Povežite se s nama

Pretražite Kozmos

Svemir

Astronomi Uočili Crnu Rupu Veličine Jupitera koja Luta Našom Galaksijom

Crna Rupa. Izvor: Envato Elements

Poput usamljenog putnika koji luta prostranstvima svemira.

Tim astronoma iz Nacionalnog astronomskog opservatorija u Japanu objavio je rijetko i uznemirujuće otkriće: crnu rupu veličine Jupitera koja luta našom Mliječnom stazom.

Poznate crne rupe imaju različite kategorije prema svojim dimenzijama.

Najmanje,  promjera samo nekoliko kilometara, nastaju nakon gravitacijskog kolapsa zvijezde i obično se identificiraju zahvaljujući činjenici da su obično dio dvostrukih zvijezda.

Nastavak teksta je ispod oglasa.

Smatra se da najveće, s masama ekvivalentnima milionima, pa čak i milijardama sunca, postoje u središtima većine galaksija.

I na kraju, postoje crne rupe  “srednje kategorije”.

Izvor: A. Cuadra / Science.

Smatra se da su dimenzije crnih rupa koje pripadaju ovoj posljednjoj kategoriji slične veličini planeta (u ovom slućaju jednog od većih) ili veličine zvijezde.

Mnogo su rjeđe od onih iz druge dvije kategorije zbog toga što same lutaju  svemirom, poput tajanstvenih putnika koji traže avanturu.

Oni nisu dio binarnih sustava, a oni koji su poznate, lutaju vrlo blizu galaktičkih središta.

Možemo ih vidjeti samo u rijetkim prilikama kad naiđu na neki materijal (oblak plina ili nesretnu zvijezdu) i počnu ga proždirati.

Nastavak teksta je ispod oglasa.

A to je upravo ono što su astronom Shunya Takekawa i kolege uspjeli uočiti: niz valova u oblaku međuzvjezdanih plinova koji sugeriraju prisutnost crne rupe srednje mase koja njime prolazi.

Tim astronoma je posebno mogao promatrati niz plinskih struja koje kruže oko nevidljivog gravitacijskog izvora smještenog oko 26 000 svjetlosnih godina od središta Mliječne staze.

Koristeći teleskop Atacama Large Millimeter Array (ALMA) u Čileu, znanstvenici su uspjeli odrediti oblik oblaka, koji se sastoji od središnje nakupine plina okruženog slabijim strujama.

“Kad sam prvi put provjerio podatke o ALMA-u”, rekao je astrofizičar Shunya Takekawa iz NAOJ-a za New Scientists, “bio sam zaista uzbuđen jer je promatrani plin pokazivao očita orbitalna gibanja, što snažno sugerira na masivni nevidljivi objekt.”

Kao što je Takekawa primijetio, ovakve se crne rupe kreću relativno brzo u usporedbi s plinom koji ih okružuje, tako da one apsorbiraju samo njezin mali dio i, prema tome, proizvode vrlo malo svjetlosti.

Nastavak teksta je ispod oglasa.

Prema istraživaču, ovoj će crnoj rupi vjerojatno trebati oko 10.000 godina da potroši sav plin koji nam je pomogao da otkrijemo njen položaj.

Smatra se da je svemir dom bezbroj sličnih ‘nevidljivih čudovišta’ koja lutaju po različitim galaksijama kako žele.

Problem je što ih je gotovo nemoguće otkriti ako ne stupe u interakciju s obližnjom materijom, kao što je slučaj s ovom određenom crnom rupom.

Rad s pojedinostima o otkriću može se naći na arXiv.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram-t.me/kozmoshr

Nastavak teksta je ispod oglasa.

Pročitaj više

Svemir

Neki fizičari smatraju da svemir nije započeo Velikim praskom. Prema njima svemir postoji oduvijek i zauvijek. Prije Velikog praska, svemir se smanjivao, a nakon...

Svemir

Znanstvenici pretpostavljaju da se na rubu Sunčevog sustava nalazi još jedan izgubljeni planet. Orbita iza Neptuna Tim znanstvenika nedavno je objavio rad u kojem...

Astronomija

Zajedno sa svojim timom, Kimberly Arcand, stručnjakinja za vizualizaciju na svemirskom teleskopu Cahndra, predstavlja ‘melodije’ svemira pomoću sonifikacije, metode kojom se znanstveni podaci pretvaraju...

Svemir

Dva neobična signala koja je uhvatio mali detektor gravitacijskih valova mogli bi predstavljati cijelu lepezu zanimljivih fenomena; novu fiziku, interakciju tamne tvari i crnih...

Svemir

Znanstvenici s Indijskog instituta znanosti (IISc), u suradnji s Indijskom organizacijom za istraživanje svemira (ISRO), razvili su uređaj za uzgoj mikroorganizama koji omogućava biološke...

Svemir

Međunarodni tim istraživača kreirao je virtualni svemir s besplatnim pristupm za sve putem cloud-platforme. Svemirska simulacija Uchuu Platforma je poznata pod imenom “Uchuu”, japanski...

Svemir

Neki dokazi jasno ukazuju na to da je ovaj objekt jako hladan. No, svjetlina proučavana na drugim valnim duljinama sugerira da mora imati višu...

Svemir

Tri nove patuljaste galaksije su među najmračnijim sustavima koji su do sada pronađeni izvan Lokalne grupe. Astronomi su pomoću svemirskog teleskopa Hubble otkrili tri...

Oglas