kozmos.hr
Svemir

Sateliti ‘Blue’ i ‘Gold’ polijeću na Mars 2024.

Izvor: UC Berkeley.
objavljeno

Sveučilište u Kaliforniji, Berkley, šalje satelite “Gold” i “Blue” na Mars, u listopadu 2024.

Sateliti će istraživati Marsovu atmosferu te njegovu interakciju sa solarnim vjetrom sve do 2026., u sklopu misije Escape and Plasma Acceleration and Dynamics Explorers (ESCAPADE), objavila je NASA prošlog tjedna.

Putovanje na Mars trajat će oko 11 mjeseci, nakon čega će se Blue i Gold razdvojiti i započeti svoje zasebne misije.

Niski troškovi, velike šanse za uspjeh

Projekt je pokazao da je moguće u kratkom vremenu projektirati letjelicu za istraživanje drugog planeta, i to s budžetom manjim od 80 milijuna dolara. NASA-ine tipične misije zahtijevaju desetljeća pripreme i milijarde dolara sredstava.

Ove misije predstavljaju “novi komercijalni, visoko rizični način rada”, tvrdi vođa misije Robert Lillis, pomoćni direktor SSL-a (Berkeley’s Space Sciences Laboratory) za planetarnu znanost i astrobiologiju. “Umjesto da potrošimo 800 milijuna dolara za 95% šanse uspjeha, možemo li potrošiti 80 milijuna dolara za 80% šanse? To NASA pokušava otkriti ovim misijama.”

Tim sa sveučilišta Berkley surađivat će s Rocket Labom, svemirskom tvrtkom sa sjedištem u Long Beachu. To je ujedno i cilj NASA-inog program SIMPLEx (Small Innovative Missions for Planetary Exploration) koji nastoji financijski povezati akademiju i industriju te otvoriti nova vrata razvoju planetarne znanosti baziranoj na svemirskim satelitima.

Izvor: Rocket Lab.
Izvor: Rocket Lab.

Rocket Lab je tvrtka koja se bavi gradnjom raketa i platforma za svemirske letjelice za civilne, obrambene i komercijalne korisnike, a NASA je prošlog tjedna potvrdila da su UC Berkeley i Rocket Lab ispunili sve uvjete potrebne za pripremu lansiranja.

Prvotni plan bio je lansiranje dvaju satelita na raketi Psyche u kolovozu 2022., no zbog promjena na lansirnoj komponenti, sateliti će ipak letjeti na Photon-ovoj platformi. . “Instrumenti se nisu promijenili, znanstveni ciljevi se nisu promijenili, ali sve je od lansirne rampe do orbite u svemiru potpuno drugačije”, rekao je Lillis. “Idemo s potpuno novim izvođačem, drugačijim pogonskim sustavom i mnogo kraćim planom misije za dolazak na Mars.”

Istraživanje atmosfere, ionosfere i magnetosfere

Cilj misije je prikupiti podatke potrebne za rekonstruiranje klimatske prapovijesti Marsa. Znanstvenici pretpostavljaju da je Mars nekad imao gustu atmosferu i sadržavao tekuću vodu (rijeke, jezera, a možda i oceane).

“Uz istovremena promatranja Sunčevog vjetra, ionosfere i magnetosfere Marsa, ESCAPADE će nam donijeti prvu” stereo “sliku ovog visoko dinamičnog plazma okruženja”, rekao je Lillis.

https://kozmos.hr/voda-na-marsu-mogla-bi-biti-pohranjena-u-stijenama-hematita/

Misija se nadovezuje na desetljeća rada SSL-u na izgradnji satelitskih instrumenata i flote svemirskih letjelica za istraživanje Zemlje, Mjeseca i Marsa. Novi sateliti nosit će SSL-ove instrumente za mjerenje protoka visokoenergetskih elektrona, ioniziranih molekula kisika i ugljičnog dioksida koji ‘bježe’ s Marsa te detektore magnetskog polja.

S ovim satelitima moguće je istodobno mjeriti uvjete na dva različita mjesta, omogućujući znanstvenicima da povežu stanje plazme na jednom mjestu s ionskim tokom na drugom, tvrdi Lillis.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

Izvori:

Sanders R. (23. kolovoza 2021.), ‘Blue’ and ‘Gold’ satellites headed to Mars in 2024, University of California – Berkeley, Phys.org (preuzeto 24. kolovoza 2021.)

Coldewey D. (23. kolovoza 2021.) ‘Blue’ and ‘Gold’ satellites headed to Mars in 2024, techcrunch.com (preuzeto 24. kolovoza 2021.)

Ja sam Matija Klarić.
Student sam Ekonomskog fakulteta, a u slobodno se vrijeme bavim volonterstvom te istraživanjem, čitanjem i pisanjem o mojim omiljenim temama; svemiru, astronomiji, astrofizici i tehnologiji.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.

CroCube