kozmos.hr
Jeste li znali?

Kinesko umjetno sunce ruši rekorde

objavljeno

U budućnosti bi se slični reaktori mogli koristiti za proizvodnju energije u komercijalnim razmjerima.

Kineski fizičari koji rade u reaktoru EAST Tokamak, nazvanom “umjetno sunce”, postavili su novi svjetski rekord za vrijeme zadržavanja vruće plazme u magnetskom polju – uspjeli su zadržati plazmu zagrijanu na 120 milijuna kelvina 101 sekundu, i plazmu zagrijanu na 160 milijuna kelvina tijekom 20 sekundi.

EAST (Experimental Advanced Superconducting Tokamak) jedna je od rijetkih termonuklearnih instalacija na svijetu s potpuno supravodljivim magnetskim sustavom koji se temelji na vodičima od niobij-titana.

U Tokamaku su u tijeku istraživanja na području termonuklearne fuzije, posebno mogućnosti dugotrajnog zadržavanja (nekoliko stotina sekundi) visokotemperaturne plazme u magnetskom polju.

Njegove ostale svrhe uključuju razvoj neinduktivnog zagrijavanja plazme, dijagnostiku i kontrolu nestabilnosti plazme, kao i razvoj materijala za komponente okrenute plazmi, poput divertora i prvog zida tokamaka.

Znanstvenici koji rade unutar eksperimentalnog naprednog supravodljivog tokamaka.Izvor: Xinhua / Liu Junxi

Postrojenje ne samo da igra važnu ulogu u kineskom doprinosu međunarodnom projektu fuzijskog reaktora ITER, već bi također trebalo pomoći znanstvenicima u razvoju projekta kineskog eksperimentalnog fuzijskog reaktora (CFETR).


https://kozmos.hr/kina-lansirala-jezgru-svoje-nove-svemirske-stanice-10-stvari-koje-trebate-znati/

Veliki radijus vakuumske komore tokamak iznosi 1,7 metara, a mali 0,4 metra, njegova unutarnja obloga u cijelosti je izrađena od metala, a na dnu komore ugrađen je vodom hlađeni volfram-divertor. Valni sustavi grijanja poput LHCD, ICRF i ECRH odgovorni su za održavanje struje u plazmi, a maksimalna vrijednost toroidnog magnetskog polja je 3,5 Tesle.

EAST djeluje od 2006. godine i za to vrijeme postavio je nekoliko rekorda za vrijeme zadržavanja sve vruće plazme. 28. svibnja 2021. kineski su znanstvenici uspjeli oboriti rekord u trajanju zadržavanja ispuštanja prethodno postignutog na južnokorejskom tokamaku KSTAR.

Kinesko umjetno sunce.Izvor: Xinhua / Zhou Mu

Uspjeli su zadržati plazmu zagrijanu na temperaturi elektrona od 120 milijuna kelvina (u središtu stupca plazme), zadržali su je u H-načinu 101 sekundu, dok je struja u plazmi bila veća od 500 kiloampera.

Uz to, proveden je eksperiment tijekom kojeg je bilo moguće 20 sekundi držati plazmu zagrijanom na 160 milijuna Kelvina.

Unatoč činjenici da su dobiveni rezultati postali novi rekord, oni još uvijek ne dosežu parametre potrebne za rad industrijskog termonuklearnog reaktora tokamaka. Konkretno, u projektu ITER istraživači namjeravaju 400 sekundi držati plazmu zagrijanu na temperaturi od 150 milijuna Kelvina.

Ipak, podaci dobiveni tijekom rada trebali bi pomoći u povećanju vremena zatvaranja i temperature plazme u budućnosti.

Uz ITER, čija je izgradnja u punom jeku, postoje i privatne tvrtke koje se bave istraživanjima na području termonuklearne fuzije. Neki čak tvrde da bi njihovi reaktori mogli generirati dovoljno energije za komercijalnu upotrebu prije kraja ovog desetljeća.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram-t.me/kozmoshr

Izvori:

• Global Times. (n.d.). China maintains ‘artificial sun’ at 120 million Celsius for over 100 seconds, setting new world record.
• New Atlas. (2021, May 31). China claims new fusion record with its “artificial sun” nuclear reactor.
• Papadopoulos, L. (2021, May 30). Getting Closer to Nuclear Fusion: China’s Artificial Sun Sets New World Record.
• Tran, T. (2021, May 29). China’s “Artificial Sun” Fusion Reactor Just Set a World Record.
• Xinhua. (n.d.). “Chinese artificial sun” sets new world record.


Pratite Kozmos na Google Vijestima.