Povežite se s nama

Pretražite Kozmos

Jeste li znali?

Može li umjetna inteligencija posjedovati vlastitu svijest?

Hoće li napredna umjetna inteligencija budućnosti biti samosvjesna? Izvor: Enterprise Talk

Koliko će daleko dogurati umjetna inteligencija u bliskoj budućnosti? Trebaju li nas zabrinjavati potencijalni rizici ili će stručnjaci pronaći način za uspješnu kontrolu ove tehnologije?

Može li umjetna inteligencija postati svjesna svojeg postojanja?

Nedavno su Internet preplavili medijski naslovi poput ovih:

  • Umjetna neuronska mreža naučila je crtati portrete!
  • Umjetna neuronska mreža naučila je smišljati prvoaprilske šale!
  • Umjetne neuronske mreže pobjeđuju ljude u Go-u, šahu te StarCraft-u!
  • Umjetna neuronska mreža sastavlja glazbene kompozicije!

Gledajući naslovnice, prosječna osoba stječe dojam da bi danas-sutra, Skynet mogao poslati vojsku bio-robota kako bi eliminirali ljudsku rasu.

Ova dostignuća, iako od velike praktične važnosti, nisu još ni blizu ostvarivanju samosvjesne i inteligentne AI tehnologije na razini ljudskog uma.

Nastavak teksta je ispod oglasa.

Postoje dva smjera razvoja inteligentnih sistema; slaba i jaka umjetna inteligencija.

Slaba AI – inteligentan sustav dizajniran za rješavanje specifičnog problema poput prepoznavanja teksta na slici ili generiranje ljudskih porteta.

Jaka AI – umjetna inteligencija s pravom „inteligencijom“ i svijesti o samoj sebi.

Preko 99% vijesti u medijima koji se dotiču uspješnosti umjetne inteligencije, povezani su sa područjem slabe AI. Spomenuli smo nekoliko primjera kako bi demonstrirali što je ona u stanju izvesti, no radi se o različitim setovima umjetne neuronske mreže.

Drugim riječima, umjetna neuronska mreža za crtanje slika beskorisna je kad je u pitanju igranje Go-a kao što je i neuronska mreža za igranje Go-a nemoćna prilikom skladanja glazbe.

Nastavak teksta je ispod oglasa.

DeepMind-ov„AlphaStar“ u stanju je igrati StarCraft 2 bolje od 99% ljudskih igrača. Bez problema rješava standardne scenarije, no nema pretjerane kreativnosti u svojoj strategiji. Na početku svake instance donosi jedne te iste apsurdne odluke. „Buđenje svijesti“ vjerojatno se neće manifestirati u ovakvim oblicima neuronske mreže.

Jaki AI sustavi potpuno su „drugi par čarapa“. Većina istraživača vjeruje da će jednog dana oni biti prvi koji će osvijestiti svoje postojanje. Bit će jednako inteligentni kao i ljudi.

Obečavajući razvoj na ovom polju donosi stvaranje kompjuterskih modela ljudskog mozga. Kad bi bili u stanju razviti dovoljno kompleksan i precizan model mozga, iz njega bi vrlo lako mogla proizaći svijest.

Procjena potrebne kompjuterske snage da bi se razvio model ljudskog mozga. Crvena linija pokazuje našu trenutnu poziciju. Izvor: Wikipedija

Naše trenutne tehnološke mogućnosti ne dopuštaju nam izradu kvalitetnih modela čak ni na razini modeliranja neuronskih i sinaptičkih veza. Ipak, moderna tehnologija može donekle simulirati rad mozga mačke ili neke manje inteligentne životinje.

No, mozak nažalost nije hrpa nasumično povezanih neurona. Njegova funkcionalna struktura je od presudne važnosti tako da i dalje ne možemo u potpunosti rekreirati mozak mačke.

Čini mi se da u trenutku kada budemo u stanju modelirati mozak sisavaca poput mačaka ili psa, moći ćemo bolje razumjeti mogućnost stvaranja umjetne svijesti.

Nastavak teksta je ispod oglasa.

Ovaj pristup ipak ima nekoliko mana. Prvo, nema garancije da će inteligencija i svijest proizaći iz kompleksnog neuronskog modela. Drugo, neki stručnjaci smatraju da je to potpuno pogrešna metoda za stvaranje umjetne inteligencije.

Pojedini istraživači tvrde da je to kao da pokušavamo razviti vozilo npr. automobil, nastojeći rekreirati idealni mehanički model ljudske noge. Možda nam treba fundamentalno drugačiji pristup kako bi stvorili umjetnu inteligenciju.

Ovdje je važno spomenuti mišljenja Stephena Hawkinga i Elona Muska koji su izrazili zabrinutost oko AI tehnologije. Postoji strah da će takav vid tehnologije ugroziti budućnost čovječanstva.

Oni nisu protiv razvoja AI-a, ali smatrali su da je potrebna priprema prije njene široke primijene. Kao što je Stephen Hawking izjavio, nema nikakve garancije da se AI neće okrenuti protiv nas umjesto da nam pomaže. Moguće je da AI izazove poremećaje u svjetskoj ekonomiji.

Elon Musk, izrazio je mišljenje da bi AI mogla biti uzrok trećeg svjetskog rata.

Nastavak teksta je ispod oglasa.

Ruski predsjednik, Vladimir Putin, također se dotaknuo utrke za razvoj umjetne inteligencije. Prema njemu, AI će otvorit mnoge prilike, ali može dovesti do nepredvidljivih problema.

Možemo samo maštati o tome što će dogoditi kada moderna tehnologija dosegne stupanj napredne umjetne svijesti. Hoće li to biti pozitivna promjena ili potpuno suprotno – potencijalno uništenje?

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram-t.me/kozmoshr

Nastavak teksta je ispod oglasa.

Pročitaj više

Jeste li znali?

Bivši izvršni direktor Google X-a upozarava na mogućnost stvaranja umjetno-inteligentnog ‘boga’, opasnog po čovječanstvo. Prijetnja za opstanak čovječanstva Bivši izvršni direktor Google X-a, Mo...

Jeste li znali?

Elon Musk je u nekoliko navrata u prošlosti upozoravao svijet na opasnost koju nosi umjetna inteligencija. Vizija budućnosti Elona Muska ponekad nadilazi mogućnosti suvremene...

Astronomija

Znanstvenici koji love gotovo neuhvatljive gravitacijske valove diljem svemira možda će svoja otkrića sada moći upotpuniti novim alatom: umjetnom inteligencijom. Gravitacijske valove prvi je...

Jeste li znali?

Astronomi su razvili alat za umjetnu inteligenciju koji može otkriti pravi oblik svemira izolirajući buku u podacima promatranja. Umjetna inteligencija nastavlja rješavati neke od...

Svemir

Smatrate li da će izvanzemaljci biti kao u Hollywoodskim filmovima, ili potpuno drugačiji? Jedno od glavnih pitanja oko izvanzemaljaca jest kako će se oni...

Astronomija

Društvo katoličkih znanstvenika bit će domaćin konferencije u lipnju na kojoj će se raspravljati o neljudskoj inteligenciji. Na mnogo bi načina vjera i znanost,...

Svemir

U posljednje vrijeme znanstvenici razvijaju nove metode kako bi unaprijedili efikasnost tehnologije te ubrzali prijenos informacija. U budućnosti nas vjerojatno očekuje široka upotreba optičkih...

Jeste li znali?

Neki detalji o američkom tajnom vojnom programu Sentient, koji postoji od 2010. godine, objavljeni su 2019. godine prema Zakonu o slobodi informacija. Ono što...

Oglas