kozmos.hr
Svemir

Lansiranje teleskopa James Webb zakazano za prosinac 2021.

objavljeno

Svemirski teleskop James Webb omogućit će nam da vidimo svemir kako ga do sada nismo nikada vidjeli.

ESA i NASA odobrile su novi datum lansiranja svemirskog teleskopa James Webb-18. prosinca 2021. Ranije je lansiranje bilo zakazano za sredinu studenog. Svemirski teleskop James Webb bit će opservatorij nove generacije koji će provoditi promatranja u bliskoj i srednjoj infracrvenoj valnoj duljini.

teleskop James Webb pripremljen za isporuku.Izvor: NASA/Chris Gunn

James Webb postao je rekorder među svemirskim teleskopima po vremenu trajanja njegovog razvoja. Izgradnja teleskopa započela je 1996. godine, a u početku je trebala biti dovršena i poslana u svemir još 2007. godine.

Ipak, njegova montaža dovršena je tek 2019., a ukupni trošak projekta povećan je 20 puta – 10 milijardi dolara. Teleskop je već prošao veliki broj provjera, kao i opsežna ispitivanja, uključujući kompatibilnost s lansirnim vozilom.

Teleskop James Webb bit će lansiran na raketu Ariane 5.Izvor: ESA

Sredinom srpnja NASA je najavila završetak triju važnih prekretnica u sklopu završnih radova na pripremi zvjezdarnice za lansiranje u svemir.

Inženjeri su proveli posljednje ispitivanje postavljanja teleskopske potporne kule koja odvaja glavno ogledalo teleskopa od sunčevih štitova, pomažući u održavanju temperature instrumenta i dopuštajući odlazak zaslona u svemiru.

Plan putovanja do druge Lagrangeove točke (L2).Izvor: ESA

Nakon završetka ispitivanja, toranj je prebačen u letnu konfiguraciju i sljedeći put bit će pomaknut u svemiru.

Nakon lansiranja u svemir, teleskop će započeti četverotjedni let do druge Lagrangeove točke u sustavu Sunce-Zemlja, gdje će djelovati. Znanstvena promatranja počet će šest mjeseci nakon lansiranja, a ukupno trajanje života teleskopa procjenjuje se na 5-10 godina.

Za razliku od Hubblea, na primjer, James Webb bit će predaleko od Zemlje i popravci neće biti mogući. To znači da su male šanse da preživi više od 10 godina.

Što će proučavati teleskop James Webb?Izvori: ESA

Teleskop će nam omogućiti da vidimo svemir kakav nikada prije nismo vidjeli. Provodit će promatranja u infracrvenom području, to jest na drugačijim valnim duljinama od Hubblea, moći će gledati dalje od Spitzera, te u više područja od Herschela.

 

Slika prikazuje raspon koji će teleskopski instrumenti snimiti.Izvori: NASA

On će popuniti praznine i pomoći u stvaranju cjeloviteslike svemira. Opsežna infracrvena opažanja pomoći će nam vidjeti zvijezde i planete u nastajanju.

Najstarije galaksije konačno će nam postati vidljive, a to će pomoći pri sastavljanju čitave kozmološke povijesti svemira.

https://kozmos.hr/james-webb-teleskop-pomoci-ce-nam-utvrditi-jesmo-li-sami-u-galaksiji/

Neki vole reći da su teleskopi vremenski strojevi, što je vrlo dobar izraz. Kad pogledamo u svemir, vidimo prošlost jer je potrebno vrijeme da svjetlost dođe do Zemlje.

Svemir ćemo vidjeti kad je bio izuzetno mlad – i to će nam pomoći da shvatimo kako smo nastali i kako sve to funkcionira.

Nadajmo se da neće biti više kašnjenja i da ćemo teleskop napokon vidjeti u svemiru do kraja ove godine. James Webb označit će početak nove ere istraživanja svemira i možemo samo zamišljati što ćemo sve otkriti.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram-t.me/kozmoshr

Izvori:

• Bartels, M. (2021, September 8). NASA’s James Webb Space TELESCOPE launch delayed to December. Space.com.

 ESA. (n.d.). Targeted launch date for Webb: 18 December 2021.
• Jenner, L. (2021, July 15). James Webb Space Telescope testing progress continues. NASA.
• Margetta, R. (2021, September 8). NASA readies James Webb Space telescope for December Launch. NASA.