kozmos.hr
Astronomija

Nova NASA-ina vizualizacija prikazuje veliku erupciju zvijezde Eta Carinae

Zvijezda Eta Carinae. Izvor: NASA, ESA, N. Smith (University of Arizona) and J. Morse (BoldlyGo Institute).
objavljeno

Nova vizualizacija u sklopu NASA-inog projekta “Svemira učenja” (eng. Universe of Learning) prikazuje emisije različitih valnih duljina od infracrvene svjetlosti do X-zraka te trodimenzionalne strukture koje okružuju Eta Carinae, jednu od najvećih i najeruptivnih zvijezda u našoj galaksiji. 

Eta Carinae

Eta Carinae poznata je po briljantnoj i neobičnoj pojavi, nazvanoj “Velika erupcija”, uočenoj još 1840-ih. To ju je nakratko učinilo jednom od najsjajnijih zvijezda na noćnom nebu, oslobađajući gotovo jednake količine vidljive svjetlosti koliko i eksplozije supernova.

Zvijezda je preživjela prvu erupciju i polako je nestajala sljedećih pet desetljeća. Primarni uzrok ove promjene svjetline jest mala maglica plina i prašine, nazvana Homunculus maglica, koja je izbačena tijekom eksplozije, blokirajući svjetlost zvijezde.

https://kozmos.hr/15-najsjajnijih-zvijezda-na-nocnom-nebu/

Vizualizacija erupcije i novonastale maglice

Promatranja pomoću NASA-inog svemirskog teleskopa Hubble i rendgenskog opservatorija Chandra otkrivaju njene detalje u vidljivom, ultraljubičastom i rendgenskom svjetlu. Astronomi i umjetnici sa Space Telescope Science Institute (STScI – hrv. Institut za znanost svemirskih teleskopa) u Baltimoreu, Maryland, razvili su trodimenzionalne modele koji prikazuju oblik pješčanog sata Homunkulusa, kao i oblake užarenog plina koji ga obuhvaćaju.


“Tim je napravio nevjerojatan posao predstavljajući volumetrijske slojeve tako da gledatelji mogu odmah shvatiti složenu strukturu oko Eta Carinae”, rekao je Frank Summers, glavni znanstvenik za vizualizaciju u STScI i voditelj projekta. “Ne samo da možemo ispričati priču o Velikoj erupciji, već i prikazati rezultirajuću maglicu u tri dimenzije.”

Osim toga, Eta Carinae je izuzetno svijetla na infracrvenim valnim duljinama, a njeno zračenje utječe na mnogo veću maglicu Carina u kojoj se nalazi. Pomoću NASA-inih zapažanja sa svemirskog teleskopa Spitzer, tim je uspio smjestiti Eta Carinae u kontekst blistavog infracrvenog pogleda na regiju stvaranja zvijezda.

“Spitzerova infracrvena slika omogućuje nam da provirimo kroz prašinu koja nam zaklanja pogled u vidljivom svjetlu kako bismo otkrili zamršene detalje i opseg maglice Carina oko ove sjajne zvijezde”, komentirao je Robert Hurt, vodeći znanstvenik za vizualizaciju na Caltechu/IPAC-u i član tima.

Doprinos učenju o svemiru

NASA-in projekt Svemir učenja dio je programa poticanja znanstvene aktivnosti u društvu. Program povezuje NASA-ine stručnjake, sadržaj i iskustva te društvo kako bi promicao dublje razumijevanje znanosti o svemiru. Projekt pruža resurse i iskustva koja omogućuju mladima, obiteljima i cjeloživotnim učenicima da istraže temeljna pitanja, iskuse kako se ‘radi znanost’ te da sami otkrivaju svemir.

“Možemo uzeti modele poput onog za Eta Carinae i koristiti ih u 3D printanju i programima virtualne stvarnosti”, istaknula je Kim Arcand, vodeći znanstvenik za vizualizaciju u Chandra X-ray Centru u Cambridgeu, Massachusetts. “To znači da više ljudi može koristiti podatke doslovno i virtualno, a to omogućuje bolje učenje i veći angažman.”

Eta Carinae jedna je od najvećih poznatih zvijezda. Ove iznimne zvijezde tijekom života sklone su erupcijama. Svoj život će okončati urušavanjem u crnu rupu, vjerojatno popraćenim eksplozijom supernove. Eta Carinae jedna je od najbližih i najbolje proučavanih primjera za učenje o energetskom životu i smrti velikih zvijezda.

https://kozmos.hr/31-godisnjica-hubble-a-spektakularan-prizor-zvijezde-ag-carinae/

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

Izvori:

Villard R., Summers F. (25. siječnja 2022.), Visualization explores a massive star’s great eruption, Hubblesite.org (pristup 30 siječnja 2022.)


Ja sam Matija Klarić.
Student sam Ekonomskog fakulteta, a u slobodno se vrijeme bavim volonterstvom te istraživanjem, čitanjem i pisanjem o mojim omiljenim temama; svemiru, astronomiji, astrofizici i tehnologiji.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.