kozmos.hr
Jeste li znali?

Zašto nekada danju vidimo Mjesec?

Sunce na danjem nebu (SciTechDaily).
autor
objavljeno

Iako smo svi svjedočili pojavi našeg noćnog suputnika tijekom podneva, jeste li se ikada zapitali kako je i zašto Mjesec ponekad vidljiv paralelno sa Suncem?

Podnevni Mjesec

Mjesec ponekad vidimo danju iz istog razloga iz kojeg ga vidimo noću – reflektira svjetlost sa Sunca – a njegova blizina Zemlji čini ga svjetlijim od dnevnog ili noćnog neba. Na kraju krajeva Mjesec je ipak, nakon Sunca, najsjajniji nebeski objekt koji možemo vidjeti.

No, Mjesec nije uvijek vidljiv danju! To je zbog Zemljine atmosfere i orbitalnog ciklusa našeg prirodnog satelita. Naime, da naš planet nema atmosferu, Mjesec bi bio vidljiv cijelo vrijeme. S druge pak strane Mjesečeve mijene – koje su rezultat orbitalnog ciklusa našeg prirodnog satelita – znače da je on ponekad pozicioniran tako da je njegova osvijetljena strana okrenuta prema Suncu (tj. dalje od Zemlje), pa je praktički nevidljiv tijekom dana.


15 zanimljivosti o Mjesecu

Usred bijela dana

Čestice plina u našoj atmosferi – uglavnom dušik i kisik – raspršuju svjetlost koja ima kratku valnu duljinu, poput plave i ljubičaste svjetlosti. Ovo raspršenje, koje uključuje upijanje i ponovno emitiranje svjetlosti u drugom smjeru, daje Zemlji plavo nebo.

Mjesec na danjem (lijevo) i noćnom (desno) nebu (©NASA).
Mjesec na danjem (lijevo) i noćnom (desno) nebu (©NASA).

Kako bi bio vidljiv tijekom dana, Mjesec mora nadvladati raspršenu sunčevu svjetlost. Dva ili tri dana oko perioda mladog Mjeseca naš prirodni satelit nevidljiv je promatračima na Zemlji, budući da njegov položaj na nebu znači da Sunčeva raspršena svjetlost nadmašuje Mjesec. No, kao što to obično biva, relativna blizina Mjeseca Zemlji (prosječno 384 400 kilometara) znači da nam se svjetlo koje on reflektira čini svjetlijim od objekata koji emitiraju ili reflektiraju svjetlo koji su udaljeniji (poput zvijezda ili drugih planeta).

Raspršena sunčeva svjetlost toliko je žarka na našem nebu da često nadjačava svjetlost zvijezda tijekom dana – no, nije uvijek dovoljno žarka da nadjača refleksiju svjetlosti Mjeseca.

Čimbenici

Astronomi koriste površinsku svjetlinu kao način kvantificiranja prividne svjetline objekata na nebu, kao što su galaksije ili maglice, mjerenjem količine svjetlosti koju emitiraju preko područja noćnog neba, promatranog sa Zemlje. Budući da je Mjesec bliži Zemlji od zvijezda, njegova površinska svjetlina veća je od površinske svjetline neba, što znači da ga ponekad lako možemo vidjeti kako ‘svijetli’ tijekom dana.

Međutim, na vidljivost Mjeseca tijekom dana utječu i drugi čimbenici, uključujući godišnja doba, trenutnu fazu Mjeseca i koliko je nebo vedro određenog dana. Kada se sve zbroji i oduzme Mjesec je vidljiv danju u prosjeku 25 dana u mjesecu tijekom cijele godine.

Ostalih pet dana potpada u faze mladog mjeseca i punog mjeseca. Blizu faze mladog mjeseca, naš prirodni satelit preblizu je Sunca da bi se moglo vidjeti. S druge strane kad je blizu punog Mjeseca, vidljiv je samo noću jer izlazi pri zalasku Sunca, a zalazi pri izlasku Sunca.


Tijekom punog Mjeseca naš prirodni satelit i Sunce nalaze se u potpuno suprotnim položajima, što znači da kako Sunce izlazi, tako Mjesec zalazi (i obrnuto). Kako vrijeme prolazi Mjesec se pomiče iz svoje 'pune' faze te je tjedan dana nakon faze punog Mjeseca jedno od najboljih perioda za njegovo uočavanje na danjem nebu (©ScienceABC).
Tijekom punog Mjeseca naš prirodni satelit i Sunce nalaze se u potpuno suprotnim položajima, što znači da kako Sunce izlazi, tako Mjesec zalazi (i obrnuto). Kako vrijeme prolazi Mjesec se pomiče iz svoje ‘pune’ faze te je tjedan dana nakon faze punog Mjeseca jedno od najboljih perioda za njegovo uočavanje na danjem nebu (©ScienceABC).

Kada i kako vidjeti Mjesec danju

Mjesec je iznad horizonta 12 sati dnevno, ali se njegov izgled ne mora uvijek poklapati s dnevnim satima. Primjerice zimi, kada su dani kraći, ima manje vremena da Mjesec bude vidljiv tijekom dana.

Najbolje vrijeme za vidjeti Mjesec na dnevnom svjetlu je tijekom prve četvrti (tjedan dana nakon mladog Mjeseca) i treće četvrti (tjedan dana nakon punog Mjeseca). U prvoj četvrtini, tijekom poslijepodneva, naš prirodni satelit može se vidjeti kako se diže na istočnom nebu. U trećem tromjesečju bit će vidljiv ujutro, zalazeći na zapadnom nebu. Ove faze su najduža razdoblja u kojima je mjesec vidljiv sa Suncem na nebu, u prosjeku pet do šest sati dnevno.

Zašto se Mjesec ponekad čini veći i bliži?

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

Izvori:

Martin McGuigan (31. listopada 2022.), „Why can we sometimes see the moon in the daytime?,“ livescience.com (pristup 4. studenoga 2022).

Tricia Talbert (19. listopada 2022.), „Why Can You See the Moon During the Day? We Asked a NASA Scientist: Episode 19,“ nasa.gov (pristup 4. studenoga 2022).

Ashish (8. srpnja 2022.), „Why Do We Sometimes See the Moon During the Day?,“ scienceabc.com (pristup 4. studenoga 2022).

Pratite Kozmos na Google Vijestima.