kozmos.hr
Astronomija

Otkriven prvi sustav sa šest zvijezda u kojem sve zvijezde imaju pomrčine

TYC 7037-89-1. Izvor: NASA's Goddard Space Flight Center/Chris Smith (USRA)
objavljeno

NASA-ini znanstvenici otkrili su prvi sustav sa šest zvijezda u kojem svih šest imaju pomrčine.

Sustav sa šest zvijezda TYC 7037-89-1

Novootkriveni sustav sa šest zvijezda, po imenu TYC 7037-89-1, prvi je ikad pronađen sustav sa šest zvjezda u kojem sve zvijezde svojevremeno prolaze kroz pomrčine. Sustav u pitanju, nalazi se na udaljenosti oko 1900 svjetlosnih godina od Zemlje, u zviježđu Eridan.

Međunarodni tim, pod vodstvom znanstvenika za podatke Briana P. Powella i astrofizičara Veselina Kostova iz Goddarda, došao je do otkriće koristeći podatke s NASA-inog satelita Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS). Istraživači su uključili arhivska mjerenja i također dobili naknadna opažanja sa zemaljskih opservatorija. Glavni tim činili su Saul Rappaport s MIT-a, Tamás Borkovits sa Sveučilišta u Szegedu u Mađarskoj, Petr Zasche sa Sveučilišta Charles u Češkoj i Andrei Tokovinin iz NSF-ovog NOIRLaba.

Sustav TIC 168789840 sastavljen je od tri podskupa binarnih sustava, zvjezdanih parova čije orbite upadaju u naš vidokrug. Zbog toga možemo promatrati kako zvijezde naizmjenično prolaze jedna ispred druge. Svaka pomrčina uzrokuje pad ukupne ukupne svjetline sustava.


Astronomi binarne sustave označavaju slovima A, B i C. Zvijezde u sustavima A i C kruže jedna oko druge otprilike svaki dan i pol, a dvije binarne oko svake četiri godine. Članovi binarne skupine B kruže jedan oko drugog otprilike svakih osam dana, ali taj je par mnogo dalje te kruži oko unutarnjih sustava otprilike svakih 2000 godina. Primarne zvijezde u sva tri binarna sustava su nešto veće od Sunca, ali otprilike jednako vruće. Sekundari imaju oko pola Sunčeve veličine i trećinu njegove temperature.

https://kozmos.hr/astronomi-identificirali-prvi-poznati-planet-koji-kruzi-oko-tri-zvijezde/

Znanstvenicima je pomagalo superračunalo Discover

Znanstvenici su koristili superračunalo Discover, NASA-inog centra za simulaciju klime u NASA-inom centru za svemirske letove Goddard, kako bi prikazali promjenu svjetline tokom vremena na približno 80 milijuna zvijezda koje promatra TESS. Zatim su analizirali podatke pomoću autonomnog softvera opremljenog za prepoznavanje signalnih padova svjetline pomračenih binarnih sustava. Među 450.000 kandidata, istraživači su identificirali najmanje 100 sustava s potencijalno tri ili više zvijezda, uključujući novi šesterostruki sustav.

Astrofizičari su već neko vrijeme zainteresirani za pomračene binarnih sustava jer njihova struktura pomaže u detaljnim mjerenjima veličina, masa, temperatura i razdvojenosti zvijezda, kao i udaljenosti do sustava. Oni mogu koristiti ove informacije za izgradnju boljih modela formiranja zvijezda i evolucije, primjerice, u slučaju TYC 7037-89-1, znanstvenici žele saznati više o tome kako su primarne i sekundarne zvijezde u tri binarna sustava razvile slična svojstva i na koji su način tri sustava postala gravitacijski vezana.

The Astronomical Journal prihvatio je rad “TIC 168789840: Šestostruki zvjezdani sustav s pomračenjem”, a preprint verzija rada dostupna je i na internetu.

https://kozmos.hr/znanstvenici-pronasli-solarni-sustav-sa-cak-6-zvijezda/

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

Izvori:

Kazmierczak J. (27. siječnja 2022.), Discovery Alert: First Six-star System Where All Six Stars Undergo Eclipses, NASA’s Goddard Space Flight Center, Greenbelt, Md. (pristup 4. veljače 2022.)


Ja sam Matija Klarić.
Student sam Ekonomskog fakulteta, a u slobodno se vrijeme bavim volonterstvom te istraživanjem, čitanjem i pisanjem o mojim omiljenim temama; svemiru, astronomiji, astrofizici i tehnologiji.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.