kozmos.hr
Jeste li znali?

Kinezi po prvi put upotrijebili svoje „umjetno sunce“

objavljeno

Nova generacija termonuklearnog uređaja HL-2M, nazvanog “umjetno sunce” – manja je, ali tri puta učinkovitija od prethodne.

Nova generacija termonuklearnog uređaja HL-2M, koji su stručnjaci nazvali “umjetnim suncem”, puštena je u rad na jugozapadu Kine u gradu Chengdu.

HL-2M Tokamak daleko je najveći i najnapredniji kineski fuzijski reaktor koji vodi put ka boljoj budućnosti čiste energije.

Koristit će se za stvaranje i sadržavanje plazme na temperaturama koje bi mogle doseći 150 milijuna Celzijevih stupnjeva. Radi se o temperaturama, 10 puta većima nego u Sunčevoj jezgri.

4. prosinca, kinesko “umjetno sunce” HL-2M Tokamak postiglo je svoje prvo službeno pražnjenje iz plazme. Izvor: Kineska uprava za atomsku energiju

HL-2M nalazi se u jugozapadnoj provinciji Sečuan i dovršen je krajem prošle godine. Dobio je nadimak “umjetno sunce” zbog temperature i snage koju može razviti. Kineski znanstvenici planiraju koristiti Tokamak u partnerstvu sa svojim kolegama koji rade na međunarodnom eksperimentalnom termonuklearnom eksperimentalnom reaktoru ITER, najvećem svjetskom reaktoru ove vrste, smještenom u Francuskoj. Završetak njegove izgradnje očekuje se 2025. godine.


Uređaj će se koristiti za proučavanje čiste energije. Tokamak je u suštini vakuumska komora. Uz pomoć magnetskog polja zagrijana plazma se okreće i mogla bi doseći nezamislive temperature. HL-2M koristi tritij i deuterij ione kao gorivo za proizvodnju plazme i kontroliranu nuklearnu fuziju.

“Razvoj nuklearne fuzijske energije nije samo način za rješavanje kineskih strateških energetskih potreba, već ima i veliko značenje za budući održivi razvoj kineske energije i nacionalnog gospodarstva”, rekao je državni časopis People’s Daily.

Xu Min, direktor Instituta za termonuklearnu tehnologiju jugozapadne Fizičke akademije (dio kineske Nacionalne nuklearne korporacije) primjećuje da su glavni parametri “umjetnog sunca” HL-2M superiorniji od sličnih kineskih dostignuća.

U usporedbi sa svojim “prethodnikom” HL-2A, HL-2M je kompaktnije veličine. Fizičari su uspješno zagrijali plazmu na temperaturu od 150 milijuna Celzijevih stupnjeva, što je gotovo tri puta više nego u HL-2A.

Navodno su istraživači uspjeli održati poboljšani režim zadržavanja plazme čak 10 sekundi. Za slične projekte u drugim zemljama svijeta ta je brojka manja od jedne sekunde. Drugim riječima, ovo “umjetno sunce” deset je puta učinkovitije od bilo kojeg sličnog tehnološkog čuda u svijetu.

Ovo je samo jedno od mnogih kineskih dostignuća prošle godine. Također ne bismo trebali zaboraviti na misiju Chang’e 5 koja se već vratila s uzorcima tla s Mjeseca.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram-t.me/kozmoshr

Izvori:

Ja sam Matija Klarić.
Student sam Ekonomskog fakulteta, a u slobodno se vrijeme bavim volonterstvom te istraživanjem, čitanjem i pisanjem o mojim omiljenim temama; svemiru, astronomiji, astrofizici i tehnologiji.


Pratite Kozmos na Google Vijestima.