kozmos.hr
Astronomija

Hubble uočio galaktički ‘par u svađi’ tijekom ‘kozmičkog plesa’

Izvor: Image credit: ESA/Hubble & NASA, Dark Energy Survey, J. Dalcanton.
objavljeno

Svemirski teleskop Hubble uhvatio je par ‘posvađanih’ galaksija, objavila je Europska svemirska agencija. Spomenuti galaksijski par poznat je kao Arp 86 i uključuje dvije galaksije udaljene otprilike 220 milijuna svjetlosnih godina od Zemlje u zviježđu Pegaz. Pojedinačno su poznati kao NGC 7753 (veća galaksija) i NGC 7752 (manja galaksija).

Galaktički ‘bračni par’ kojega čeka nesretna sudbina

„Ova mala galaksija-pratioc [NGC 7752] čini se gotovo povezana s NGC 7753, a upravo je ta njihova posebna povezanost dobila oznaku ‘Arp 86’ – što znači da se par galaksija pojavljuje u Atlasu osebujnih galaksija (eng. Atlas of Peculiar Galaxies) koji je sastavio astronom Halton Arp 1966. godine. Gravitacijski ples između dvije galaksije na kraju će rezultirati izbacivanjem NGC 7752 u međugalaktički prostor ili će ovu manju galaksiju potpuno progutati njen  puno većeg susjeda“ pojasnili su iz Europske svemirske agencije u priopćenju povodom novog istraživanja.


Opservacije nam pomažu razumjeti kako nastaju zvijezde

Zapažanja svemirskog teleskopa Hubble trebala su rasvijetliti kako hladni plin u tom području pridonosi formiranju mladih zvijezda. Istraživači su – kako navodi ESA –  ispitivali zvjezdana jata, oblake plina i oblake prašine u nekoliko okruženja u susjedstvu, uključujući druge galaksije izvan Arp 86. Hubbleova zapažanja kombinirana su s mjerenjima iz Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA), seta teleskopa u čileanskim Andama koji su optimizirani za ‘probijanje’ kroz galaktičku prašinu u mladim sustavima. Djelujući između podataka ALMA-e i Hubblea, istraživački tim traži više informacija o tome kako nastaju zvijezde.

Istraživanje će također pomoći u budućem radu svemirskog teleskopa James Webb, koji bi trebao biti lansiran krajem 2021. godine kako bi čovječanstvu pomogao u istraživanju podrijetla Svemira. Iz ESA su naveli kako će jedan od Webbovih istraživačkih projekata biti i gledanje ‘prašnjavih galaksija’ (poput Arp 86) kako bismo saznali više o evoluciji zvijezda.

https://kozmos.hr/nasa-trazi-lutajuce-planete-pomocu-umjetne-inteligencije-i-gravitacijskih-mikroleca/

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

Izvori:

Elizabeth Howell (24. listopada 2021.), Hubble telescope spots a pair of ‘squabbling’ galaxies locked in cosmic dance, space.com (pristup 25. listopada 2021.)

 

Pratite Kozmos na Google Vijestima.