kozmos.hr
Astronomija u Hrvatskoj

Na noćnom nebu iznad Italije izgorio sjajan meteor bolid, vidio se i u Hrvatskoj

Bolid iznad srednje Italije. Izvor: Hrvatski astronomski savez / Facebook.com.
objavljeno

Iz Hrvatskog astronomskog saveza izvijestili su o sjajnom meteoru bolid koji je sinoć oko 19:55 proletio atmosferom iznad središnje Italije.

Vatrena kugla bila je vidljiva i iz Hrvatske

Bolid je na mjestu preleta na trenutke bio sjajniji od Mjeseca, a mogao se vidjeti i iz mnogih dijelova Hrvatske, osobito Istre. Vatrena kugla sjajila je oko desetak sekundi.

Na priloženom videozapisu bolid je snimljen iz Lovrečice kod Umaga.

Hrvatski astronomski savez odmah primio brojne dojave i upite građana

Brojni građani odmah su dojavili i poslali svoje upite u vezi bolida Hrvatskom astronomskom savezu. Hrvatska i Globalna meteorska mreža zabilježili su ovaj fenomen te trenutno prikupljaju i obrađuje podatke i informacije. Službeno izvješće bit će objavljeno kasnije tokom dana.

Radi se o svemirskom objektu koji je vjerojatno došao iz Asteroidnog pojasa, a izgorio je prolazeći atmosferom iznad središnje Italije.

Izvor: Hrvatski astronomski savez / Facebook.com.
Sjajni meteor bolid iznad srednje Italije. Izvor: Hrvatski astronomski savez / Facebook.com.
Bolid iznad srednje Italije. Izvor: Hrvatski astronomski savez / Facebook.com.
Izvor: Hrvatski astronomski savez / Facebook.com.

U priopćenju Hrvatskog astronomskog saveza na društvenoj mreži Facebook stoji sljedeće: Meteor bolid iznad srednje Italije / Obzirom na veliki broj dojava i upita građana, želimo izvijestiti da je oko 19:55 sjajna vatrena kugla (meteor bolid) opažana sa mnogo lokacija iz Hrvatske, a riječ je o izgaranju svemirskog tijela vjerojatno porijeklom iz Asteroidnog pojasa koje je prema trenutnim procjenama izgorilo u atmosferi negdje iznad srednje Italije. Vatrena kugla (meteor bolid) trajala je 10-ak sekundi, a iz naših krajeva je bila sjajnija od Mjeseca starog 4-5 dana, što znači da je iznad mjesta preleta vrlo vjerojatno bila značajno sjajnija od punog Mjeseca. Hrvatska odnosno Globalna meteorska mreža je zabilježila pojavu te se trenutno prikupljaju i obrađuju podaci, a preliminarno izvješće se može očekivati sutra do kraja dana. Za sada objavljujemo snimke događaja koje su uhvatile meteorske kamere iz Huma i Roča u Istri.“ – Hrvatski astronomski savez / Facebook.com.

Iznad Hrvatske sinoć ‘zabljesnuo’ meteor

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

Izvori:

Hrvatski astronomski savez, 5. ožujka, Facebook.com.

 

Ja sam Matija Klarić.
Student sam Ekonomskog fakulteta, a u slobodno se vrijeme bavim volonterstvom te istraživanjem, čitanjem i pisanjem o mojim omiljenim temama; svemiru, astronomiji, astrofizici i tehnologiji.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.

CroCube