kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • Izdan ESA/Hubble kalendara za 2022. godinu s nevjerojatnim slikama
Svemir

Izdan ESA/Hubble kalendara za 2022. godinu s nevjerojatnim slikama

autor
objavljeno

Kako bi proslavili još jednu godinu uzbudljivih slika i otkrića NASA/ESA Hubble svemirskog teleskopa, ESA/Hubble je objavila novi kalendar za 2022.

Novi kalendar

Kalendar za 2022. sadrži izbor slika iz „priopćenja za tisak“ i „slike tjedna“ koje su objavljene tijekom 2021. To uključuje slike planeta, zvjezdanih skupova, galaksija i još mnogo toga. Sada mu se može pristupiti elektroničkim putem – u većoj ili manjoj rezoluciji – kako bi ga bilo tko mogao ispisati, podijeliti i uživati ().

Slike prikazane u kalendaru su sljedeće:

Naslovnica: Maglica Veil, koja se nalazi oko 2100 svjetlosnih godina od Zemlje u sazviježđu Labuda, bila je predmet novih tehnika obrade 2021., otkrivajući fine detalje nježnih niti maglice i niti ioniziranog plina.

Siječanj: Ostatak supernove poznat kao 1E 0102.2-7219, koji se nalazi otprilike 200 000 svjetlosnih godina od nas. Budući da se plinoviti čvorovi u ovom ostatku supernove kreću različitim brzinama i smjerovima od eksplozije supernove, oni koji se kreću prema Zemlji obojeni su plavo u ovom sastavu, a oni koji se udaljavaju prikazani su crvenom bojom.


Veljača: Ova slika prikazuje GAL-CLUS-022058s, jedan od najvećih i jedan od najcjelovitijih Einsteinovih prstenova ikada otkrivenih u našem Svemiru. Dobio je nadimak “Rastopljeni prsten”, što aludira na njegov izgled i konstelaciju domaćina.

Ožujak: Ova snimka prikazuje Arp 86, neobičan par galaksija u interakciji koji se nalazi otprilike 220 milijuna svjetlosnih godina od Zemlje. Arp 86 sastoji se od dvije galaksije NGC 7752 i NGC 7753 — NGC 7753 je velika spiralna galaksija koja dominira ovom slikom, a NGC 7752 je njezin manji pratilac.

Travanj: Ovaj usporedni prikaz prikazuje puhanje mjehurića prašine i eruptirajuću plinsku školjku – posljednje činove zvijezde čudovišta AG Carinae, Hubbleove slike povodom 31. obljetnice u travnju 2021. Lijeva slika prikazuje detalje emisije ioniziranog vodika i ioniziranog dušika iz maglice (crveno), dok plava na drugoj slici pokazuje kontrastni izgled raspodjele prašine koja sjaji reflektiranom zvjezdanom svjetlošću.

Svibanj: Ova prepuna slika prikazuje jato galaksija ACO S 295, kao i gomilu pozadinskih galaksija i zvijezda u prvom planu. Galaksije svih oblika i veličina naseljavaju ovu sliku, u rasponu od veličanstvenih spirala do nejasnih eliptičnih.

Lipanj: Otvoreno zvjezdano jato NGC 330 nalazi se na udaljenosti od oko 180.000 svjetlosnih godina unutar Malog Magelanova oblaka. Skupina – koja se nalazi u sazviježđu Tucana (Tukan) – sadrži mnoštvo zvijezda, od kojih su mnoge razbacane po ovoj upečatljivoj slici.

Srpanj: Ova spektakularna slika prikazuje zadnje krakove NGC 2276, spiralne galaksije udaljene 120 milijuna svjetlosnih godina u zviježđu Cefeja. Ovo je čudno zakrivljena galaksija koja je oblikovana gravitacijskom interakcijom i intenzivnim stvaranjem zvijezda.

Kolovoz: Gravitacijsko leće se događa kada se svjetlost iz udaljene galaksije suptilno izobliči gravitacijskim privlačenjem astronomskog objekta koji se nalazi u intervenciji. Ovdje je relativno obližnje galaktičko jato MACSJ0138.0-2155 sagledalo znatno udaljeniju mirnu galaksiju kojoj je ponestalo plina potrebnog za formiranje novih zvijezda i nalazi se 10 milijardi svjetlosnih godina od nas.


Rujan: Ova slika sa zvijezdama prikazuje NGC 6717, koji se nalazi više od 20 000 svjetlosnih godina od Zemlje u zviježđu Strijelca. NGC 6717 je kuglasti skup, otprilike sferna zbirka zvijezda čvrsto povezanih gravitacijom.

Listopad: NGC4826 je spiralna galaksija smještena 17 milijuna svjetlosnih godina od nas u zviježđu Berenike Coma. Ova galaksija se često naziva galaksijom “Crno oko” ili “Zlo oko”, zbog tamne trake prašine koja se širi preko jedne strane njezine svijetle jezgre.

Studeni: Ove dvije interakcijske galaksije su toliko isprepletene da imaju zajednički naziv – Arp 91. Ovaj delikatni galaktički ples odvija se na više od 100 milijuna svjetlosnih godina od Zemlje. Niža galaksija, koja na ovoj slici izgleda kao svijetla točka, poznata je kao NGC 5953; a jajolika galaksija u gornjem desnom kutu je NGC 5954.

Prosinac: Hubble je završio svoju godišnju veliku turneju po vanjskom Sunčevom sustavu 2021., s Jupiterom, Saturnom, Uranom i Neptunom. Ovi planeti se uglavnom sastoje od hladnih plinovitih juha od vodika, helija, amonijaka i metana oko vruće, kompaktne jezgre.

Teleskop Hubble zbog kvara privremeno stavljen u ‘safe-mode’

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

Izvori:

ESA/Hubble kalendar u visokoj rezoluciji.

ESA/Hubble kalendar u manjoj rezoluciji.

Anonymus (16. prosinca 2021.), „Release of the 2022 ESA/Hubble Calendar,“ esahubble.org (pristup 18. prosinca 2021.)

Pratite Kozmos na Google Vijestima.