Povežite se s nama

Pretražite Kozmos

Svemir

Što ako masivna marsovska jezera uopće nisu bila jezera?

Nakon analize ovih podataka, istraživači su sugerirali da se naslage koje je rover Curiosity proučavao tijekom većine svoje misije nisu zapravo formirale u jezeru.

Znanstvenici sa Sveučilišta u Hong Kongu (HKU) predstavili su novo istraživanje koje osporava popularnu hipotezu o krateru Gale na Marsu. Do sada su podaci rovera Curiosity ukazivali da je ovaj krater u davna vremena mogao biti duboko marsovsko jezero. Međutim, alternativni pogled na iste podatke pokazao je da jezero tamo nikada nije moglo biti.

Je li krater Gale ikada bio duboko marsovsko jezero ili su znanstvenici cijelo vrijeme bili u krivu?

Mjesta istraživanja

Izveli su ga geolozi koji su za analizu uzeli dugo poznate i proučavane podatke. Do tih podataka prethodno je došao rover Curiosity, koji od 2012. istražuje krater Gale i planinu Sharp.

Nastavak teksta je ispod oglasa.

Prethodna analiza

Prethodna analiza pokazala je da su uzorci ovog rovera jezerski sedimenti. S vremenom je postala popularna i gotovo općenito prihvaćena teorija da je prije otprilike tri milijarde godina krater Gale bio veliko marsovsko jezero s tekućom vodom.

Površinski sedimenti?

Međutim, geolozi kažu da NASA -in rover u posljednjih osam godina nije istraživao jezerske sedimente, već površinske sedimente. Autori rada pišu da je Curiosity godinama proveo opsežnu geološku analizu uzoraka koristeći svoje alate.

Depoziti

Nastavak teksta je ispod oglasa.

Nakon analize konkretno ovih podataka, istraživači su sugerirali da se naslage koje je rover proučavao tijekom većine svoje misije nisu zapravo formirale u marsovskom jezeru. Prema njihovom mišljenju, proučavani materijal su naslage nastale milijunima godina kao posljedica atmosferskih oborina i erozije.

Vlažno okruženje

Istraživači nagađaju da su “vlažni okoliš” o kojem se posljednjih godina mnogo govori zapravo tragovi vremenskih utjecaja. Izgledaju neobično jer su se ti procesi dogodili u dalekoj prošlosti kada je na Crvenom planetu padala kiša, a atmosfera se radikalno razlikovala od sadašnje.

NASA-in rover Curiosity pronašao je uvjerljive dokaze da je Mars nekada bio nastanjiv

Nova analiza

Nastavak teksta je ispod oglasa.

Geolozi iz Hong Konga navode brojne podatke iz svojih kemijskih ispitivanja kako bi dokazali svoje argumente. Također su izvršili mjerenja rendgenskim zrakama i usporedili ih s prethodnim snimkama tekstura stijena.

Geološki procesi

Time su utvrdili kako je sastav stijena Marsa povezan s geološkim procesima koji se odvijaju na toj planeti.

Zanimljive kemijske strukture

Zbog toga su u stijenama identificirane vrlo važne kemijske strukture čija se prisutnost ne može objasniti u kontekstu utjecaja okoliša Marsovskog jezera. Ključna je točka, pišu istraživači, da su neki od ovih elemenata pokretni ili se lako otapaju u vodi, dok su drugi nepomični. Drugim riječima, ostaju u stijenama unatoč svim uvjetima.

Nastavak teksta je ispod oglasa.

Evolucija Marsa

Novi će rad poboljšati razumijevanje o razvoju sveukupne marsovske atmosfere i klime na površini Crvenog planeta. Ovo je također važno za proučavanje mogućeg postojanja života na Marsu u prošlosti.

Dodatne informacije

Cjelovito izvješće o studiji može se pronaći u časopisu Science Advances. Sažetak studije objavljen je na web stranici HKU -a.

Pridružite se raspravi u  našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram-t.me/kozmoshr

Nastavak teksta je ispod oglasa.

Izvori:

• Crane, L. (2021, August 6). Ancient Lake in MARS’S Gale crater may have actually been a small pond. New Scientist.
• O’Neill, M. (2021, August 11). Geologists discover that Nasa rover has been Exploring SURFACE Sediments, not ancient lake deposits. SciTechDaily.
• Smith, Y. (2021, August 5). Curiosity celebrates another year on mars. NASA.
• The University of Hong Kong. (n.d.). HKU geologists discover that the NASA rover has been exploring surface sediments, not lake deposits for last eight years – all news – media – HKU.
• Wall, M. (2021, August 6). Giant ancient lake in Gale crater on mars? New study offers different view. Space.com.

 

Nastavak teksta je ispod oglasa.

Pročitaj više

Svemir

Razlog drastičnih promjena razine vode u krateru Jezero još nije jasan – jesu li fluktuacije posljedica sezonskih promjena ili katastrofalnih pojava. Rover Perseverance sada...

Svemir

Znanstvenici rade na novoj metodi koja bi nam mogla pomoći da pretvorimo marsijanski zrak u raketno gorivo. Pretvaranje ugljičnog dioksida u metan i etilen...

Svemir

Suvremeni Crveni planet je gruba, beživotna pustinja, ali geološki podaci pokazuju da je u jednom trenutku ondje bilo gotovo više vode nego na Zemlji....

Svemir

NASA-in robotski lander InSight koji je sletio na Mars (Elysium Planitia) još 2018., u posljednje se vrijeme susreo sa brojnim poteškoćama. Sada je nakon...

Svemir

Zemaljski vulkani imaju mogućnost “super-erupcije” rasuti po cijelom planetu. Na Marsu su fokusirani na jednu regiju i znanstvenici nemaju objašnjenje zašto. Znanstvenici su pronašli...

Svemir

Prema istraživačima, voda je bila prisutna u krateru Jezero dovoljno dugo da to područje učini pogodnim za barem mikrobni život. NASA je otkrila prve...

Svemir

Prvi pokušaj Perseverance-a u kolovozu završio je neočekivanim neuspjehom. Rover Perseverance skupio je uzorak marsovskog tla u svom drugom pokušaju, na što ukazuju slike...

Svemir

Perseverance je sletio na Marsov krater Jezero kako bi pronašao tragove koji upućuju na nekadašnju prisutnost života ondje. Nažalost njegov prvi pokušaj prikupljanja uzorka...

Oglas