kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • Što ako masivna marsovska jezera uopće nisu bila jezera?
Svemir

Što ako masivna marsovska jezera uopće nisu bila jezera?

objavljeno

Nakon analize ovih podataka, istraživači su sugerirali da se naslage koje je rover Curiosity proučavao tijekom većine svoje misije nisu zapravo formirale u jezeru.

Znanstvenici sa Sveučilišta u Hong Kongu (HKU) predstavili su novo istraživanje koje osporava popularnu hipotezu o krateru Gale na Marsu. Do sada su podaci rovera Curiosity ukazivali da je ovaj krater u davna vremena mogao biti duboko marsovsko jezero. Međutim, alternativni pogled na iste podatke pokazao je da jezero tamo nikada nije moglo biti.

Je li krater Gale ikada bio duboko marsovsko jezero ili su znanstvenici cijelo vrijeme bili u krivu?

Mjesta istraživanja

Izveli su ga geolozi koji su za analizu uzeli dugo poznate i proučavane podatke. Do tih podataka prethodno je došao rover Curiosity, koji od 2012. istražuje krater Gale i planinu Sharp.

Prethodna analiza

Prethodna analiza pokazala je da su uzorci ovog rovera jezerski sedimenti. S vremenom je postala popularna i gotovo općenito prihvaćena teorija da je prije otprilike tri milijarde godina krater Gale bio veliko marsovsko jezero s tekućom vodom.

Površinski sedimenti?

Međutim, geolozi kažu da NASA -in rover u posljednjih osam godina nije istraživao jezerske sedimente, već površinske sedimente. Autori rada pišu da je Curiosity godinama proveo opsežnu geološku analizu uzoraka koristeći svoje alate.

Depoziti

Nakon analize konkretno ovih podataka, istraživači su sugerirali da se naslage koje je rover proučavao tijekom većine svoje misije nisu zapravo formirale u marsovskom jezeru. Prema njihovom mišljenju, proučavani materijal su naslage nastale milijunima godina kao posljedica atmosferskih oborina i erozije.

Vlažno okruženje

Istraživači nagađaju da su “vlažni okoliš” o kojem se posljednjih godina mnogo govori zapravo tragovi vremenskih utjecaja. Izgledaju neobično jer su se ti procesi dogodili u dalekoj prošlosti kada je na Crvenom planetu padala kiša, a atmosfera se radikalno razlikovala od sadašnje.

https://kozmos.hr/nasa-in-rover-curiosity-pronasao-je-uvjerljive-dokaze-da-je-mars-nekada-bio-nastanjiv/

Nova analiza

Geolozi iz Hong Konga navode brojne podatke iz svojih kemijskih ispitivanja kako bi dokazali svoje argumente. Također su izvršili mjerenja rendgenskim zrakama i usporedili ih s prethodnim snimkama tekstura stijena.

Geološki procesi

Time su utvrdili kako je sastav stijena Marsa povezan s geološkim procesima koji se odvijaju na toj planeti.

Zanimljive kemijske strukture

Zbog toga su u stijenama identificirane vrlo važne kemijske strukture čija se prisutnost ne može objasniti u kontekstu utjecaja okoliša Marsovskog jezera. Ključna je točka, pišu istraživači, da su neki od ovih elemenata pokretni ili se lako otapaju u vodi, dok su drugi nepomični. Drugim riječima, ostaju u stijenama unatoč svim uvjetima.

Evolucija Marsa

Novi će rad poboljšati razumijevanje o razvoju sveukupne marsovske atmosfere i klime na površini Crvenog planeta. Ovo je također važno za proučavanje mogućeg postojanja života na Marsu u prošlosti.

Dodatne informacije

Cjelovito izvješće o studiji može se pronaći u časopisu Science Advances. Sažetak studije objavljen je na web stranici HKU -a.

Pridružite se raspravi u  našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram-t.me/kozmoshr

Izvori:

• Crane, L. (2021, August 6). Ancient Lake in MARS’S Gale crater may have actually been a small pond. New Scientist.
• O’Neill, M. (2021, August 11). Geologists discover that Nasa rover has been Exploring SURFACE Sediments, not ancient lake deposits. SciTechDaily.
• Smith, Y. (2021, August 5). Curiosity celebrates another year on mars. NASA.
• The University of Hong Kong. (n.d.). HKU geologists discover that the NASA rover has been exploring surface sediments, not lake deposits for last eight years – all news – media – HKU.
• Wall, M. (2021, August 6). Giant ancient lake in Gale crater on mars? New study offers different view. Space.com.

 

Pratite Kozmos na Google Vijestima.

CroCube