kozmos.hr
Svemir

NASA zakazala lansiranje rakete Artemis 1 za 16. studeni

Raketa Mega Moon u sklopu misije Artemis. Izvor: NASA/Frank Michaux.
objavljeno

NASA planira lansirati raketu Artemis 1 s lansirane rampe 39b u Cape Canaveralu, Florida, 16. studenog u 1:04 ujutro EST (odnosno 7:04 prema našem vremenu).

Artemis 1 polijeće 16. studenog

Uragan Nicole koji je po dolasku na američko kopno denominiran u tropsku oluju, prošli je tjedan prouzročio štetu na traci izolacijskih brtava svemirske letjelice Orion koja polijeće u svemir povrh NASA-ine rakete Artemis 1. Unatoč šteti koju su izazvali jaki vjetrovi, voditelji misije jučer (14. studenog) su održali sastanak kako bi analizirali spremnost Artemisa odnosno Svemirskog lansirnog sustava (SLS) za polijetanje. “Nema promjena što se tiče našeg plana da lansiramo 16. studenog” – rekao je Mike Sarafin, voditelj misije Artemis u NASA-inom sjedištu u Washinghtonu.  “Jednoglasan zaključak bio je da smo u dobroj poziciji za nastavak odbrojavanja prema lansiranju”, dodaje Jeremy Parsons, zamjenik upravitelja NASA-inog programa Exploration Ground Systems u Svemirskom centru Kennedy (KSC) na Floridi.


Ako u sljedeća 24 sata sve nastavi po planu, i ako provjere opreme prije kriogenog punjenja goriva (koje je zakazano za danas 15. studenog) prođe dobro, lansiranje misije Artemis 1 s lansirane rampe 39b započet će sutra (16. studenog) u 1:04 ujutro EST (odnosno 7:04 CET prema našem vremenu). Punjenje goriva, odbrojavanje i lansiranje može se pratiti besplatno i uživo, zahvaljujući NASA-inom službenom YouTube kanalu.

Nicole otrgnuo tri metra RTV trake na izolacijskoj brtvi

Glavnu zabrinutost predstavljala je traka (RTV) koja je služila za izglađivanje jedne od manjih praznina na dijelu letjelice Orion. Uragan Nicole otrgnuo je tri metra RTV trake s Oriona, što može biti problematično jer potencijalno stvara neželjeni protok zraka tijekom lansiranja i leta. Takva pojava opasna je ako dovede do prekomjernog zagrijavanja, a u najgorem scenariju može doći i do eksplozije.

Međutim, daljnjim pregledima i višestrukim analizama ustanovlljeno je da je vozilo još uvijek u stanju izvesti let. “Promatrali smo cijeli niz komponenata od svemirske letjelice Orion sve do baze sustava i složili smo se da je rizik ograničen na temelju izvješća o opasnostima koje smo dobili”, rekao je Sarafin novinarima. “Bez obzira na to, ako se pojavi problem koji bi zadovoljio neki od naših kriterija zabrane leta, odgodit ćemo lansiranje”, naveo je Sarafin.

Lansiranje misije Artemis 1 odgođeno na studeni

Artemis 1 postavlja temelje za povratak na Mjesec

Unatoč tome što i dalje postoji šansa da se misija odgodi, Parsons je pohvalio tim misije Artemis 1 za ustrajnost kroz mnoge probleme i neuspjehe s kojima se misija dosad suočavala. “I da vam kažem jednu stvar, tim je uspješno testirao pogon na svim cilindrima u ovom trenutku, tako da ne mogu biti ne ponosan na njih. Jer da ste me pitali prije nekoliko tjedana, bismo li prošli kroz oluju poput uragana Nicole … i ostali u dobroj formi, rekao bih “hej, šanse su vjerojatno male”. Ali ovaj tim je uspješno testirao sve cilindre,” objašnjava Parsons.

Artemis 1 lansirat će svemirsku letjelicu Orion povrh SLS-a prema Mjesečevoj orbiti. Misija bez posade namijenjena je uspostavljanju temelja za buduće Artemis misije koje bi trebale vratiti čovjeka na Mjesec i potencijalno ostvariti održivu ljudsku prisutnost ondje. Artemis 2 imat će se cilj poslati ljudsku posadu u orbitu Mjeseca najranije 2023., a Artemis 3 trebao bi vratiti čovjeka na Mjesečevu površinu 2024. ili 2025.


Artemis III vraća ljude na Mjesec do 2025., NASA identificirala 13 potencijalnih lokacija za slijetanje

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

Ja sam Matija Klarić.
Student sam Ekonomskog fakulteta, a u slobodno se vrijeme bavim volonterstvom te istraživanjem, čitanjem i pisanjem o mojim omiljenim temama; svemiru, astronomiji, astrofizici i tehnologiji.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.