kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • Pronađeni dokazi za veliki misteriozni objekt iz ranih dana Sunčevog sustava
Svemir

Pronađeni dokazi za veliki misteriozni objekt iz ranih dana Sunčevog sustava

objavljeno

Bio je veličine patuljastog planeta Cerere.

U listopadu 2018., astronomi su primijetili mali meteorit za kojeg se predviđalo da će pasti negdje na sjeveru Sudana. Meteorit, sada poznat pod imenom 2008 TC3, nije izazvao nikakvu štetu raspavši se na komadiće pri ulasku u Zemljinu atmosferu.

Stručnjaci, zajedno s lokalnim ljudima, skupili su oko 600 fragmenata meteorita odnosno oko 10 kilograma materijala. Nakon višegodišnjeg istraživanja komadića 2008 TC3, znanstvenici su otkrili kako se radi o djeliću nekadašnjeg mnogo većeg svemirskog tijela iz našeg Sunčevog sustava.

Što su znanstvenici saznalo o meteoritu 2008 TC3?

(Fragment meteorita 2008 TC3 pod polariziranim svjetlom. Izvor: Peter Marmet.

Meteoriti poput ovoga pripadaju vrlo rijetkoj skupini ureilita sa jedinstvenom mineralnom kompozicijom. Fragmenti su ili površinski regoliti ili tijela koja su se odvojila od ureilitskih asteroida. Obični sadržavaju fragmente drugih tipova asteroida što ukazuje na dobivanje materijala od različitih „roditeljskih“ nebeskih tijela ranog Sunčevog sustava.


Neki fragmenti spadaju među jedinstvene ugljične hondrite kakve dosad nismo imali prilike vidjeti. Znanstvenici su za novo istraživanje odlučili analizirati fragment AhS 202.

Istraživači su zaključili kako je roditeljsko nebesko tijelo AhS 202 nepoznat objekt veličine Cerere (640-1800 kilometara promjera) koji više ne postoji. Moguće je da se u našem Sunčevom sustavu nalazi još sličnog materijala.

Tijekom formiranja našeg sustava, postojalo je mnogo sličnih objekata od kojih su se neki razvili u moderne planete dok su ostali zamrli ili ih je progutalo Sunce.

Korak po korak, znanstvenici razotkrivaju rani period oblikovanja i razvoja Sunčevog sustava. Tome je uvelike doprinijelo uzimanje uzoraka s meteorita i asteroida. Iz tog su razloga misije poput Hayabuse2 koja je donijela uzorke s asteroida Ryugu, osobito važne za buduće istraživanje.

Ne treba zaboraviti ni NASA-inu OSIRIS-REX misiju koja je uspješno sakupila uzorke s asteroida Bennu i u ožujku 2021. kreće natrag na Zemlju.

Usprkos željnom iščekivanju znanstvene zajednice, službeni povratak predviđa se tek nakon rujna 2023. Sve u svemu, vjerujem da nam velika otkrića predstoje u ovom desetljeću.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram- t.me/kozmoshr

Izvori:

• Dockrill, P. (n.d.). Meteorite Clues Point to a Huge, Unknown Object in The Early Solar System.
• Hamilton, V., Goodrich, C., Treiman, A., Connolly, H., Zolensky, M., & Shaddad, M. (2020, December 21). Meteoritic evidence for a Ceres-sized water-rich carbonaceous chondrite parent asteroid.
• Letzter, R. (2020, December 26). Mysterious asteroid the size of a dwarf planet is lurking in our solar system.
• Scientists say there was a huge, mysterious object in the early solar system. (2020, December 22)..

Ja sam Matija Klarić.
Student sam Ekonomskog fakulteta, a u slobodno se vrijeme bavim volonterstvom te istraživanjem, čitanjem i pisanjem o mojim omiljenim temama; svemiru, astronomiji, astrofizici i tehnologiji.


Pratite Kozmos na Google Vijestima.