Povežite se s nama

Pretražite Kozmos

Svemir

Hubble Pronašao Tajanstveni “Križ” u Središtu Galaksije

Veličina slike je 1100 svjetlosnih godina. Zasluge za sliku: Zasluge: H. Ford (JHU / STScI), Spectrograph Faint Object IDT i NASA.

Svemirski teleskop Hubble fotografirao je sliku tajanstvene strukture “X” u samoj jezgri galaksije Whirlpool (M51)

Ova zapanjujuća slika, snimljena planetarnom kamerom širokog polja na NASA-inom svemirskom teleskopu Hubble, prikazuje zapanjujući,  tamni “X” koji se prikazuje u jezgri galaksije.

Dotična galaksija, M51, dom je misterioznog “križa” u samom svojem središtu.

Križ ne označava kraj vremena, te nije ni pokazatelj izvanzemaljaca. Prema Hubblesite-u, čudni ‘X’ zapravo je tu zbog apsorpcije prašine i označava točan položaj crne rupe koja može imati masu ekvivalentnu milijunu zvijezda poput sunca.

Nastavak teksta je ispod oglasa.

M 51, također poznat kao galaksija Whirlpool, interaktivna je spiralna galaksija s aktivnom galaktičkom jezgrom Seyfert 2.

Smještena u sazviježđu Canes Venatici, bila je prva galaksija koju su astronomi klasificirali kao spiralnu galaksiju.

S procjenom udaljenosti između 15 i 35 milijuna svjetlosnih godina, slike galaksije Whirlpool možda su među najpoznatijim fotografijama na internetu.

Galaksija Whirlpool (spiralna galaksija M51, NGC 5194), klasična spiralna galaksija smještena u sazviježđu Canes Venatici i njezin suputnik NGC 5195. Izvor: Wikimedia Commons.

Tamo, u jezgri galaksije, svemirski teleskop Hubble uočio je čudnu strukturu.

Prema astronomima, najtamnija struktura vidljiva na slici najvjerojatnije je prsten prašine s ruba promjera 100 svjetlosnih godina.

Torus na rubu skriva crnu rupu i akrecijski disk, tako da se oni ne mogu vidjeti direktno sa Zemlje, diktira os mlaznice plazme velike brzine i ograničava zračenje s akrecijskog diska na par suprotno usmjerenih čunjeva svjetlosti, koji ioniziraju plin uhvaćen u njihovoj zraci.

Nastavak teksta je ispod oglasa.

Veličina slike je 1100 svjetlosnih godina. Izvor: H. Ford (JHU / STScI), Spectrograph Faint Object IDT i NASA.

Kao što je objasnio Hubble Site, druga traka “X-a” mogla bi označiti drugi disk viđen rubno ili možda rotirajući plin i prašina u MS1 koji se sijeku s mlaznicama i ionizacijskim konusima.

O Otkriću čudne strukture izvijestili su dr. Holland Ford (Sveučilište Johns Hopkins i Znanstveni institut za svemirski teleskop) i njegov kolega iz tima za spektrograf Faint Object na 180. sastanku Američkog astronomskog društva u Columbusu u državi Ohio.

“Slike M5l snimljene planetarnom kamerom [Hubble] prikazuju upečatljiv, tamni” X “koji je obrisan preko jezgre. “X” je posljedica apsorpcije prašinom i označava točan položaj nuklearne crne rupe “, objašnjava dr. Ford.

„Ako su ove ideje točne, M51 pruža prvi izravni pogled na torus [prsten], koji snabdjeva masivnu crnu rupu i skriva rupu od izravnog pogleda od bilo koga izvan ionizacijskog konusa [uski konus svjetlosti emitiran iz neposredne blizine crne rupe].

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram-t.me/kozmoshr

Nastavak teksta je ispod oglasa.

Pročitaj više

Svemir

Neki fizičari smatraju da svemir nije započeo Velikim praskom. Prema njima svemir postoji oduvijek i zauvijek. Prije Velikog praska, svemir se smanjivao, a nakon...

Svemir

Znanstvenici pretpostavljaju da se na rubu Sunčevog sustava nalazi još jedan izgubljeni planet. Orbita iza Neptuna Tim znanstvenika nedavno je objavio rad u kojem...

Svemir

Čini se da vjetrovi s ruba Jupiterove Velike crvene pjege ubrzavaju, no znanstvenici i dalje ne znaju točan uzrok ovih promjena.  Vjetrovi na Velikoj...

Astronomija

Zajedno sa svojim timom, Kimberly Arcand, stručnjakinja za vizualizaciju na svemirskom teleskopu Cahndra, predstavlja ‘melodije’ svemira pomoću sonifikacije, metode kojom se znanstveni podaci pretvaraju...

Astronomija

Astronomi su otkrili dvije galaksije na ‘rubu prostor-vremena’, sakrivene iza velikog sloja prašine. Galaksije su stare preko 13 milijardi godina. UV metoda detektiranja ranih...

Astronomija

Povodom 31. godišnjice, NASA-in/ESA-in svemirski teleskop Hubble snimio je fotografiju koja u usporedbi sa prethodnim promatranjima, zorno prikazuje dvojaku prirodu zvijezde AG Carinae. Fotografije...

Svemir

Dva neobična signala koja je uhvatio mali detektor gravitacijskih valova mogli bi predstavljati cijelu lepezu zanimljivih fenomena; novu fiziku, interakciju tamne tvari i crnih...

Astronomija

Znanstvenici su po prvi puta imali priliku promatrati spektakularan nastanak svemirske maglice. Problem odsutnosti oko 80% bariona koji bi trebali činiti materiju svemira Među...

Oglas