kozmos.hr
Svemir

Marsova jezgra mogla bi održavati život putem zračenja

Izvor: nasa.gov.
objavljeno

Duboko ispod zemlje, radioaktivni elementi razlažu molekule vode, proizvodeći sastojke koji mogu potaknuti podzemni život. Ovaj proces održavao je bakterije u izoliranim pukotinama ispunjenima vodom na Zemlji milijunima godina.

Mikrobi u Marsovom podzemlju

Oluje prašine, kozmičke zrake i solarni vjetrovi haraju površinom Crvenog planeta, no ispod površine poneki bi oblik života mogao pronaći svoje utočište.

“Okoliš s najvećim šansama za nastanjivanje na Marsu je podzemlje”, kaže Jesse Tarnas, znanstvenik u NASA-inom laboratoriju za mlazne pogone i vodeći autor nove studije.

Ispitivanje marsovskog podzemlja moglo bi pomoći znanstvenicima da saznaju je li tamo mogao opstati život. Najbolji podzemni uzorci dostupni danas su marsovski meteoriti koji su se srušili na Zemlju.

Marsova površina. Izvor: NASA / JPL-Caltech / MSSS
Marsova površina. Izvor: NASA / JPL-Caltech / MSSS

U kilogramu stijene moglo bi biti i do milijun mikroba

U novoj studiji koja je objavljena u časopisu Astrobiology, J.D. Tarnas i njegovi kolege procijenili su veličinu zrna, sastav minerala i brojnost radioaktivnih elemenata u marsovskim meteoritima te procijenili poroznost Marsove jezgre korištenjem podataka sa satelita i rovera. Uključili su te atribute u računalni model koji je simulirao proces razlaganja molekula (pomoću radijacije) kako bi vidjeli koliko bi učinkovito proces proizveo vodik i sulfate: kemijske sastojke koji mogu potaknuti metabolizam podzemnih bakterija.

Istraživači su izvjestili da je radioliza u podzemlju Marsa mogla održati mikrobne zajednice milijardama godina – a možda i danas.

Znanstvenici su prethodno proučavali proces raspadanja molekula zračenjem na Marsu, ali ovo je prva procjena pomoću Marsovih stijena. Tarnas i njegovi kolege također su procijenili potencijalno bogatstvo života u podzemlju Marsa i otkrili da u kilogramu stijene može postojati čak milijun mikroba.

https://kozmos.hr/nasa-in-insight-lander-otkriva-tajnu-unutarnje-strukture-marsa/

Podzemni život ipak zahtjeva prisutnost vode

Čini se da su analizirani uzorci meteorita napravljeni od stijena koje se zovu ‘regolit breccia’. “Smatra se da oni dolaze s južnih visoravni Marsa, najstarijeg marsovskog tla”, kaže Tarnas.

Podzemni život, kako je opisano ovim istraživanjem, zahtijevao bi vodu. Ostaje nepoznato postoji li podzemna voda na planetu, kaže Lujendra Ojha, znanstvenica sa Sveučilišta Rutgers, koja nije bila uključena u istraživanje.

Izvor: nasa.gov.
Izvor: nasa.gov.

Sljedeći najvažniji korak je utvrđivanje sadrži li Marsovo podzemlje vodu. Ovo istraživanje pomaže u toj potrazi. Ojha kaže: “Gdje ima podzemnih voda, moglo bi biti života”.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

Izvori:

Ogasa N. (15. kolovoza 2021.), Martian Crust Could Sustain Life through Radiation, Meteorites reveal that so long as groundwater is present, the Martian subsurface is habitable, Scientificamerican.com (preuzeto 16. kolovoza 2021.)

Ogasa N. (15. kolovoza 2021.) Martian crust could sustain life through radiation, space.com (preuzeto 16. kolovoza 2021.)

J.D. Tarnas, J.F. Mustard, B. Sherwood Lollar, V. Stamenković, K.M. Cannon, J.-P. Lorand, T.C. Onstott, J.R. Michalski, O. Warr, A.M. Palumbo, and A.-C. Plesa.Astrobiology.Jun 2021.741-756.http://doi.org/10.1089/ast.2020.2386

Ja sam Matija Klarić.
Student sam Ekonomskog fakulteta, a u slobodno se vrijeme bavim volonterstvom te istraživanjem, čitanjem i pisanjem o mojim omiljenim temama; svemiru, astronomiji, astrofizici i tehnologiji.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.

CroCube