kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • Je li Kina upravo otkrila signale izvanzemaljske civilizacije?
Svemir

Je li Kina upravo otkrila signale izvanzemaljske civilizacije?

Izvanzemaljske civilizacije. Izvor: Depositphotos.com.
objavljeno

Internetom kruže priče da je Kina možda po prvi puta u povijesti čovječanstva pokupila signale izvanzemaljske civilizacije. Riječ je o opažanju kineskog Sfernog radioteleskopa s otvorom od pet stotina metara (FAST), koji se nalazi u jugozapadnoj provinciji Guizhou.

Još nije potvrđeno

Izvješće koje je izdao znanstveni časopis Science and Technology Daily, citira Zhang Tonjiea, glavnog znanstvenika tima za traženje izvanzemaljskih civilizacija kojeg su osnivali Pekinško normalno sveučilište, Nacionalni astronomski opservatorij Kineske akademije znanosti i Kalifornijsko sveučilište Berkeley.

Zhang tvrdi da je tim uočio dva skupa intrigantnih signala 2020. dok je pregledavao FAST podatke prikupljene 2019. Još jedan zanimljiv signal otkriven je ove godine u podacima s egzoplaneta. Ipak, Zhang naglašava mogućnost da su signali proizvodi radijskih smetnji. U ovom trenutku očitavaju se naknadna zapažanja FAST-a, dok je priča u časopisu Science and Technology Daily uklonjena sa web stranice.

“Mogućnost da je sumnjivi signal neka vrsta radijskih smetnji također je vrlo velika i treba je dodatno potvrditi i isključiti, što može biti dug proces”, navodi Zhang Tongjie. “[Teleskop FAST] ponovit će opažanja sumnjivih signala koji su već otkriveni kako bi se dodatno identificirali i otkrili novi signali.”


“Radujemo se što će [FAST teleskop] biti prvi koji će otkriti i potvrditi postojanje izvanzemaljskih civilizacija” zaključuje Tongjie.

Radijska zagađenja i SETI

“Ovo je zanimljivo, ali nemojte se previše uzbuđivati”, objavio je na društvenoj mreži Twitter, novinar SpaceNewsa Andrew Jones. Američki stručnjaci također su bacili sumnju na novo potencijalno otkriće. “Ovi signali su od radijskih smetnji; oni su posljedica radio zagađenja od Zemljana, a ne od ET-a.” rekao je Dan Werthimer, predstojnik Marilyn i Watson Alberts na SETI-ju (potraga za izvanzemljaskom inteligencijom), Odjel za astronomiju te Laboratorija svemirskih znanosti na Sveučilištu Kalifornija, Berkeley, koji surađuje s istraživačima s Pekinškog normalnog sveučilišta.

“Tehnički izraz koji koristimo je ‘RFI’ – radiofrekventne smetnje. RFI može doći od mobitela, TV odašiljača, radara, satelita, kao npr. kao i elektronika i računala u blizini zvjezdarnice koja proizvode slab radio prijenos”, dodao je Werthimer.

SETI seli na Mjesec

“Sve signale koje su do sada otkrili istraživači SETI-ja proizvela je naša vlastita civilizacija, a ne neka druga civilizacija”, smatra Werthimer. “Postaje teško provoditi SETI promatranja s površine našeg planeta. Radio zagađenje je sve gore jer se izgrađuje sve više i više odašiljača i satelita. Neke radijske pojaseve postalo je nemoguće koristiti za SETI.”

Werthimer je rekao da bi Zemljani možda na kraju morali otići na tamnu stranu Mjeseca kako bi vršili SETI . “Radio teleskop na stražnjoj strani Mjeseca bio bi zaštićen od svih radio onečišćenja našeg planeta.”

Znanstvenici upozoravaju da bi slanje poruke izvanzemaljcima moglo imati nesagledive posljedice

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

Izvori:

Tangermann V. (14. lipnja 2022.), Chinese Scientists Say They May Have Detected Signal From Extraterrestrial Intelligence, But Probably Not, “This is interesting, but don’t get too excited.”, Futurism.com (pristup 16. lipnja 2022.)

David L. (15. lipnja 2022.), Did China just detect signals from an alien civilization? Probably not, experts say, Space.com (pristup 16. lipnja 2022.)

Ja sam Matija Klarić.
Student sam Ekonomskog fakulteta, a u slobodno se vrijeme bavim volonterstvom te istraživanjem, čitanjem i pisanjem o mojim omiljenim temama; svemiru, astronomiji, astrofizici i tehnologiji.


Pratite Kozmos na Google Vijestima.