Povežite se s nama

Pretražite Kozmos

Svemir

Sateliti ‘Blue’ i ‘Gold’ polijeću na Mars 2024.

Izvor: UC Berkeley.
Izvor: UC Berkeley.

Sveučilište u Kaliforniji, Berkley, šalje satelite “Gold” i “Blue” na Mars, u listopadu 2024.

Sateliti će istraživati Marsovu atmosferu te njegovu interakciju sa solarnim vjetrom sve do 2026., u sklopu misije Escape and Plasma Acceleration and Dynamics Explorers (ESCAPADE), objavila je NASA prošlog tjedna.

Putovanje na Mars trajat će oko 11 mjeseci, nakon čega će se Blue i Gold razdvojiti i započeti svoje zasebne misije.

Niski troškovi, velike šanse za uspjeh

Projekt je pokazao da je moguće u kratkom vremenu projektirati letjelicu za istraživanje drugog planeta, i to s budžetom manjim od 80 milijuna dolara. NASA-ine tipične misije zahtijevaju desetljeća pripreme i milijarde dolara sredstava.

Nastavak teksta je ispod oglasa.

Ove misije predstavljaju “novi komercijalni, visoko rizični način rada”, tvrdi vođa misije Robert Lillis, pomoćni direktor SSL-a (Berkeley’s Space Sciences Laboratory) za planetarnu znanost i astrobiologiju. “Umjesto da potrošimo 800 milijuna dolara za 95% šanse uspjeha, možemo li potrošiti 80 milijuna dolara za 80% šanse? To NASA pokušava otkriti ovim misijama.”

Tim sa sveučilišta Berkley surađivat će s Rocket Labom, svemirskom tvrtkom sa sjedištem u Long Beachu. To je ujedno i cilj NASA-inog program SIMPLEx (Small Innovative Missions for Planetary Exploration) koji nastoji financijski povezati akademiju i industriju te otvoriti nova vrata razvoju planetarne znanosti baziranoj na svemirskim satelitima.

Izvor: Rocket Lab.

Izvor: Rocket Lab.

Rocket Lab je tvrtka koja se bavi gradnjom raketa i platforma za svemirske letjelice za civilne, obrambene i komercijalne korisnike, a NASA je prošlog tjedna potvrdila da su UC Berkeley i Rocket Lab ispunili sve uvjete potrebne za pripremu lansiranja.

Prvotni plan bio je lansiranje dvaju satelita na raketi Psyche u kolovozu 2022., no zbog promjena na lansirnoj komponenti, sateliti će ipak letjeti na Photon-ovoj platformi. . “Instrumenti se nisu promijenili, znanstveni ciljevi se nisu promijenili, ali sve je od lansirne rampe do orbite u svemiru potpuno drugačije”, rekao je Lillis. “Idemo s potpuno novim izvođačem, drugačijim pogonskim sustavom i mnogo kraćim planom misije za dolazak na Mars.”

Istraživanje atmosfere, ionosfere i magnetosfere

Cilj misije je prikupiti podatke potrebne za rekonstruiranje klimatske prapovijesti Marsa. Znanstvenici pretpostavljaju da je Mars nekad imao gustu atmosferu i sadržavao tekuću vodu (rijeke, jezera, a možda i oceane).

“Uz istovremena promatranja Sunčevog vjetra, ionosfere i magnetosfere Marsa, ESCAPADE će nam donijeti prvu” stereo “sliku ovog visoko dinamičnog plazma okruženja”, rekao je Lillis.

Nastavak teksta je ispod oglasa.

Voda na Marsu mogla bi biti pohranjena u stijenama hematita

Misija se nadovezuje na desetljeća rada SSL-u na izgradnji satelitskih instrumenata i flote svemirskih letjelica za istraživanje Zemlje, Mjeseca i Marsa. Novi sateliti nosit će SSL-ove instrumente za mjerenje protoka visokoenergetskih elektrona, ioniziranih molekula kisika i ugljičnog dioksida koji ‘bježe’ s Marsa te detektore magnetskog polja.

S ovim satelitima moguće je istodobno mjeriti uvjete na dva različita mjesta, omogućujući znanstvenicima da povežu stanje plazme na jednom mjestu s ionskim tokom na drugom, tvrdi Lillis.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

Nastavak teksta je ispod oglasa.

Izvori:

Sanders R. (23. kolovoza 2021.), ‘Blue’ and ‘Gold’ satellites headed to Mars in 2024, University of California – Berkeley, Phys.org (preuzeto 24. kolovoza 2021.)

Coldewey D. (23. kolovoza 2021.) ‘Blue’ and ‘Gold’ satellites headed to Mars in 2024, techcrunch.com (preuzeto 24. kolovoza 2021.)

Nastavak teksta je ispod oglasa.

Pročitaj više

Svemir

Razlog drastičnih promjena razine vode u krateru Jezero još nije jasan – jesu li fluktuacije posljedica sezonskih promjena ili katastrofalnih pojava. Rover Perseverance sada...

Svemir

Znanstvenici rade na novoj metodi koja bi nam mogla pomoći da pretvorimo marsijanski zrak u raketno gorivo. Pretvaranje ugljičnog dioksida u metan i etilen...

Svemir

Suvremeni Crveni planet je gruba, beživotna pustinja, ali geološki podaci pokazuju da je u jednom trenutku ondje bilo gotovo više vode nego na Zemlji....

Svemir

NASA-in robotski lander InSight koji je sletio na Mars (Elysium Planitia) još 2018., u posljednje se vrijeme susreo sa brojnim poteškoćama. Sada je nakon...

Svemir

Zemaljski vulkani imaju mogućnost “super-erupcije” rasuti po cijelom planetu. Na Marsu su fokusirani na jednu regiju i znanstvenici nemaju objašnjenje zašto. Znanstvenici su pronašli...

Svemir

Prema istraživačima, voda je bila prisutna u krateru Jezero dovoljno dugo da to područje učini pogodnim za barem mikrobni život. NASA je otkrila prve...

Svemir

Prvi pokušaj Perseverance-a u kolovozu završio je neočekivanim neuspjehom. Rover Perseverance skupio je uzorak marsovskog tla u svom drugom pokušaju, na što ukazuju slike...

Svemir

Perseverance je sletio na Marsov krater Jezero kako bi pronašao tragove koji upućuju na nekadašnju prisutnost života ondje. Nažalost njegov prvi pokušaj prikupljanja uzorka...

Oglas