kozmos.hr
Svemir

NASA-ine fotografije pomrčine Sunca

Izvor: NASA/Bill Ingalls
objavljeno

Većina SAD-a nije imala priliku u četvrtak (10. lipnja) pratiti pomrčinu Sunca “vatreni prsten”, ali dijelovi Istočne obale uhvatili su zapanjujuću djelomičnu pomrčinu izlaska Sunca.

Prstenasta pomrčina 10. lipnja bila je uglavnom vidljiva nad Kanadom, Grenlandom i Sibirom, zajedno s malim djelićem gornjeg poluotoka Michigana. Ipak, promatrači neba uspjeli su uhvatiti pomrčinu u djelomičnim fazama. Na mnogim se područjima djelomična pomrčina prilično usko preklopila s izlaskom sunca, što je stvorilo posebno jeziv spektakl.

Dvoje NASA-inih fotografa bili su u pripravnosti u glavnom gradu SAD-a te u Delawareu, kako bi uhvatili nevjerojatan prizor. Bill Ingalls snimio je pogled iz Arlingtona u Virginiji.

U međuvremenu, Aubrey Gemignani uputila se prema plaži Lewes u državi Delaware, gdje je uokvirila svoje fotografije pomrčine prema svjetioniku lukobrana u Delawareu.

Pogled na djelomično pomračeno sunce koje izlazi iznad svjetionika lukobrana u Delawareu 10. lipnja 2021. godine, autor Aubrey Gemignani. Izvor: NASA/Aubrey Gemignani

Djelomična pomrčina Sunca viđena pri izlasku sunca pored zgrade američkog Kapitola na fotografiji koju je 10. lipnja 2021. snimio NASA-in fotograf Bill Ingalls.

Na slici možemo vidjeti pomračeno Sunce koje se uzdiže pored zgrade američkog Kapitola. Izvor: NASA/Bill Ingalls

Prstenasta pomrčina Sunca događa se kada mjesec prolazi između Sunca i Zemlje, ali kada je naš satelit u svojoj orbiti relativno daleko od Zemlje, pa ne može blokirati puni Sunčev disk. Rezultat je takozvani “vatreni prsten” oko Mjesečevog tamnog kruga.

Kao i potpuna pomrčina Sunca, prstenasta pomrčina vidljiva je samo s malog dijela Zemlje, iako će veća područja taj događaj moći vidjeti kao djelomičnu pomrčinu Sunca. Ipak važno je napomenuti da niti jednu fazu prstenaste pomrčine Sunca nije sigurno promatrati bez zaštite odnosno fotografirati bez odgovarajućeg solarnog filtra.

Sljedeća pomrčina Sunca dogodit će se 4. prosinca, ali ukupnost će biti vidljiva samo s Antarktike i obližnjeg oceana.

https://kozmos.hr/velika-sjevernoamericka-pomrcina-sunca-2024/

Pridružite se raspravi u nasšoj telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

Izvori:

Weitering h. (10.6.2021.), ‘Ring of fire’ solar eclipse 2021: See amazing photos from stargazers, Space.com

Dunbar B. (10.6.2021.), ‘Ring of fire’ solar eclipse 2021: See amazing photos from stargazers, Nasa.gov

Ja sam Matija Klarić.
Student sam Ekonomskog fakulteta, a u slobodno se vrijeme bavim volonterstvom te istraživanjem, čitanjem i pisanjem o mojim omiljenim temama; svemiru, astronomiji, astrofizici i tehnologiji.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.

CroCube