kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • NASA-in rover Curiosity možda je riješio misterij metana na Marsu
Svemir

NASA-in rover Curiosity možda je riješio misterij metana na Marsu

Izvor: NASA/JPL-Caltech/MSSS.
objavljeno

Rover pronalazi metan, a svemirska letjelica ne. Tko je u pravu?

Na Zemlji metan dolazi od krava, ali njegov izvor na Marsu dosad je bio misterija.

Na mjerenje utječe doba dana

Znanstvenici su bili zbunjeni zbog očitavanja metana na Marsu, ali sada je NASA korak bliže otkrivanju što se događa s tim plinom na Crvenom planetu. Ispada da doba dana ima velik utjecaj na detekcije metana.

Metan je posebno intrigantan jer može biti nusprodukt živih bića, uključujući mikrobe. Istraživači pokušavaju utvrditi je li Mars nekad bio domaćin mikroorganizama ili mikrobi i dalje žive tamo. Ali nemojte se previše nadati jer metan može imati i geološko podrijetlo.

Ono što je čudno kod metana na Crvenom planetu jest da je NASA-in rover Curiosity otkrio plin na površini u blizini kratera Gale, ali svemirska letjelica Europske svemirske agencije ExoMars Trace Gas Orbiter ne nalazi metan u atmosferi.


Metan na Marsu. Izvor: Wikimedia Commons.
Metan na Marsu. Izvor: Wikimedia Commons.

Instrument izmjerio značajan skok razine metana 2019.

Curiosity-jev prilagodljivi laserski spektrometar (Tunable Laser Spectrometer) radi na analizi uzoraka s Marsa putem svog prijenosnog kemijskog laboratorija. Obično TLS otkrije malu količinu metana koju NASA opisuje kao “ekvivalentnu otprilike prstohvatu soli razrijeđenoj u olimpijskom bazenu.” U 2019. godini TLS je primijetio značajan skok razine metana.

Orbiter ExoMars, koji je na Mars stigao 2016. godine, nije zapazio ono što je pronašao Curiosity. Ali kad je europski tim objavio da nema metana, bio sam definitivno šokiran”, rekao je voditelj instrumenta TLS, Chris Webster u NASA-inom priopćenju u utorak.

Odstupanja se mogu svesti na doba dana kada orbiter i rover rade. TLS na roveru radi noću tako da nije u sukobu s drugim instrumentima. Orbiter je aktivan tijekom dana pomoću Sunčeve svjetlosti. Moguće je da se bazeni metana nalaze u blizini površine tijekom mirnih noći, dok se danju rasipaju, čineći ga neprimjetnim za letjelicu.

https://kozmos.hr/nasa-in-rover-curiosity-pronasao-je-uvjerljive-dokaze-da-je-mars-nekada-bio-nastanjiv/

Druga enigma ipak ostaje neriješenom

Tim Curiosity testirao je ovu ideju vršeći dnevna mjerenja metana i plin je doista nestao tijekom dana. Istraživači su danas svoja otkrića objavili u časopisu Astronomy and Astrophysics.

Iako misterija metana ima prijedloge rješenja, druga plinovita zagonetka ostaje. NASA još uvijek pokušava riješiti “globalnu zagonetku metana na Marsu”. Metan ispušten iz krater trebao bi ostati dovoljno stabilan i akumulirati se u atmosferi tako da ga Trace Gas Orbiter može detektirati.

Znanstvenici sada istražuju što bi moglo poništavati metan. “Moramo utvrditi postoji li brži mehanizam poništavanja od uobičajenog kako bismo u potpunosti pomirili skupove podataka s rovera i one s orbitera”, rekao je Webster. Do tada će Marsov metan ostati enigma.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

Izvori:


Kooser A. (1.7.2021.), NASA Curiosity rover may have solved Mars methane mystery, Cnet.com

Wood A. (30.6.2021.), NASA scientists may have solved a vanishing methane mystery on Mars, newatlas.com

Anonymus, (29.6.2021.), First You See It, Then You Don’t: Scientists Closer to Explaining Mars Methane Mystery, nasa.gov

Ja sam Matija Klarić.
Student sam Ekonomskog fakulteta, a u slobodno se vrijeme bavim volonterstvom te istraživanjem, čitanjem i pisanjem o mojim omiljenim temama; svemiru, astronomiji, astrofizici i tehnologiji.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.