kozmos.hr
Astronomija

Najzanimljiviji događaji na noćnom nebu u 2022. godini

objavljeno

Još jedna godina promatranja neba je pred nama, a u 2022. imamo se čemu radovati!

Potpuna pomrčina Mjeseca, pogled na Veneru, niz od 5 planeta i drugi događaji koje ćemo imati priliku proučavati na noćnom nebu čine ovu godinu obećavajućom.

Evo nekih od važnijih događaja na nebu koji će se održati ove godine:

Veljača i ožujak: Venera

Izvor: Skysafari app.

Najsjajniji od svih planeta krasit će nebo pred svitanje, sjajeći nisko na jugoistočnom nebu nekoliko sati prije izlaska sunca. Venera će svoj najveći sjaj postići 13. veljače, a kroz male teleskope i dalekozore podsjećat će na ljupku fazu polumjeseca. 26. Veljače pridružit će joj se mjesec, tvoreći tako predivan nebeski prizor.

5. travnja: Bog rata susreće Gospodara prstenova

Izvor: Skysafari app.

Nisko na nebu u smjeru istoka do jugoistoka prije izlaska sunca počastiti će nas prilično tijesna konjukcija, jer će Mars kliziti manje od 0,4 stupnja ispod Saturna. Ono što će ovo učiniti posebno upečatljivim prizorom golim okom je to što su ova dva svijeta praktički iste svjetline (Saturn, magnituda +0,9, Mars +1,0) i kontrasta boja između žuto-bijelog Saturna i narančastog Marsa. Isplatit će se naviti budilicu u 5:30 ujutro kako bi se vidjeo ovaj prizor!


Krajem travnja/početkom svibnja: komet vidljiv golim okom?

Ova karta neba prikazuje pogled nakon zalaska sunca iz New Yorka 2. svibnja 2022. Izvor: Skysafari app.

Komet C/2021 O3 (PanSTARRS) proći će na udaljenosti od 26,6 milijuna milja (42,8 milijuna kilometara) od Sunca 21. travnja i možda bi mogao posvijetliti do četvrte magnitude – što je dovoljno svijetlo da se može vidjeti golim okom – tijekom posljednjeg tjedna travnja do početka svibnja. Ako će biti vidljiv, bit će to nisko na nebu zapada-sjeverozapada ubrzo nakon zalaska sunca na proljetnom večernjem nebu.

27. – 30. travnja: Nebeski sastanak

Izvor: Skysafari app.

Tijekom druge polovice travnja promatrajte kako se Jupiter počinje uzdizati izvan horizonta istok-jugoistok i približava se Veneri. 27. travnja, upečatljiv skup triju najsvjetlijih objekata na noćnom nebu bit će vidljiv u zornom sumraku dok opadajući polumjesec klizi ispod Jupitera i Venere, koji će biti razdvojeni za 3 stupnja. Kako bi drevni promatrači neba protumačili ovaj sastanak nebeskih tijela?

Potom će 30. travnja upečatljivi “dvostruki planet” privući pozornost svih ranoranioca jer će se Jupiter i Venera pojaviti jedno uz drugo … Jupiter s lijeve strane, Venera s desne strane … i to razdvojeni za samo 0,5 stupnjeva. Iako će Jupiter svijetliti sjajnom magnitudom od -2, Venera ga uspijeva zasjeniti za dvije magnitude i činiti se više od šest puta svjetlija.

30. travnja: Djelomična pomrčina sunca

Karta djelomične pomrčine Sunca 30. travnja 2022. (Slika: Fred Espenak/NASA)

Mjesečeva sjena potpuno će promašiti Zemlju, proći će otprilike 750 milja (1200 km) ispod Južnog pola.

Ali Mjesečeva vanjska sjena, ili polusjena, dira dio južne hemisfere, što rezultira djelomičnom pomrčinom koja će biti vidljiva u različitoj mjeri blizu zalaska sunca na dijelu južnog Tihog oceana, te južnim i zapadnim dijelovima Južne Amerike, uključujući Čile, Argentinu, Urugvaj, južni Peru, južnu Boliviju, zapadni Paragvaj i maleni komadić Brazila.


Najveća pomrčina događa se iznad južnog Tihog oceana, 300 milja (480 km) sjeverozapadno od baze Yelcho, čileanske antarktičke istraživačke baze u South Bayu, otok Doumer. Brod ili koćar u blizini ovog mjesta vidjet će kako sunce jedva čisti horizont zapad-sjeverozapad, a gotovo dvije trećine njegovog promjera skriveno je iza mjeseca. Uobičajeno gusta izmaglica horizonta mogla bi ublažiti i donekle pocrvenjeti sunčevu svjetlost .

15.-16. svibnja: Potpuna pomrčina mjeseca

Tijekom potpune pomrčine Mjeseca, čini se da Mjesec postaje crven dok prolazi kroz Zemljinu sjenu. (Izvor slike: NASA)

Ovaj događaj je gotovo savršeno tempiran za većinu Amerike. Mjesec će postati potpuno pomračen u blizini ili neposredno nakon izlaska uz pacifičku obalu Oregona i države Washington i preko većeg dijela zapadne i sjeverno-središnje Kanade, pretvarajući Mjesec u crvenu, sablasnu kuglu.

https://kozmos.hr/top-5-svemirskih-prica-u-2021-godini/

Mjesec će proći južno od središta Zemljine sjene, pa će se tijekom ukupne faze donji dio Mjeseca činiti najsvjetlijim, dok bi se njegov gornji dio trebao činiti osjetno tamnijim i prigušenijim. Međutim, svjetlina i boje koje se pojavljuju na Mjesecu ovisit će isključivo o stanju naše atmosfere, pa je teško unaprijed reći kako bi točno mogao izgledati potpuno pomračeni mjesec.

