Povežite se s nama

Pretražite Kozmos

Svemir

Lansiranje teleskopa James Webb zakazano za prosinac 2021.

Svemirski teleskop James Webb omogućit će nam da vidimo svemir kako ga do sada nismo nikada vidjeli.

ESA i NASA odobrile su novi datum lansiranja svemirskog teleskopa James Webb-18. prosinca 2021. Ranije je lansiranje bilo zakazano za sredinu studenog. Svemirski teleskop James Webb bit će opservatorij nove generacije koji će provoditi promatranja u bliskoj i srednjoj infracrvenoj valnoj duljini.

teleskop James Webb pripremljen za isporuku.Izvor: NASA/Chris Gunn

James Webb postao je rekorder među svemirskim teleskopima po vremenu trajanja njegovog razvoja. Izgradnja teleskopa započela je 1996. godine, a u početku je trebala biti dovršena i poslana u svemir još 2007. godine.

Ipak, njegova montaža dovršena je tek 2019., a ukupni trošak projekta povećan je 20 puta – 10 milijardi dolara. Teleskop je već prošao veliki broj provjera, kao i opsežna ispitivanja, uključujući kompatibilnost s lansirnim vozilom.

Teleskop James Webb bit će lansiran na raketu Ariane 5.Izvor: ESA

Sredinom srpnja NASA je najavila završetak triju važnih prekretnica u sklopu završnih radova na pripremi zvjezdarnice za lansiranje u svemir.

Inženjeri su proveli posljednje ispitivanje postavljanja teleskopske potporne kule koja odvaja glavno ogledalo teleskopa od sunčevih štitova, pomažući u održavanju temperature instrumenta i dopuštajući odlazak zaslona u svemiru.

Nastavak teksta je ispod oglasa.

Plan putovanja do druge Lagrangeove točke (L2).Izvor: ESA

Nakon završetka ispitivanja, toranj je prebačen u letnu konfiguraciju i sljedeći put bit će pomaknut u svemiru.

Nakon lansiranja u svemir, teleskop će započeti četverotjedni let do druge Lagrangeove točke u sustavu Sunce-Zemlja, gdje će djelovati. Znanstvena promatranja počet će šest mjeseci nakon lansiranja, a ukupno trajanje života teleskopa procjenjuje se na 5-10 godina.

Za razliku od Hubblea, na primjer, James Webb bit će predaleko od Zemlje i popravci neće biti mogući. To znači da su male šanse da preživi više od 10 godina.

Što će proučavati teleskop James Webb?Izvori: ESA

Teleskop će nam omogućiti da vidimo svemir kakav nikada prije nismo vidjeli. Provodit će promatranja u infracrvenom području, to jest na drugačijim valnim duljinama od Hubblea, moći će gledati dalje od Spitzera, te u više područja od Herschela.

 

Slika prikazuje raspon koji će teleskopski instrumenti snimiti.Izvori: NASA

On će popuniti praznine i pomoći u stvaranju cjeloviteslike svemira. Opsežna infracrvena opažanja pomoći će nam vidjeti zvijezde i planete u nastajanju.

Najstarije galaksije konačno će nam postati vidljive, a to će pomoći pri sastavljanju čitave kozmološke povijesti svemira.

James Webb teleskop pomoći će nam utvrditi jesmo li sami u galaksiji

Nastavak teksta je ispod oglasa.

Neki vole reći da su teleskopi vremenski strojevi, što je vrlo dobar izraz. Kad pogledamo u svemir, vidimo prošlost jer je potrebno vrijeme da svjetlost dođe do Zemlje.

Svemir ćemo vidjeti kad je bio izuzetno mlad – i to će nam pomoći da shvatimo kako smo nastali i kako sve to funkcionira.

Nadajmo se da neće biti više kašnjenja i da ćemo teleskop napokon vidjeti u svemiru do kraja ove godine. James Webb označit će početak nove ere istraživanja svemira i možemo samo zamišljati što ćemo sve otkriti.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram-t.me/kozmoshr

Izvori:

Nastavak teksta je ispod oglasa.

• Bartels, M. (2021, September 8). NASA’s James Webb Space TELESCOPE launch delayed to December. Space.com.

 ESA. (n.d.). Targeted launch date for Webb: 18 December 2021.
• Jenner, L. (2021, July 15). James Webb Space Telescope testing progress continues. NASA.
• Margetta, R. (2021, September 8). NASA readies James Webb Space telescope for December Launch. NASA.

Pročitaj više

Astronomija

Lutajući planeti Znanstvenici su dosad pronašli na tisuće egzoplaneta od kojih većina kruži oko zvijezda domaćina. Nasuprot tome, otkriveno je relativno malo svjetova koji...

Svemir

Zatim će se na asteroide lansirati još jedna letjelica za procjenu rezultata udara. NASA nam je dala službeni datum lansiranja dugo očekivane misije DART....

Svemir

Ovo je ‘Woodstock’ istraživanja modificirane gravitacije. Konferencija za alternativne pogone – APEC Znanstvenici iz NASA-e, DARPA-e i MIT-a sastat će se preko Zoom platforme...

Svemir

NASA-in robotski lander InSight koji je sletio na Mars (Elysium Planitia) još 2018., u posljednje se vrijeme susreo sa brojnim poteškoćama. Sada je nakon...

Svemir

Perseverance je sletio na Marsov krater Jezero kako bi pronašao tragove koji upućuju na nekadašnju prisutnost života ondje. Nažalost njegov prvi pokušaj prikupljanja uzorka...

Svemir

Misija istraživanja asteroida bogatog metalima u sklopu NASA-inog programa Discovery, na dobrom je putu prema lansiranju u kolovozu 2022. Psyche stiže na istoimeni asteroid...

Svemir

NASA -ina svemirska letjelica Dragonfly imat će cijeli niz ciljeva značajnih za znanost. Planetarni znanstvenici identificirali su popis znanstvenih ciljeva za izvanzemaljski dron koji...

Svemir

Asteroid poznat kao Bennu proći će 2135. godine na pola udaljenosti između Zemlje i Mjeseca, a vjerojatnost udara vrlo je mala, zaključili su NASA-ini...

Oglas