kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • Kina želi izgraditi stalno naseljene baze na Marsu, evo kako
Svemir

Kina želi izgraditi stalno naseljene baze na Marsu, evo kako

objavljeno

Dugoročni plan kineskog svemirskog programa jest slanje ljudskih istraživačkih misija i uspostavljanje stalne baze na Marsu.

Predsjednik kineskog CALT-a( China Academy of Launch Vehicle Technology) Wang Xiaojing izjavio je na konferenciji u Sankt Petersburgu kako traže najbolji mogući način za uspostavljanje trajno naseljene baze na Crvenom planetu, prenosi Space.com.

Kina ima ogromne planove što se tiče Marsa, te joj je želja visoko podići ljestvicu u novoj svemirskoj utrci. Namjera novog svemirskog igrača jest vađenje vode ispod površine, te proizvodnja kisika direktno na planetu. Treći korak je formiranje tzv. “ekonosfere”, organiziranje efikasnih procesa koji obuhvaćaju slanje velike flote na Mars, veliki razvoj tehnologije i osmišljavanje kako najbolje iskoristiti dostupne resure. Navedeni planovi nisu finalne misije, nego samo dijelovi obuhvatnijeg procesa uspostavljanja baze na Marsu. Slanje orbitalne postaje također je korak prije uspostave baze.

https://kozmos.hr/kina-lansirala-jezgru-svoje-nove-svemirske-stanice-10-stvari-koje-trebate-znati/

Kineski CALT već radi na istraživanjima u kojima promatraju najbolje vremena lanisranja, tipove orbita koja bi omogućavala letjelicama da najbrže stignu do Marsa, te istraživanja pogonskih sustava koja omogućavaju i kratkoročna putovanja, ali i dugotrajne ostanke na površini Crvenog planeta.


Wang Xiaojing je izjavio da će se inicijalna robotska faza kineskih planova istraživanja temeljiti na raketama kakve koristimo danas. Rane ljudske misije koristit će brojne “teške” lansirne rakete kako bi izgradili Marsovsku letjelicu u orbiti. Zatim bi se sastali i pristali uz transportnu jedinicu koristeći nuklearni električni i nuklearni termički pogon za putovanje Zemlja-Mars. Nakon toga, teret bio odletio, te sletio na površinu Marsa zasebno, dok bi prijevozno sredstvo (MDAV) dovozilo i odvozilo astronaute sa površine Crvenog planeta.

Nuklerna tehnologija trebala bi omogućiti smanjenje veličine tranportnih letjelica koje bi putovale na relaciji Zemlja-Mars. Ideja da se u svemirskim putovanjima koristi ova tehnologija prisutna je već desetljećima, no nismo još uvijek uspjeli postići znanstvena otkrića koja bi nam ovo omogućavala. Nadalje, veliki prijepori postoje oko toga kakav će utjecaj ova tehnologija imati na okoliš, te kakvi sve rizici korištenja postoje.

Dodatno, razmatrane su ideje pogonskih sustava na nuklearnu fuziju, te svemirsko dizalo, no potreban je veliki iskorak u znanstvenim otkrićima kako bi ovo uspjeli.

Ekonomičnost korištenja svemirskih letjelica nešto je na čemu moramo temeljiti svemirska putovanja. SpaceX razvija za to potrebnu tehnologiju, te se i u ostalim svemirskih poduzećima i agencijama ovo nameće kao jedini mogući održivi koncept. To bi uključivalo korištenje letjelica sa svim fazama koje se mogu ponovno koristiti, punjenje gorivom direktno u svemiru, te iskorištavanje cikličnih orbita, ideju koju je ranije predložio Buzz Aldrin. Predložen kineski plan izuzetno je ambiciozan, te je tek u početnim fazama razvoja. Nadamo se da će njegovo ostvarenje biti uspješno, jer će to značiti veliki iskorak u svemirskim istraživanjima.


Kina je jučer(16.6.) lansirala tri astronauta u sklopu misije Shenzhou 12, koji su pristali u njihovu novu svemirsku postaju, te će tamo ostati tri mjeseca radeći na raznim istraživanjima.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram-t.me/kozmoshr

Izvori:

Space.com

China National Space Administration (CNSA)

Pratite Kozmos na Google Vijestima.