Pribram (1919.-2015.), profesor na sveučilištu Georgetown, izvanredni profesor psihologije i psihijatrije na Sveučilištu Stanford i profesor na Sveučilištu Radford, autor teorije hologramskog mozga. Naime, Pribram je smatrao da je ljudski mozak primopredajnik holograma odnosno beskonačne svijesti. Po njemu, kroz živce s laserskom svjetlošću prolaze impulsi, što znači da je i mozak sam po sebi hologram. Ova teorija ujedno objašnjava kako čovjek pohranjuje na desetine bilijuna bita informacija u tako malom prostoru.


Poznata izjava Nikole Tesle tijekom jednog od davnih intervjua, također glasi „Moj mozak je samo primo-predajnik. U svemiru postoji srž iz koje dobivamo znanje, snagu i nadahnuće. Nisam dokučio tajnu ove srži, ali znam da postoji.“

Neki fizičari vjeruju da je svemir u kojem živimo hologram, a kad pretpostave da je to istina u svojim formulama, sve vrste velikih fizičkih problema, poput crnih rupa i unifikacije gravitacije i kvantne mehanike, postaju mnogo jednostavnije za objasniti. Zakoni fizike imaju više smisla kada su pisani u 2 dimenzije nego u 3 dimenzije (što je temelj holografskog principa), a prema Ockhamovom principu znanstvene metodologije, jednostavnija teorija se ujedno uzima i kao vjerojatnija.

James Gates, fizičar sa Univerziteta u Marylandu koji proučava superstring teoriju, kopajući po fizikalnim ‘programskim kodovima’ svemira, tvrdi da je otkrio kodove za ‘ispravljanje grešaka’ u jednadžbama supersimetrije.

Umjetna inteligencija dokazala simulaciju?

Fizičar iz američkog Odjela za energetiku (DOE) Princeton Laboratorija za fiziku plazme (PPPL), Hong Qin, stvara umjetno-inteligentni algoritam koji koristi strojno učenje i automatizira znanje kroz iskustvo.

Znanstvenik je svoj rad temeljio na hipotezi da je stvarnost simulacija. Algoritam je prilagođen za predviđanje ponašanja plazme i može se koristiti za druge prirodne pojave. Znanstvenik je osmislio računalni algoritam koji bi mogao dovesti do otkrića u energiji i čije samo postojanje povećava vjerojatnost da bi naša stvarnost zapravo mogla biti simulacija.

Izvor: bigthink.com
Izvor: bigthink.com

Qin je objasnio svoj neobičan pristup radu: “Obično u fizici provodite promatranja, stvarate teoriju na temelju tih promatranja, a zatim koristite tu teoriju za predviđanje novih opažanja“.  Djelomično nadahnut radom švedskog filozofa Nicka Bostroma, koji je tvrdio da je svijet u kojem živimo, zapravo umjetna simulacija. Ono što Qin vjeruje da je postigao svojim algoritmom je radni primjer tehnologije koja podržava Bostromovom simulaciju.

“Koji algoritam radi na prijenosnom računalu svemira? Takav algoritam, trebao bi biti jednostavno definiran u diskretnoj prostorno-vremenskoj rešetki. Složenost svemira dolazi iz ogromne memorije i procesorske snage ‘laptopa’, ali algoritam je jednostavan. ” rekao je Qin za Big Think.

Teorija budućnosti

Smatra da u istraživanjima postoje problemi koji proizlaze iz zakona fizike kontinuiranog svemirskog vremena izraženog diferencijalnim jednadžbama i kontinuiranim teorijama polja. Kad bi se zakoni fizike bazirali na diskretnom svemirskom vremenu, kako Qin predlaže, “mnoge bi se poteškoće prevladale.” Ako svijet funkcionira na diskretnoj teoriji polja, to bi značilo da je nalik matrici od ‘piksela’ i ‘podataka’.

Qinov rad vodi ka zaključku da su diskretne teorije polja bolje od naših trenutnih zakona fizike u kontinuiranom prostoru. Qin smatra da će “naši potomci smatrati teorije diskretnih polja prirodnijima od zakona neprekidnog prostora koje su koristili njihovi preci 17.-21. stoljeća.”

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

– t.me/kozmoshr

Izvori:

Anonymus (2018.), Elon Musk vjeruje kako živimo u hologramskom svemiru, nexus-svjetlost.com 

Perić M. (2019.), Elon Musk: Sve je simulacija, simulacija i simulacija, ictbusiness.info 

Devčić M. (2016.), Glavni čovjek Tesle Elon Musk je, čini se, prilično uvjeren da svi živimo u simulaciji, telegram.hr

Okić R. (2016.), Ekscentrici: Milijarderi tvrde da živimo u Matrixu, express.24sata.hr 

Ratner P. (2021.), Physicist creates AI algorithm that may prove reality is a simulation, bigthink.com 

Stromberg J. (2015.), Some physicists believe we’re living in a giant hologram — and it’s not that far-fetched, vox.com 

Lewin S. (2016.), Is the Universe a Simulation? Scientists Debate, space.com

Ja sam Matija Klarić.
Student sam Ekonomskog fakulteta, a u slobodno se vrijeme bavim volonterstvom te istraživanjem, čitanjem i pisanjem o mojim omiljenim temama; svemiru, astronomiji, astrofizici i tehnologiji.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.