kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Tehnologija
  • /
  • Seti gradi mrežu za otkrivanje svjetlosne komunikacije izvanzemaljskih civilizacija
Tehnologija

Seti gradi mrežu za otkrivanje svjetlosne komunikacije izvanzemaljskih civilizacija

Izvor: argilu / Pixabay.com.
objavljeno

Institut Seti koji se posvetio potrazi za izvanzemaljskim životom, gradi dosad “neviđenu” mrežu za detektiranje potencijalnih izvanzemaljskih lasera.

LaserSETI

Mreža LaserSETI pratit će noćno nebo u potrazi za laserima koji bi naprednim vanzemaljskim civilizacijama mogli služiti kao komunikacija. Poruke koje koriste svjetlo učinkovitije su od radio valova jer mogu prenijeti mnogo više informacija.

Tijekom posljednjih nekoliko desetljeća postojao je samo mali broj optičkih Seti projekata koji su mogli skenirati zvijezde u potrazi za bljeskovima svjetlosti (ali samo bljeskove kraće od sekunde).

https://kozmos.hr/koriste-li-napredne-izvanzemaljske-civilizacije-svjetlosnu-tehnologiju/

„Svi instrumenti koji su se dosad koristili za ove projekte, oslanjali su se na fotomultiplikatorske cijevi za detekciju bljeskova što ih u biti čini kamerama od jednog piksela“, opisuje Seti.

Bljeskovi svjetlosti mogli bi biti homokromatski što znači da bi se u potrazi moglo koristiti relativno spore, dvodimenzionalne detektore čvrstog stanja.

Planovi za budućnost

Novi uređaj koristio bi komercijalne leće za snimanje nebeskog raspona od oko 75 stupnjeva. Iza leće nalazila bi se rešetka koja pretvara bilo koji izvor svjetlosti u vidnom polju kamere u dvostruki dugini spektar. Dok će zvijezde proizvoditi cijeli spektar boja od plave do crvene, laser će se javljati samo na svojoj karakterističnoj valnoj duljini.


Svaki uređaj će se sastojati od dvije kamere, postavljene okomito jedna na drugu duž osi promatranja, što pomaže eliminirati lažne uzbune koje bi mogle uzrokovati kozmičke zrake. Također uređaj bi bio u stanju razlikovati različite boje svjetla što znači da nije ograničen na otkrivanje isključivo kratkih bljeskova svjetlosti.

Postavljanje jednog od uređaja na Haleakala opservatoriju. Izvor: Seti.org.
Jedan od uređaja na Haleakala opservatoriju, Havaji. Izvor: Seti.org.

“Plan je izgraditi cijelu mrežu za detektiranje, a zatim odrediti koje bi mogućnosti trebala imati sljedeća generacija kamera”, rekao je Eliot Gillum, direktor optike instituta. Potrebno je odrediti daljnje planove, “što bismo sve trebali izgraditi za mrežu koja će pokrivati obje hemisfere? Želimo li više spektralne ili prostorne rezolucije? Možda više osjetljivosti?”

Još deset instrumenata je u izradi za raspoređivanje u Portoriku, Kanarskim otocima i Čileu. Proračun za ovu fazu “otkrića” je 540.000 dolara od čega je donirana otprilike polovica. Instalacija koja bi pokrivala cijelo noćno nebo koštala bi 5 milijuna dolara.

https://kozmos.hr/znanstvenici-su-primijetili-neobicne-radio-signale-koji-dolaze-iz-galaktickog-sredista/

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

Izvori:

Anonymus (21. prosinca 2021.), LaserSETI Installs 2nd Observatory at Haleakala Observatory, SETI Institute, Seti.org (pristup 6. siječnja 2022.)

Smith A. (21. prosinca 2021.), Seti to build ‘unprecedented’ network to detect lasers from alien civilisations, Independent.co.uk (pristup 6. siječnja 2022.)

Ja sam Matija Klarić.
Student sam Ekonomskog fakulteta, a u slobodno se vrijeme bavim volonterstvom te istraživanjem, čitanjem i pisanjem o mojim omiljenim temama; svemiru, astronomiji, astrofizici i tehnologiji.


Pratite Kozmos na Google Vijestima.