kozmos.hr
Tehnologija

Lansiranje misije Artemis 1 odgođeno na studeni

Raketa Mega Moon u sklopu misije Artemis. Izvor: NASA/Frank Michaux.
autor
objavljeno

Nakon nekoliko neuspješnih pokušaja i najava o skorom lansiranju, iz NASA-e su objavili da misije Artemis ipak neće poletjeti sve do studenoga.

Niz odgoda se nastavlja

NASA je početkom rujna odustala od drugog pokušaja lansiranja probnog leta svoje nove rakete u sklopu misije Artemis. Razlog je bio curenje koje je odgodilo punjenje rakete gorivom. Ova je odgoda uslijedila nekoliko dana nakon prve (29. kolovoza 2022.) kada je NASA također morala otkazati lansiranje nakon niza komplikacija koji su kulminirali neobjašnjivim problemima povezanim s motorom.

Novi pokušaj lansiranja trebao se odviti u utorak (27. rujna), ali je uragan Ian stao na put realizaciji plana. Naime, snažna oluja koja je pogodila Sjedinjene Američke Države prisilila je NASA-u da ponovno odgodi lansiranje. Ovoga puta Agencija je morala i povuče raketu s platforme 39B u svemirskom centru Kennedy na Floridi te ju vratiti u sigurnost zgrade za sklapanje vozila.


Zašto je misija Artemis I važna?

Uragan je svemirski centar na Floridi pogodio u četvrtak (29. rujna), no na sreću čini se da je prostrani Kennedyjev centar dobro izdržao vrtlog. Postrojenje je doživjelo tek manji prodor vode u nekoliko područja, a ‘postava’ Artemis 1 misije – raketa Space Launch System (SLS) na čijem je vrhu kapsula Orionnije pretrpjela nikakvu štetu, izjavili su dužnosnici NASA-e u najnovijem ažuriranju u petak poslijepodne (30. rujna).

Raketa sigurna, ali čeka

Iako su raketa i kapsula na sigurnom, uragan je ipak donio novu veliku odgodu. NASA se nada da će lansiranje napokon biti obavljeno između 12. i 27. studenog, iako još nisu odredili koji bi im bio ciljni datum unutar ovog raspona. „Lansiranje u studenome daje vremena zaposlenicima u Kennedyju da se pozabave potrebama svojih obitelji i domova nakon oluje, ali isto tako daje timovima vrijeme da obave dodatne provjere rakete prije povratka na platformu za lansiranje,“ napisali su dužnosnici NASA-e u priopćenju. Dio posla uključivat će sustav za završetak leta (flight termination system ili FTS) koji je dizajniran da uništi raketu ako skrene s kursa tijekom lansiranja.

NASA želi spustiti još jedan lander na Mjesec

Misija Artemis I

Artemis I (ranije Exploration Mission-1) bit će prvi test NASA-inih sustava za istraživanje dubokog svemira – svemirske letjelice Orion, rakete Space Launch System (SLS) i zemaljskih sustava u svemirskom centru Kennedy u Cape Canaveralu na Floridi.

SLS-raketa i svemirska letjelica Orion na platformi za lansiranje (Launch Pad 39B) u NASA-inom svemirskom centru Kennedy na Floridi 14. travnja 2022. (©NASA, Ben Smegelsky).
SLS-raketa i svemirska letjelica Orion na platformi za lansiranje (Launch Pad 39B) u NASA-inom svemirskom centru Kennedy na Floridi 14. travnja 2022. (©NASA, Ben Smegelsky).

Artemis I prva je u nizu sve složenijih misija. Riječ je o misiji koja za cilj ima testno letenje bez posade koji će pružiti temelj za ljudska istraživanja dubokog svemira i pokazati našu predanost i sposobnost proširenja ljudskog postojanja na Mjesec i dalje.

Letjelicu će lansirati najmoćnija raketi na svijetu, a letjet će dalje nego druga ranija letjelica. Putovat će 450 tisuća kilometara od Zemlje, tisućama kilometara iza Mjeseca, tijekom misije od oko četiri do šest tjedana. Orion će ostati u svemiru dulje nego što je to učinio bilo koji brod za astronaute bez pristajanja na svemirsku stanicu.


Proširen opseg istraživanja Artemis misije

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

Izvori:

NASA (30. rujna 2022.), „Teams Confirm No Damage to Flight Hardware, Focus on November for Launch,“ blogs.nasa.gov (pristup 1. listopada 2022).

Mike Wall (30. rujna 2022.), „Hurricane Ian pushes Artemis 1 moon launch to mid-November,“ space.com (pristup 1. listopada 2022).

Anonymus (1. listopada 2022.), „NASA eyes November for launch attempt of Moon rocket,“ phys.org (pristup 1. listopada 2022).

 

Pratite Kozmos na Google Vijestima.