kozmos.hr
Svemir

Hubble teleskop snimio najveći poznati Einsteinov prsten

objavljeno

Ovo je dosad najkvalitetnija slika Einsteinovog prstena.

Svemirski teleskop Hubble snimio je pravo kozmičko čudo- Einsteinov prsten. Prozvali su ga “rastopljenim”.

Gravitacijsko polje velikih objekata poput Sunca vrlo je snažno. Njihova masa može saviti prostor-vrijeme. Radi se o istom efektu kao kod leće. U dodiru sa lećom, svjetlo se savija i zato nam se predmet promatranja čini bližim. Taj fenomen zove se efekt gravitacijske leće. Prvi put ga je opisao Albert Einstein teorijom relativnosti.

Nedavno je Hubble otkrio primjer spomenutog fenomena. Uspio je snimiti najveći poznati Einsteinov prsten. Teleskop je prvo uočio daleku galaksiju kako se savija oko velike zvijezde. NASA je to smatrala izuzetno rijetkom pojavom. Zbog njenog plamenog izgleda dobila je naziv „rastopljeni prsten“. Službeno ime svemirskog objekta je – GAL-CLUS-022058-38303.

Fenomen je izobličio i približio sliku galaksije. NASA ističe kako nam takvi događaji pružaju posebnu priliku da proučimo galaksije koje su nam inače predaleko da bi ih promatrali.


Najveći Einsteinov prsten i budućnost istraživanja svemira

Pošto opet raspravljamo o Hubble-ovom otkriću, zašto ne bismo otvorili temu budućnosti istraživanja svemira.

Svi znamo za sljedećeg „kapetana“ NASA-inog istraživačkog programa – eng. James Webb Space Telescope (JWST). Nedavno smo mogli čuti informacije kako je Hubble unatoč 30 godina starosti i dalje funkcionalan, ali se uskoro očekuje njegovo umirovljenje.

Osobno mislim da je to velika greška te da je Hubble i dalje sposoban raditi na budućim istraživanjima i otkrićima. Dokaz tomu je upravo slika Einsteinovog prstena. Nema dvojbe da se Hubble ne može mjeriti s novim JWST-om, ali sigurno se može modernizirati i upotrijebiti za nešto drugo.

Što se tiče svemriskog teleskopa James Webb, koji će prema rasporedu ući u upotrebu 2021., njegova snaga je toliko velika da će astronomi moći istraživati povijest svemira i njegovog postanka. Moći ćemo skenirati tisuće planeti i tragati za životom na temelju bio-signala iz atmosfere. Uz to bit će moguće prodrijeti kroz svemirske oblake u kojima se oblikuju nove zvijezde.

Otkrića poput najvećeg Einsteinovog prstena su bez sumnje važna, ali JWST će pokrenuti novu eru svemirskih istraživanja. Nadam se da ipak nećemo vidjeti Hubble u mirovini te da će ova dva teleskopa surađivati u budućnosti.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram-t.me/kozmoshr

Izvori:

• Jenner, L. (2020, December 16). Hubble Sees a ‘Molten Ring’.
• Martin, S. (2020, December 23). NASA’s Hubble telescope sees ‘molten ring’ in space, proving Albert Einstein right.
• Mclaughlin, H. (2020, December 22). Hubble captures a clear shot of a ‘Molten Ring’.
 Tomaswick, A. (2020, December 26). One of the Largest, Most Complete Einstein Rings Ever Seen. Astronomers Call it the “Molten Ring”

Ja sam Matija Klarić.
Student sam Ekonomskog fakulteta, a u slobodno se vrijeme bavim volonterstvom te istraživanjem, čitanjem i pisanjem o mojim omiljenim temama; svemiru, astronomiji, astrofizici i tehnologiji.


Pratite Kozmos na Google Vijestima.