kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Astronomija
  • /
  • Što ako je naš Svemir samo računalni algoritam? Tako misle Microsoftovi istraživači
Astronomija

Što ako je naš Svemir samo računalni algoritam? Tako misle Microsoftovi istraživači

objavljeno

Je li Svemir algoritam kojeg pokreću zakoni prirode koji funkcioniraju kao revolucionalni samoučeći sustav?

Unatoč svom znanju o Svemiru koje imaju moderni znanstvenici, teorijski fizičari uvijek pronalaze svoje putove do novih teorija o našem postojanju i evoluciji Svemira. Tijekom proteklog desetljeća i dulje, vidjeli smo bezbroj teorija koje govore o tome da je Svemir neka vrsta algoritma.

Zamislite da smo samo ogromna Sims igra. Svaki junak ima svoj put, svoj razvoj, za svakog od njih odavno je smišljen njegiv posao. Apsolutno svatko mora proći vlastiti nivo, sakupljati svoje novčiće, boriti se sa svojim neprijateljem, zaraditi svoje vlastito “oružje”, izgraditi vlastiti algoritam za prolazak unaprijed određenog puta.

Sad zamislite da je cijeli Svemir algoritam, ali napredniji. Algoritam koji nikad ne prestaje učiti i razvijati se. Drugim riječima, zakoni kojima nas uče zapravo ne postoje. Oni su tu, ali nisu konstanta. Svemir kontinuirano poboljšava i mijenja ovu seriju zakona. To je nedavno predložio tim teorijskih fizičara koji rade s Microsoftom.


Iako se ova teorija suprotstavlja tradicionalnoj znanosti, vidim je kao lijepo alternativno objašnjenje. Što ako je Svemir nastao na isti način na koji mi stvaramo tehnologiju. Komad po komad, interakcijom po interakcijom. To je način na koji umjetna inteligencija nastavlja napredovati sama od sebe – od iskustva i samoučenja.

Možda prije 14 milijardi godina nije bilo Velikog praska, a Svemir koji poznajemo nije započeo od ove kolosalne eksplozije. Što ako sjajni početak nije bio ništa više od sudara čestica koje su nastavile međusobno stvarati veće strukture dok se nisu pojavili planeti i zvijezde?

https://kozmos.hr/pravi-matrix-fizicar-kaze-da-je-svemir-vjerojatno-neuronska-mreza/

Zanimljivo je da je taj početak prije tisuća godina u drevnoj Grčkoj predložio filozof i astronom Demokrit. Napisali smo detaljan članak o njegovim astronomskim predviđanjima, nastalih u drevnom razdoblju bez ikakve tehnologije. Prema njegovim teorijama, Svemir je nastao kontinuiranom interakcijom između atoma koji su stvorili vrtloge i vremenom proizveo sve veća tijela.

Ako bi znanstvenici ikada pronašli dokaze o ovom podrijetlu, to bi značilo da nikada nećemo istinski razumjeti fiziku. To bi značilo da se zakoni fizike razvijaju kako algoritam svemira uči. Tada bi zakoni koje danas poznajemo bili potpuno drugačiji prije milijarde godina, kao što bi bili drugačiji za sljedećih milijardu godina.

Nažalost, nema puno načina da shvatimo procese koji su se dogodili u prošlosti. Možda će vanzemaljci imati bolje odgovore? Šalu na stranu, Microsoftovi istraživači očito su posvećeni nastavku studija u tom smjeru. Dok to objašnjavaju, ovo je samo početak dugog niza studija koje će ili neće dovesti do stvarne teorije o tome da je svemir samouki algoritam.

Njihov predtiskovni rad od 80 stranica dostupan je i možete detaljno pročitati o njihovom radu. Bez sumnje, mnogi njihovi argumenti zvuče apsolutno vjerodostojno, a opet, puno je tu posla koji još treba obaviti prije nego što možemo prihvatiti takvu revolucionarnu alternativnu evoluciju.


Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram-t.me/kozmoshr

Izvor:

• Alexander, S., Cunningham, W., Lanier, J., Smolin, L., Stanojevic, S., Toomey, M., & Wecker, D. (2021, March 29). The autodidactic universe.
• Greene, T. (2021, April 12). Physicists working with Microsoft think the universe is a Self-learning computer.
• Tran, T. (2021, April 10). Microsoft researchers Claim entire universe is a machine-learning algorithm.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.