kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • Hubble Pronašao Tajanstveni “Križ” u Središtu Galaksije
Svemir

Hubble Pronašao Tajanstveni “Križ” u Središtu Galaksije

objavljeno

Svemirski teleskop Hubble fotografirao je sliku tajanstvene strukture “X” u samoj jezgri galaksije Whirlpool (M51)

Ova zapanjujuća slika, snimljena planetarnom kamerom širokog polja na NASA-inom svemirskom teleskopu Hubble, prikazuje zapanjujući,  tamni “X” koji se prikazuje u jezgri galaksije.

Dotična galaksija, M51, dom je misterioznog “križa” u samom svojem središtu.

Križ ne označava kraj vremena, te nije ni pokazatelj izvanzemaljaca. Prema Hubblesite-u, čudni ‘X’ zapravo je tu zbog apsorpcije prašine i označava točan položaj crne rupe koja može imati masu ekvivalentnu milijunu zvijezda poput sunca.

M 51, također poznat kao galaksija Whirlpool, interaktivna je spiralna galaksija s aktivnom galaktičkom jezgrom Seyfert 2.

Smještena u sazviježđu Canes Venatici, bila je prva galaksija koju su astronomi klasificirali kao spiralnu galaksiju.

S procjenom udaljenosti između 15 i 35 milijuna svjetlosnih godina, slike galaksije Whirlpool možda su među najpoznatijim fotografijama na internetu.

Galaksija Whirlpool (spiralna galaksija M51, NGC 5194), klasična spiralna galaksija smještena u sazviježđu Canes Venatici i njezin suputnik NGC 5195. Izvor: Wikimedia Commons.

Tamo, u jezgri galaksije, svemirski teleskop Hubble uočio je čudnu strukturu.

Prema astronomima, najtamnija struktura vidljiva na slici najvjerojatnije je prsten prašine s ruba promjera 100 svjetlosnih godina.

Torus na rubu skriva crnu rupu i akrecijski disk, tako da se oni ne mogu vidjeti direktno sa Zemlje, diktira os mlaznice plazme velike brzine i ograničava zračenje s akrecijskog diska na par suprotno usmjerenih čunjeva svjetlosti, koji ioniziraju plin uhvaćen u njihovoj zraci.

Veličina slike je 1100 svjetlosnih godina. Izvor: H. Ford (JHU / STScI), Spectrograph Faint Object IDT i NASA.

Kao što je objasnio Hubble Site, druga traka “X-a” mogla bi označiti drugi disk viđen rubno ili možda rotirajući plin i prašina u MS1 koji se sijeku s mlaznicama i ionizacijskim konusima.

O Otkriću čudne strukture izvijestili su dr. Holland Ford (Sveučilište Johns Hopkins i Znanstveni institut za svemirski teleskop) i njegov kolega iz tima za spektrograf Faint Object na 180. sastanku Američkog astronomskog društva u Columbusu u državi Ohio.

“Slike M5l snimljene planetarnom kamerom [Hubble] prikazuju upečatljiv, tamni” X “koji je obrisan preko jezgre. “X” je posljedica apsorpcije prašinom i označava točan položaj nuklearne crne rupe “, objašnjava dr. Ford.

„Ako su ove ideje točne, M51 pruža prvi izravni pogled na torus [prsten], koji snabdjeva masivnu crnu rupu i skriva rupu od izravnog pogleda od bilo koga izvan ionizacijskog konusa [uski konus svjetlosti emitiran iz neposredne blizine crne rupe].

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram-t.me/kozmoshr

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.