Povežite se s nama

Pretražite Kozmos

Svemir

Velika sjevernoamerička pomrčina Sunca 2024.

Pomrčina Sunca. Izvor: britannica.com
Pomrčina Sunca. Izvor: britannica.com

8. travnja 2024. stiže velika američka pomrčina.

Sjeverna Amerika u mraku

Za točno tri godine, u ponedjeljak, 8. travnja 2024. godine, više od pola milijarde ljudi širom Sjeverne Amerike vjerojatno će odvojiti nekoliko trenutaka iz svoje svakodnevne rutine i pogledati u nebo kako bi svjedočili jednoj od sjajnih predstava prirode: pomrčini Sunca.

Putanja potpune Sunčeve pomrčine. Izvor: Space.com

Putanja potpune Sunčeve pomrčine. Izvor: Space.com

A oni koji imaju sreću da budu na uskoj stazi koja se proteže sjevernim Meksikom kroz dijelove 15 američkih država, pružit će se prilika da gledaju najspektakularniju nebesku emisijom – potpunu pomrčinu Sunca.

Mnogi će se sigurno sjetiti “Velikog američkog pomrčenja 2017.” Taj je događaj s pravom dobio veliku pozornost medija. Bila je to prva potpuna pomrčina sunca koja je bila vidljiva iz susjednih (48) Sjedinjenih Država od 1979. godine, prva od 1918. godine koja je prešla s obale na obalu i prva potpuna pomrčina Sunca koja je bila vidljiva iz Sjedinjenih Država u 21-om stoljeću. To je također bio prvi put u modernoj povijesti da je putanja bila vidljiva samo iz granica Sjedinjenih Država i nijedne druge zemlje.

Nastavak teksta je ispod oglasa.

Tura po Meksiku, SAD-u i Kanadi

“Velika sjevernoamerička pomrčina Sunca”, koja će započeti u Meksiku, prijeći će u Teksas, a zatim se kreće prema sjeveroistoku u dolinu rijeke Ohio, na zapadu New Yorka, Quebeca, Kanade i Nove Engleske, konačno izlazeći s kontinenta kroz kanadske Maritimese.

Od potpisivanja Deklaracije o neovisnosti, tamni mjesečev konus – nazvan umbra – odakle se može gledati spektakl potpune pomrčine, zahvatio je dijelove donjih 48 država samo 21 put. Trajanje ukupnosti tih pomrčina kretalo se od samo jedne sekunde (28. travnja 1930.) do nevjerojatno dugih 5 minuta i 20 sekundi (24. lipnja 1778.). Prosječno trajanje ukupnosti za svih dvadeset i jedan slučaj iznosi 2 minute 12 sekundi.

Za pomrčinu 21. kolovoza 2017., maksimalno trajanje bilo je 2 minute 40 sekundi, što je gotovo pola minute duže od američkog prosjeka.

Duga Sunčeva pomrčina

No, 8. travnja 2024. godine, maksimalno trajanje ukupnosti bit će 4 minute i 26 sekundi (iznad jugozapadnog Teksasa). To je 135 sekundi duže od američkog prosjeka i 40 posto dulje od maksimalnog trajanja pomrčine 2017. godine.

Izvor: indianexpress.com

Izvor: indianexpress.com

Zapravo, od 21 prethodne koje su prešle susjedne američke granice, samo dvije premašuju pomrčinu 2024. godine u pogledu trajanja ukupnosti: spomenuta pomrčina 1778. i pomrčina 16. lipnja 1806 (4 minute 52 sekunde) . Ova potonja pomrčina poznata je po zapažanjima Joséa Joaquína de Ferrera, španjolskog astronoma koji je prvi skovao pojam corona “za oreol svjetlosti koji okružuje zamračeno sunce tijekom sveukupnosti, i Jamesa Fenimorea Coopera, koji je ispričao svoje iskustvo pomrčine iz Cooperstowna u New Yorku, u autobiografskoj vinjeti.

Širina ukupnog puta pomrčine 2024. godine također će biti iznimna. Put sjene za prethodnih 21 pomrčine SAD-a bio je u prosjeku širok oko 150 kilometara. U 2017. godini bio je širok oko 115 kilometara, ali 2024. će ukupni put biti znatno veći, oko 320 kilometara širine.

Nastavak teksta je ispod oglasa.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

Izvori:

Rao J. (8.4.2021.), The Great North American Solar Eclipse of 2024 is just three years away, Space.com

Nastavak teksta je ispod oglasa.

Pročitaj više

Oglas