kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • Teleskop Hubble zbog kvara privremeno stavljen u ‘safe-mode’
Svemir

Teleskop Hubble zbog kvara privremeno stavljen u ‘safe-mode’

autor
objavljeno

Teleskop Hubble privremeno je zbog grešaka stavljen u siguran način rada dok NASA nastavlja potragu za uzrokom problema

Hubble stavljen u siguran način rada

NASA nastavlja istraživati zašto su instrumenti u svemirskom teleskopu Hubble nedavno prešli u konfiguraciju sigurnog načina rada (eng. safe-mode) zbog čega su privremeno obustavljene sve aktivnosti teleskopa. Iako instrumenti pokazuju da je s teleskopom sve uredu on zasada ostaje u sigurnom načinu rada dok tim nastavlja istragu.

Hubbleovi instrumenti izdali su kodove pogrešaka u 1:46 ujutro po EDT-vremenskoj zoni, na 23. listopada, ukazujući na gubitak sinkronizacijske poruke. Ova poruka pruža informacije o tajmingu, koje instrumenti koriste kako bi ispravno odgovarali na naredbe i zahtjeve. Upravljački tim tada je resetirao instrumente, nastavljajući rad sljedećeg jutra.

Problemi sa sinkronizacijom

Međutim, u 2:38 ujutro po EDT-u, 25. listopada, instrumenti su ponovno izdali kodove pogrešaka koji ukazuju na višestruke gubitke sinkronizacijskih poruka. Kao rezultat toga znanstveni instrumenti autonomno su – prema protokolu programiranja – ušli u stanje sigurnog načina rada.


Članovi istraživačkog tima trenutno procjenjuju podatke letjelice i dijagrame sustava kako bi bolje razumjeli problem sinkronizacije i pronašli adekvatno rješenje. Tim ujedno razvija i testira postupke za prikupljanje dodatnih podataka iz letjelice. Očekuje se da će ove aktivnosti trajati najmanje tjedan dana.

Na sreću ostali sustavi ovoga, za čovječanstvo najvažnijeg, svemirskog teleskopa i dalje rade bez problema, više od tri desetljeća od Hubbleova lansiranja.

Hubble uočio galaktički ‘par u svađi’ tijekom ‘kozmičkog plesa’

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

Izvori:

Anonymus (2. studenoga 2021.), Glitches Send Hubble Space Telescope Into Safe Mode – NASA Team Investigating, scitechdaily.com (pristup 2. studenoga 2021.)

Pratite Kozmos na Google Vijestima.