kozmos.hr
Astronomija u Hrvatskoj

Djelomična pomrčina Sunca u Hrvatskoj 25. listopada

Djelomična pomrčina Sunca u Hrvatskoj. Izvor: Depositphotos.com.
objavljeno

Djelomična pomrčina Sunca bit će vidljiva iz Hrvatske 25. listopada, počevši od 11 sati i 20 minuta. Pomrčina će dosegnuti svoj vrhunac u 12:21 i trajati sve do 13:24 – ukupno 2 sata i 3 minute.

Djelomična pomrčina Sunca u Hrvatskoj

Do djelomične pomrčine Sunca dolazi kada se Mjesec nađe između Zemlje i Sunca te jednim svojim dijelom, zaklanjajući Sunce, baca sjenu na određenu površinu Zemlje. Mjesec je tom trenutku u fazi mlađaka. Unutar jedne godine obično dođe do barem dvije pomrčine Sunca, vidljivih s nekog područja na Zemlji. Maksimalno ih može biti pet, no u tom slučaju do prve mora doći ranije u siječnju, a posljednja mora biti koncem prosinca.

Fenomenu djelomične pomrčine Sunca imat ćemo prilike svjedočiti u Hrvatskoj 25. listopada ove godine, priopćio je Hrvatski astronomski savez. Djelomična pomrčina Sunca počet će u 11:20, s vrhuncem u 12:21 te završetkom u 13:24, što znači da će trajati sveukupno oko 2 h i 3 min. Na vrhuncu pomrčine, Mjesec će pokriti oko jednu trećinu površine Sunca.


Djelomična pomrčina Sunca bit će najvidljivija s područja Zapadne i Središnje Azije, Bliskog istoka te Istočne i Sjeverne Europe. Vidljivost će biti nešto manja u Srednjoj i Zapadnoj Europi (izuzev Portugala i znatnijeg dijela Španjolske gdje neće biti vidljiva), na istočnoj obali Grenlanda, na sjeveroistoku Afrike te u Indiji.

Velika sjevernoamerička pomrčina Sunca 2024.

Pomrčine Sunca u Hrvatskoj

Posljednju veću djelomičnu pomrčinu Sunca u Hrvatskoj imali smo prilike promatrati 2015. godine. Do jedne manje došlo je i 2021., no radilo se o neznatnom postotku pokrivenosti Sunca pa stoga nije prikupila mnogo pažnje. Zadnja potpuna pomrčina Sunca u Hrvatskoj, bila je vidljiva 1961. godine.

Sljedeća djelomična pomrčina Sunca očekuje nas 2025., međutim i ovdje je riječ o tek nekoliko posto pokrivenosti. Zatim nas 2026. očekuje jedna značajnija pomrčina, a potpunoj pomrčini Sunca možemo se nadati tek daleke 2081. godine.

Otkriven prvi sustav sa šest zvijezda u kojem sve zvijezde imaju pomrčine

Kako promatrati pomrčinu Sunca?

Tijekom pomrčine ne smijemo gledati u Sunce bez odgovarajućih filtera za promatranje Sunca, prema Hrvatskom astronomskom savezu. Jedino što bi eventualno moglo poslužiti umjesto rečenih filtera jest staklo za varenje.

Astronomska društva i udruge, čiji popis možete pronaći na službenim stranicama Hrvatskog astronomskog saveza, organiziraju promatranja djelomične pomrčine Sunca diljem Hrvatske. Pomrčina će se tako moći promatrati u Daruvaru, Đakovu, Koprivnici, Korčuli, Križevcima, Kutini, Lastovu, Lošinju, Puli, Rijeci, Sisku (Sela), Splitu, Zadru i Zagrebu.

Najzanimljiviji događaji na noćnom nebu u 2022. godini

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

Izvori:

Anonymous (11. listopad 2022.), POMRČINA SUNCA U HRVATSKOJ Počet će u 11.20, trajat će dva sata, Direktno.hr (pristup 11. listopad 2022.)


Anonymous (10. listopada 2022.), Ne propustite djelomičnu pomrčinu Sunca 25. listopada, Hrvatski astronomski savez – astronomskisavez.hr (pristup 11. listopada 2022.)

Anonymous (11. listopada 2022.), Djelomična pomrčina Sunca 25. listopada, trajat će oko 2 sata, HINA – 24sata (pristup 11. listopada 2022.)

Ja sam Matija Klarić.
Student sam Ekonomskog fakulteta, a u slobodno se vrijeme bavim volonterstvom te istraživanjem, čitanjem i pisanjem o mojim omiljenim temama; svemiru, astronomiji, astrofizici i tehnologiji.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.