30.-31.svibnja: spori meteori

Možda bi najdramatičniji događaj na nebu 2022. mogao biti tijekom noći od 30. do 31. svibnja za veći dio Sjeverne Amerike, kada naš planet prođe kroz gusti oblak meteoroida izbačenih prijelomom jezgre malog kometa (73P/Schwassmann -Wachmann 3).

Ova neobična kozmička interakcija možda bi mogla rezultirati nevjerojatnim, iako kratkim prikazom sporo-kretajućih meteora — popularno poznatih kao “zvijezde padalice” – koji se broje u desecima… ili čak stotinama po satu.

Druga polovica lipnja: niz od 5 planeta

Izvor: Skysafari app.

Svih pet planeta golim okom bit će vidljivo istovremeno, poredani u liniju koja će se protezati istočnim i jugoistočnim jutarnjim sumračnim nebom tijekom posljednja dva tjedna lipnja. Ono što je još nevjerojatnije je da će svi oni biti poredani svojim ispravnim redoslijedom od sunca: Merkur, Venera, Mars, Jupiter i Saturn.

13. srpnja: Najveći pun mjesec 2022. godine

Mjesec postaje pun u 14.38 sati. EDT (1838 GMT), a 9 sati i 37 minuta ranije stići će do svoje najbliže točke Zemlji 2022. godine na udaljenosti od 221 994 milja (357 264 km). Kolokvijalno se naziva “supermjesec”. Očekujte veliki raspon morske oseke (iznimno niske do iznimno visoke) nekoliko dana od događaja.

12. kolovoza: vrhunac meteorske kiše Perzeida

Godišnju ljetnu izvedbu kiše meteora Perzeida ozbiljno će ometati svjetlost punog mjeseca.

26. rujna: Perihelična opozicija Jupitera

Opozicija je vrijeme kada su Zemlja i planet udaljeniji od Sunca, kao što je Jupiter, poravnati na istoj strani Sunčevog sustava. (Slika: NASA/JPL-Caltech)

Najveći planet u našem Sunčevom sustavu doći će u opoziciju, i približiti se Zemlji najbliže što je bio od listopada 1963.; udaljenost od 367,4 milijuna milja (591,2 milijuna km). Planet će se nazirati velik i vrlo svijetao naspram mutnih zvijezda sazviježđa riba.

25. listopada: Djelomična pomrčina sunca

Da bi se proizvela ova pomrčina, mjesečeva sjena pada uglavnom na sjeverne polarne regije Zemlje. Bit će vidljiva s istočnog dijela Grenlanda i cijelog Islanda, kao i većine Europe (osim Portugala i zapadnih i južnih dijelova Španjolske), sjeveroistočne Afrike i u različitoj mjeri u velikom dijelu zapadne i središnje Azije. Najveća pomrčina — sa skrivenim gotovo sedam osmina promjera Sunca — događa se na lokalnom zalasku sunca iznad Zapadno-sibirske nizine u blizini grada Nižnjevertovska (~260.000 stanovnika), jednog od najbogatijih gradova u Rusiji.

8. studenoga: Potpuna pomrčina mjeseca

Ova pomrčina pogoduje zapadnoj polovici Sjeverne Amerike, Havajskim otocima, istočnoj Aziji, Indoneziji, Novom Zelandu i istočnoj polovici Australije. Uz Atlantsku obalu, Mjesec će zalaziti dok počne izlaziti iz potpune pomrčine. Mjesec će proći sjeverno od središta sjene i kao što je bio slučaj u svibnju, bit će neobično duga, trajati će sat i 25 minuta. Kao posljedica toga, mogli bismo očekivati umjereno tamnu pomrčinu, koja bi mogla imati smećkastu nijansu preko donjeg dijela mjeseca, u kontrastu sa svjetlijim bakrenocrvenim gornjim rubom.

7.-8. prosinca: “M&M” večer

Izvor: Skysafari app.

Tijekom večernjih sati 7. prosinca, puni Mjesec će proći iznimno blizu Marsa, zapravo ga skrivajući za dijelove Sjeverne Amerike, bez sumnje izazivajući pitanje koje će se te noći mnogo puta ponoviti: “Što je ona svijetla žuto-narančasta zvijezda odmah ispod mjeseca?”

Mars će doći u opoziciju sa Suncem 8. prosinca, izlaziti dok sunce zalazi, dostići najvišu točku na nebu u ponoć i zalaziti pri izlasku sunca. Tada će zasjati magnitudom -1,9, nadmašujući čak i Sirius, najsjajniju od svih zvijezda na našem noćnom nebu.

13.-14. prosinca: Vrhovi meteorske kiše Geminida

Kiša meteora Geminid, sada rangirana kao najbolja od godišnjih meteorskih kiša, ima tu nesreću što se javlja u vrijeme posljednje četvrtine Mjeseca, što će prilično prigušiti sve osim najsvjetlijih meteora tijekom poslijeponoćnih sati.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram-t.me/kozmoshr

Izvor:

Rao J., (03. siječnja, 2022.), “The best night sky events to see in 2022,” livescience.com

Pratite Kozmos na Google Vijestima.