kozmos.hr
Svemir

Odgođeno testiranje misije Artemis I

SLS-raketa i svemirska letjelica Orion na platformi za lansiranje (Launch Pad 39B) u NASA-inom svemirskom centru Kennedy na Floridi 14. travnja 2022. (©NASA, Ben Smegelsky).
autor
objavljeno

Nakon niza odgoda i tehničkih problema iz NASA-e su objavili da će se raketa i letjelica misije Artemis I vratiti s platforme u zgradu za montažu.

Artemis I misija

Artemis I (ranije Exploration Mission-1) bit će prvi test NASA-inih sustava za istraživanje dubokog svemira – svemirske letjelice Orion, rakete Space Launch System (SLS) i zemaljskih sustava u svemirskom centru Kennedy u Cape Canaveralu na Floridi.

Artemis I prva je u nizu sve složenijih misija. Riječ je o misiji koja za cilj ima testno letenje bez posade koji će pružiti temelj za ljudska istraživanja dubokog svemira i pokazati našu predanost i sposobnost proširenja ljudskog postojanja na Mjesec i dalje.

Letjelicu će lansirati najmoćnija raketi na svijetu, a letjet će dalje nego druga ranija letjelica. Putovat će 450 tisuća kilometara od Zemlje, tisućama kilometara iza Mjeseca, tijekom misije od oko četiri do šest tjedana. Orion će ostati u svemiru dulje nego što je to učinio bilo koji brod za astronaute bez pristajanja na svemirsku stanicu.


SLS-raketa i svemirska letjelica Orion na platformi za lansiranje (Launch Pad 39B) u NASA-inom svemirskom centru Kennedy na Floridi 14. travnja 2022. (©NASA, Ben Smegelsky).
SLS-raketa i svemirska letjelica Orion na platformi za lansiranje (Launch Pad 39B) u NASA-inom svemirskom centru Kennedy na Floridi 14. travnja 2022. (©NASA, Ben Smegelsky).

Problemi s misijom

Raketa i letjelica postavljeni su na platformu za lansiranje 17. ožujka kako bi se obavila ‘mokra generalna proba’ (eng. wet dress rehearsal) tijekom se provodi punjenje SLS-a raketnim gorivom, probno odbrojavanje do polijetanja te – općenito – testiranje svih mehanizama i procesa koji će voditi do samog lansiranja.

Testiranje je počelo 1. travnja i trebala je završiti oko 48 sati kasnije, no nekoliko tehničkih problema i lansiranje privatne misije astronauta Ax-1 8. travnja s obližnje platforme, znatno su pomaknuli stvari.

U subotu (16. travnja) NASA je objavila odluku koja će još više odgoditi testiranje. Naime, planiraju vratiti SLS i Orion u zgradu za montažu vozila (VAB) kako bi riješili neke uočene probleme (neispravan ventil u mobilnom lansirnom tornju te curenje vodika u jednoj od ‘pupčanih’ linija koje povezuju toranj s raketom). Vraćanje će također omogućiti nadogradnju sustava koji koriste plinoviti dušik.

‘Skidanje’ s platforme

Iako NASA-in tim još uvijek analizira podatke i planira sljedeće korake, plan je vratiti letjelicu u zgradu za montažu početkom sljedećeg tjedna. Charlie Blackwell-Thompson, direktor lansiranja Artemisa, rekao je da je trenutni plan da se povratak odvije oko utorka 26. travnja.

Raketi će vjerojatno trebati oko 12 sati da se vrati u postrojenje – otprilike koliko je, primje mjesec dana, trajala i njena ‘vožnja’ prema platformi za lansiranje. Nejasno je koliko će dugo Artemis ostati u zgradi, jer tim još nije siguran koliko ih posla čeka.

Nove odgode

Primjerice tim može odlučiti ograničiti svoje aktivnosti na minimum koji je potreban za ‘mokro testiranje’ – što će smanjiti vrijeme provedeno u zgradi – ili se pak mogu odlučiti za uvođenje novih modifikacija koje će pomoći SLS-u i Orionu da se pripreme za njihovo stvarno lansiranje.


No iz NASA-e uvjeravaju da će definitivno završiti što su započeli – „Apsolutno ćemo se vratiti [na platformu]; apsolutno ćemo odraditi mokru generalnu probu. Samo je pitanje koje je pravo vrijeme i pravi način da se to učini,“ rekao je Tom Whitmeyer, jedan od čelnih ljudi tima.

NASA je namjeravala lansirati Artemis I već sredinom lipnja, no već je sada jasno da će se taj rok teško postići s obzirom na sve ove odgode i komplikacije. Umjesto toga pretpostavlja se da će lansiranje biti negdje iza srpnja, uz malu vjerojatnost ranijeg lansiranja.

Budite i Vi dio Artemis misije!

Artemis I bit će prvi test letenja bez posade rakete Space Launch System i svemirske letjelice Orion. Ovaj testni let otvara vrata ponovnom ljudskom slijetanju na Mjesec!

Artemis I bit će prva u nizu sve složenijih misija za izgradnju dugoročne ljudske prisutnosti na Mjesecu u narednim desetljećima.

Raketa Artemis I misije sa sobom će također nositi ‘flash’ pogon na koji svatko može upisati svoje ime i prezime ta tako postati dijelom ovog važnog koraka u istraživanju Svemira.

Artemis I spreman za lansiranje

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

Izvori:

Mike Wall (19. travnja 2022.), „NASA to roll Artemis 1 moon rocket off the launch pad early next week,“ space.com (pristup 20. travnja 2022).

Kathryn Hambleton (18. ožujka 2022.), „NASA’s Mega Moon Rocket, Spacecraft Complete First Roll to Launch Pad,“ nasa.gov (pristup 20. travnja 2022).

Chelsea Gohd (18. ožujka 2022.), „NASA’s new moon rocket, its most powerful ever, rolls out for 1st time,“ space.com (pristup 20. travnja 2022).

Kathryn Hambleton (29. studenoga 2021.), „Around the Moon with NASA’s First Launch of SLS with Orion,“ nasa.gov (pristup 20. travnja 2022).

Pratite Kozmos na Google Vijestima.