kozmos.hr
Svemir

Proširen opseg istraživanja Artemis misije

Slika Gruithuisenovih kupola na koje NASA planira poslati lender i rover (©NASA/GSFC/Arizona State University).
autor
objavljeno

NASA je nedavno odlučila u misiju Artemis uključiti još dva istraživanja koja bi trebala pomoći razumijevanju našeg lunarnog susjeda.

Artemis I misija

Artemis I (ranije Exploration Mission-1) bit će prvi test NASA-inih sustava za istraživanje dubokog svemira – svemirske letjelice Orion, rakete Space Launch System (SLS) i zemaljskih sustava u svemirskom centru Kennedy u Cape Canaveralu na Floridi.

Tijekom Artemide I, Orion će se odvažiti na putovanje tisućama kilometara iza Mjeseca tijekom misije koja će trajati otprilike četiri do šest tjedana (©NASA).
Tijekom Artemide I, Orion će se odvažiti na putovanje tisućama kilometara iza Mjeseca tijekom misije koja će trajati otprilike četiri do šest tjedana (©NASA).

Artemis I prva je u nizu sve složenijih misija. Riječ je o misiji koja za cilj ima testno letenje bez posade koji će pružiti temelj za ljudska istraživanja dubokog svemira i pokazati našu predanost i sposobnost proširenja ljudskog postojanja na Mjesec i dalje.

Letjelicu će lansirati najmoćnija raketi na svijetu, a letjet će dalje nego druga ranija letjelica. Putovat će 450 tisuća kilometara od Zemlje, tisućama kilometara iza Mjeseca, tijekom misije od oko četiri do šest tjedana. Orion će ostati u svemiru dulje nego što je to učinio bilo koji brod za astronaute bez pristajanja na svemirsku stanicu.


Novi instrumenti i planirana istraživanja

NASA je za Artemis misiju koja će proučavati Mjesec odabrala uključiti još dva nova znanstvena istraživanja, a jedno od njih trebao bi po prvi puta istražiti tajanstvene Gruithuisen kupole.

Novi dodatci odabrani su za uključivanje u misiju putem NASA-inog poziva za podnošenje prijedloga za Payloads and Research Investigations on the Surface of the Moon (PRISM). Instrumenti će biti isporučena na Mjesečevu površinu na budućim letovima kroz NASA-inu inicijativu Commercial Lunar Payload Services (CLPS), koja je jedan dio veće arhitekture istraživanja Mjeseca planirane za ovo desetljeće.

„Dvije studije bavit će se važnim znanstvenim pitanjima vezanim uz Mjesec. Prva će proučavati geološke procese ranih planetarnih tijela koja su sačuvana na Mjesecu, istražujući rijedak oblik lunarnog vulkanizma. Drugi će proučavati učinke Mjesečeve niske gravitacije i okoline zračenja na kvasac, modelni organizam koji se koristi za razumijevanje odgovora i popravka oštećenja DNK,“ rekao je Joel Kearns.

Lunar-VISE

Lunar Vulkan Imaging and Spectroscopy Explorer (Lunar-VISE) čini skup od pet instrumenata, od kojih će dva biti postavljena na stacionarni lander, a tri na mobilni rover koji će pružati kao uslugu dobavljač CLPS-a.

Slika Gruithuisenovih kupola na koje NASA planira poslati lender i rover (©NASA/GSFC/Arizona State University).
Slika Gruithuisenovih kupola na koje NASA planira poslati lender i rover (©NASA/GSFC/Arizona State University).

Tijekom 10 zemaljskih dana (tj. jednog lunarnog dana), Lunar-VISE istraživat će ​​vrh jedne od Gruithuisen kupola. Naime, znanstvenici smatraju da je ove kupole formirala ljepljiva magma bogata silicijevim dioksidom, po sastavu slična granitu. Na Zemlji ovakvim formacijama potrebni su oceani tekuće vode i tektonika ploča da bi se formirali. Ta činjenica, dakako, otvorila je mnoga pitanje jer na mjesecu očito nedostaju ti čimbenici. Analizom lunarnog regolita na vrhu jedne od ovih kupola prikupit će se podatci za koje se znanstvenici nadaju da će pomoći u razumijevanju načina na koji su kupole formiranje i evoluirale tijekom vremena. Podatci će također pomoći u informiranju budućih robotskih i ljudskih misija na Mjesec.


LEIA

Drugo odabrano istraživanje – znanstveni paket Lunar Explorer Instrument for space biology Applications (LEIA) – mali je uređaj baziran na CubeSat-u. LEIA će osigurati biološka istraživanja na Mjesecu koja se ne mogu simulirati ili replicirati s velikom točnosti na Zemlji ili na Međunarodnoj svemirskoj postaji.

U sklopi istraživanja na Mjesečevu površinu isporučit će se kvasac Saccharomyces cerevisiae te proučavati njegova adaptacija na zračenje i lunarnu gravitaciju. S. cerevisiae je čest u ispitivanja ljudske biologije, posebno u područjima genetike, stanične i molekularne replikacije i procesa diobe, te odgovora oštećenja DNK na čimbenike okoliša kao što je zračenje.

Podatci koje će LEIA poslati – zajedno s prethodno postojećim podatcima iz drugih bioloških studija – mogli bi pomoći znanstvenicima da odgovore na desetljećima staro pitanje kako djelomična gravitacija i stvarno zračenje dubokog svemira u kombinaciji utječu na biološke procese.

Odgođeno testiranje misije Artemis I

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

Izvori:

Sean Potter, Josh Handal, Karen Fox, Nilufar Ramji (3. lipnja 2022.), „NASA Selects New Instruments for Priority Artemis Science on Moon,“ nasa.gov (pristup 4. lipnja 2022).

Kathryn Hambleton (29. studenoga 2021.), „Around the Moon with NASA’s First Launch of SLS with Orion,“ nasa.gov (pristup 4. lipnja 2022.)

Caroline Capone (20. travnja 2022.), „A Lunar Mystery: The Gruithuisen Domes,“ moon.nasa.gov (pristup 4. lipnja 2022).

Pratite Kozmos na Google Vijestima.